Holstein om udrejsecenter: Der kommer ikke nogen god løsning i morgen

Alt tyder på, at sagen om et nyt udrejsecenter er blokeret til efter kommunalvalget, måske endda til efter folketingsvalget. Det vurderer Altingets politiske kommentator efter det dramatiske forløb om et nyt center på Langeland, hvor regeringen begik en markant fejl og endte med endnu et nederlag.

Regeringen har håndteret sagen om placeringen af et nyt center for udvisningsdømte udlændinge dårligt, og det er et ubetinget nederlag for Mattias Tesfaye & co., at man nu må droppe planerne om at placere det på Langeland.

Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Vi har stillet ham en håndfuld spørgsmål om det dramatiske forløb, som begyndte onsdag i sidste uge, da udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) præsenterede en plan for et nyt udrejsecenter.

Det vakte voldsomme protester på Langeland, som var udset til at huse centeret, og allerede dagen efter regeringens melding, havde blå blok fået SF med på at pålægge regeringen at aflyse planen. SF's eneste borgmesterpost er den på Langeland.

Tirsdag holdt Tesfaye møde med partierne og meldte kort efter ud, at regeringen bøjer sig for flertallet.

Erik Holstein, først siger Tesfaye, at gården på Langeland er købt til formålet, og at beslutningen er truffet. Få dage efter dropper regeringen planerne. Hvad er gået galt?

”Regeringen havde ikke regnet med, at SF ville reagere så kontant. Man vidste selvfølgelig, der ville komme lokale protester, men regeringen havde ikke regnet med, at SF ville bringe regeringen i mindretal.”

”Det her er en beslutning, som en regering rent administrativt kan træffe uden om Folketinget, og man havde lidt naivt satset på, at et flertal i Folketinget ville tage beslutningen til efterretning. Det er dårlig håndtering og et ubetinget nederlag til regeringen.”

Har regeringen slet ikke talt med sine støttepartier før udmeldingen om det nye center? 

”Man havde kontaktet SF-formanden, men først dagen før. Når regeringen nu satsede på Langeland, skulle Mette Frederiksen som minimum have masseret Pia Olsen Dyhr i lang tid forinden. Men regeringen troede ikke, SF ville tage sagen i folketingssalen.”

Hvorfor er denne sag så svær?

”Fordi der ikke er nogen rigtig gode løsninger. Uanset hvor man placerer centret, kommer der protester.  Nogle steder kan man sikkert godt leve med at bo op af et center for udviste asylansøgere, men når det gælder de udvisningsdømte kriminelle, så vil de alle steder bliver set som ”naboer fra Helvede”. Selv hvis man placerer dem på Grønland, som DF nu har foreslået, vil der komme protester,” siger Erik Holstein.

Under Lars Løkkes blå regering blev det vedtaget at placere det nye udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt. Men det var de røde partier imod, og planerne blev derfor aflyst i forbindelse med regeringsskiftet i 2019.

Venstre kritiserer nu S-regeringen for ikke at være kommet med et ordentligt alternativ, og partiet siger, regeringen kunne få flertal for Lindholm i morgen, hvis den ville.

130 kriminelle udlændinge er for meget for ét lokalområde

Erik Holstein, hvorfor vil S-regeringen ikke have Lindholm som løsning?

”Lindholm er en ret dyr løsning, og dengang kom der jo også protester fra lokalområdet. Men når man sammenligner Lindholm med Langeland, vil mange nok sige, at så er Lindholm trods alt er bedre, fordi det er en øde ø.”

”Men regeringen har lovet støttepartierne at droppe Lindholm, så den dør er lukket. Særlig for Radikale var det en symbolsk sejr at få skrottet Lindholm, efter Morten Østergaard havde ligget og plasket rundt dernede iført våddragt,” siger den politiske kommentator med henvisning til den tidligere radikale leders svømmetur til Lindholm i protest mod planerne.

Radikale og SF har nævnt muligheden for at sprede de udvisningsdømte ud på flere forskellige steder. Er det en mulighed for et kompromis?

”Der giver god mening at sprede det ud, så problemet i det mindst ikke bliver så koncentreret. 130 kriminelle udlændinge er for meget for et enkelt lokalområde. Det giver også mening at adskille de kriminelle fra de udvisningsdømte asylansøgere – sådan som regeringen faktisk lagde op til. Samtidig kan man jo stramme sanktionerne over for kriminelle, for eksempel når de ikke overholder mødepligten," siger Erik Holstein.

Til gengæld har det efter hans vurdering ingen gang på jord at lade de udvisningsdømte kriminelle bo ude i samfundet iført fodlænke, som Enhedslisten har foreslået.

"Det vil fjerne en stor del af presset for at få de udvisningsdømte til at rette sig efter dommen, og det vil hverken regeringen eller de blå partier under nogen omstændigheder gå med til,” siger Holstein.

Hvad kan hele denne debat – som formentlig vil fortsætte, indtil et flertal finder en løsning – betyde for det kommende kommunalvalg?

”Alt tyder på, at sagen er blokeret til efter kommunalvalget, måske endda til efter folketingsvalget. Langeland har vist vejen for alle andre kommuner, og ingen skal have noget ud af at lægge sig ud med andre lokalområder op til kommunalvalget.”

”Derfor kan centret blive liggende ved Kærshovedgård et pænt stykke tid endnu. Nu mangler der bare, at der kommer busser med rasende demonstranter fra Midtjylland, der protesterer over, at centret ikke bliver flyttet. Sagen er ved at ende som en gordisk knude – og det eneste man kan sige med sikkerhed er, at der ikke kommer nogen god løsning i morgen.” 

Forrige artikel Danmarks eksport til Storbritannien falder voldsomt efter Brexit Danmarks eksport til Storbritannien falder voldsomt efter Brexit Næste artikel Bødskov beder om flere penge til forsinket system for nye ejendomsvurderinger Bødskov beder om flere penge til forsinket system for nye ejendomsvurderinger