Hønge slår Vilhelmsen i 1. maj-strid

ARVEFJENDEOPGØR: ”Vikaren fra helvede” bliver SF's repræsentant til 1. maj i Odense, efter LO først havde sat den tidligere SF-formand Annette Vilhelmsen på som taler.

Den intense konkurrence mellem SF'erne Annette Vilhelmsen og Karsten Hønge ved det kommende folketingsvalg er skærpet kraftigt op til arbejdernes internationale kampdag. Her har de to partikammerater kæmpet bravt om den eftertragtede talerstol ved 1. maj-arrangementet i Odense.

De to har et mildt sagt anstrengt forhold til hinanden, efter Karsten Hønge var bannerfører i SF-oprøret mod salget af DONG-aktier til Goldman Sachs. Den konflikt kostede ikke alene SF's regeringsdeltagelse, men også Annette Vilhelmsen formandsposten i SF.

Vilhelmsen og Hønge slås nu om det enlige fynske SF-folketingsmandat, og opgøret ventes at blive uhyggelig tæt. Derfor var platformen som 1. maj-taler vigtig for dem begge, og de havde begge gode argumenter for at blive partiets frontfigur på kampdagen:

Annette Vilhelmsen som spidskandidat, siddende folketingsmedlem og tidligere SF-formand, og Karsten Hønge som tidligere fagforeningsformand, bosiddende i Odense og som en meget skarp SF-profil.

Varm kartoffel rullet til hjørne
I erkendelse af den knivskarpe kamp mellem de to kandidater var SF's partiforening i Odense gået på kattepoter med en meget blød formulering om, at partiet blot ”skal repræsenteres bedst muligt 1. maj”. Det gav bred mulighed for fortolkninger, og linjen blev ikke klarere, da den lokale SF'er, der skulle koordinere med LO, blev syg under forløbet.

Annette Vilhelmsen handlede resolut, og pludselig stod hun som SF's 1. maj-taler på LO-Fyns hjemmeside efter aftale med den lokale LO-formand.

Der var bare et problem: Det er SF-partiforeningen i Odense, der alene afgør, hvem der skal være partiets repræsentant – og beslutningen om at lade Vilhelmsen tale var ikke godkendt af den lokale SF-bestyrelse. Og nu var det Karsten Hønges tur til at gå i aktion.

I bestyrelsen for SF-Odense blev der krævet afstemning mellem SF's tre folketingskandidater på Fyn (der udover Vilhelmsen og Hønge er den netop afgåede SFU formand Carl Valentin.) Her pegede et klart flertal i stedet på ”Vikaren fra helvede” som 1. maj-taler. En bet for Vilhelmsen, der måtte plukkes af plakaten igen.

Nu blev sagen forsøgt indbragt for storkredsen, men det kom Vilhelmsens støtter ikke igennem med, da valget af 1. maj-taleren i Odense altid afgøres lokalt af Odense partiforening. Hønge blev fastholdt som SF's repræsentant.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra hverken Annette Vilhelmsen eller Karsten Hønge. Men de to turtelduer får mulighed for mere hyggeligt samvær, når SF i weekenden holder landsmøde i København.

Baghjul til ministre
SF er ikke det eneste parti, der har haft problemer med at vælge en taler til kampdagen i Danmarks tredjestørste by:
Fra Enhedslisten taler Pernille Skipper i Odense, hvad der er helt efter bogen. Men Socialdemokraterne har taget et meget utraditionelt valg.

Det er nemlig endt med, at statsministerpartiet stiller med den tidligere Nyborg-borgmester, Erik Christensen, der har lokal opbakning, men på landsplan er næsten ukendt. Erik Christensen har fået talerstolen i Odense 1. maj, selvom S har profilerede ministre og folketingsmedlemmer som Carsten Hansen, Dan Jørgensen, Jan Johansen og Trine Bramsen opstillet på Fyn. 

Forrige artikel Enhedslisten vil have smal aftale om partistøtte Enhedslisten vil have smal aftale om partistøtte Næste artikel  75 år: Det har statsministre sagt om dronningen gennem tiden 75 år: Det har statsministre sagt om dronningen gennem tiden