Holstein: Løkke strammer i sidste øjeblik

FLYGTNINGE: Flygtningesituationen var uholdbar for regeringen, og Løkke er derfor nødt til at annoncere nye stramninger, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Effekten af at skære i ydelserne er tvivlsom, vurderer han. 

Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark, er ikke stagneret, som regeringen ønskede det. Tværtimod oplevede vi for nylig det højeste antal inden for samme uge.

Stigningen får nu statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at foreslå nye stramninger af udlændingepolitikken. Lars Løkke er tvunget af omstændighederne, lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Nu kan han ikke længere sweettalke Merkel og lade politiet se den anden vej, mens flygtninge og migranter bruger Danmark som transitzone til Sverige. For nu bliver en stor del af asylansøgerne i Danmark," siger Erik Holstein.

Tvivlsomme effekter
I første omgang ridsede statsministeren fire hovedpunkter i en ny plan op. Hele planen vil blive præsenteret, efter Løkke har orienteret partilederne om indholdet på fredag.

Det, der er præsenteret indtil nu, vil få en blandet effekt, vurderer Erik Holstein.

"Selvom vi ikke kender regeringens udspil i detaljer, tegner der sig både økonomiske og juridiske stramninger. Det er tvivlsomt, hvor meget effekt det vil have at skære mere ned på ydelserne, og den vej vil også få kedelige bivirkninger med ludfattige flygtningefamilier,” siger han og fortsætter:

”Derimod vil det sandsynligvis være effektivt at stramme reglerne for permanent ophold: Man kan eksempelvis vente med at give permanent ophold, til der er gået ti eller tolv år. Det kan sagtens lade sig gøre inden for konventionernes rammer."

I sidste øjeblik
På pressemødet i Statsministeriet sagde Lars Løkke, at flere andre lande nu er begyndt at spejle sig i Danmarks udlændingepolitik.

Det er med god grund, mener Holstein.

"Den svenske og tyske udlændingepolitik er endt i kaotiske tilstande, og derfor lægger selv de op til stramninger. Det vil alt andet lige få endnu flere til at søge mod Danmark. Så det er i sidste øjeblik, Løkke får strammet op," siger Altingets kommentator.

Bred aftale vigtig
Regeringens forhandlinger om udlændingestramninger var ellers sat på pause. Nu starter de forfra ud fra regeringens oplæg, og alle partier er som udgangspunkt med igen.

Socialdemokraterne havde forladt forhandlingerne, men ifølge Erik Holstein gør regeringen klogt i at få dem med i en ny aftale.

"Rent politisk vil det være en fordel, at en ny udlændingeaftale rækker over midten. Det er en lidt for alvorlig sag til at køre rent parti-taktisk, så regeringen gør klogt i at åbne for, at Socialdemokraterne kan være med i det meste. Det vil sikre stabiliteten på området - og bortset fra spørgsmålet om ydelser burde S og blå blok sagtens kunne nå hinanden her."

Regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, har længe presset på for flere stramninger. Så det er vigtige forhandlinger, der venter DF's formand.

"Hvis DF ikke kan få regeringen til at levere på netop det område, vil det være helt katastrofalt for Thulesen," siger Erik Holstein.

Forrige artikel Flygtningekrise tester grænser mellem EU og Afrika Flygtningekrise tester grænser mellem EU og Afrika Næste artikel Har du fulgt med: Prøv quizzen Har du fulgt med: Prøv quizzen