Genoptræning og misbrugsindsats får mest på satspuljen

SATSPULJE: Hovedparten af efterårets satspulje for sundhedsområdet går til genoptræning og misbrugsindsatser. Derudover er der blandt andet penge til en socialambulance og ældre. Få overblikket her. (Artikel er præciseret).

Satspuljen for 2015 på 246,5 millioner kroner går i år især til gentoptræning og hjælp til misbrugere.

Det står klart, efter fordelingen af satspuljemidlerne til 2015 blev præsenteret af satspuljekredsen, der består af alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten.

Den største portion penge går til genoptræning, der modtager 96,9 millioner kroner. Genoptræningsområdet har de seneste år været under skarp kritik for blandt andet dårlig kvalitet og lange ventetider.

Fremover bliver det en målsætning, at der maksimalt må gå to uger, fra en patient udskrives fra sygehuset, til et genoptræningsforløb går i gang. Håbet er, at hurtigere genoptræning vil betyde, at flere patienter kan genvinde deres funktionsevne.

Desuden laves der regionale familieambulatorier, der modtager 20 millioner kroner til at hjælpe gravide med misbrugsproblemer. Det skal styrke forebyggelsesindsatsen, så børn af misbrugere ikke får rusmiddelskader.

Satspuljen kaldes også ”den lille finanslov” og bliver forhandlet parallelt med finansloven. Pengene går især til nye indsatser og projekter på social, sundhed, og arbejdsmarkedsområdet.

En satspujle-classic
Det er en ”satspujle-classic” med et kludetæppe af forskellige forholdsvis små beløb til en lang række forskellige indsatser, hvor der er lidt til alle satspuljepartiernes mærkesager.

Blandt andet er der også afsat penge til ældres mulighed for at dø i eget hjem eller plejehjem i stedet for i en hospitalsseng samt en socialambulance, der skal have fokus på de socialt udsatte grupper og hjemløse. 

”Det er en klar mærkesag for Dansk Folkeparti, at vi sikrer ældre og døende muligheder for at dø i eget hjem frem for en hospitalsseng, hvis de ønsker det. I dag dør der for mange på et overfyldt hospital med knappe personaleressourcer langt fra pårørende og det miljø, de kender,” siger psykiatri- og sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti i en pressemeddelelse. 

Også Venstre har fået penge til mærkesager. Partiets sundhedsordfører, Sophie Løhde, fremhæver, at man fik sundhed ind i efterårets satspulje.

”Da vi startede forhandlingerne, mente regeringen, at sundhedsområdet stort set ikke skulle prioriteres, så det er et gevaldigt skridt fremad, at vi nu har fået afsat knap en kvart milliard til sundhedsområdet," siger Sophie Løhde, der fremhæver, at det blandt andet er lykkedes at prioritere flere initiativer rettet mod forebyggelse af rusmiddelskader hos børn af misbrugere.

Helt ekstraordinært blev der i foråret givet 2,2 milliarder kroner til psykiatriområdet fra satspuljen. De ekstra penge skyldtes, at Finansministeriet i en lang årrække havde lavet en regnefejl, der betød, at satspujlen ikke havde fået de penge, den skulle have.

Satspuljeforhandlingerne på det sociale område er stadig i gang.  

* Tidligere skrev Altinget, at pengene især var målrettet hjerneskadede. Men det er ikke korrekt. Pengene ikke er øremærket hjerneskadede, men går generelt til genoptræningsområdet.

,

Forrige artikel Ny direktør i Concito Ny direktør i Concito Næste artikel Ole Hækkerup vikarierer som politisk ordfører Ole Hækkerup vikarierer som politisk ordfører