Her er valgmatematikkens ofre

SURT SHOW: Ni kandidater fik en lang næse ved torsdagens folketingsvalg og måtte se et mandat gå til lokale partifæller med færre personlige stemmer end dem selv. Se navnene her.

Hvis du tror, at mandaterne i Folketinget altid går til de kandidater, der får flest stemmer, kan du godt tro om igen.

Dels har det naturligvis betydning, hvor i landet man stiller op.

Andreas Steenberg sikrede sig med 1.971 stemmer eksempelvis et radikalt mandat i Vestjyllands Storkreds, mens 6.168 ikke rakte for partifællen Manu Sareen, der stiller op i København.

Men også inden for storkredsene er det muligt at tabe et mandat til en partifælle, der får færre stemmer end en selv.

Det skete ni gange ved dette folketingsvalg.

I Sydjylland står Radikales Stephan Kleinschmidt, der fik 2.819 stemmer, tilbage med en lang næse, mens partifællen Lotte Rod, der fik 2.316 stemmer - altså godt 500 færre - kan se frem til at fortsætte i Folketinget.

Socialdemokraten Troels Ravn, der fik 5.891 stemmer i Sydjylland, ryger ud af Folketinget, mens partifællen Christian Rabjerg Madsen, der fik 5.201 stemmer, opnår valg.

I Vestjylland må Enhedslistens lokale topscorer Lea Maria Kielsholm, der fik 849 personlige stemmer, nøjes med en post som 2.-suppleant, mens Jakob Sølvhøj, der fik 753 stemmer, opnår valg til Folketinget.

Socialdemokraten Anne Paulin, der fik 6.100 stemmer, går glip af et mandat i Vestjylland, mens partifællen Karin Gaardsted, der fik 5.931 stemmer opnår genvalg.*

Fyn må Enhedslistens kommunalstrateg Jesper Kiel fra Svendborg, der fik 604 personlige stemmer, se sig slået af hovedbestyrelsesmedlem Rune Lund fra Nørrebro, der fik 530 personlige stemmer.

Sjælland går socialdemokraten Kasper Roug, der fik 4.257 stemmer, glip af et mandat, selv om han fik flere stemmer end partifællerne Mette Gjerskov og Kaare Dybvad, der med henholdsvis 3.926 og 4.112 personlige stemmer begge opnår valg.

I Københavns Omegn går SF'eren Serdal Benli, der fik 1.661 personlige stemmer, glip af en plads i Folketinget, mens tidligere partiformand Holger K. Nielsen med sine 1.578 stemmer kan fortsætte på tinge.

I København må Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund, der fik 1.463 stemmer, vinke farvel til Folketinget, mens kommunal- og socialordfører Finn Sørensen med 998 stemmer kan tage en periode til.

Hvordan kan det så lade sig gøre?

For Enhedslistens medlemmer gælder det, at de er opstillet efter såkaldt partiliste. Det er en opstillingsform, der i meget høj grad favoriserer de kandidater, partiet har placeret højt på stemmesedlen.

Også hos de andre partier er det dog muligt at snuble i valgmatematikken og gå glip af et mandat, selv om man har fået flere stemmer end en lokal partikammerat, der opnår valg.

For at forstå, hvordan det kan hænge sammen, skal man se på de enkelte opstillingskredse inden for storkredsene.

De kryds, der sættes ud for et parti, fordeles nemlig mellem partiets kandidater, i forhold til hvor stor en andel af de personlige stemmer i den enkelte opstillingskreds kandidaterne har fået.

Får en kandidat mange personlige stemmer i en opstillingskreds, hvor der også er mange, der har har stemt på kandidatens parti uden at stemme personligt, bliver denne kandidat tildelt mange listestemmer. Får en kandidat omvendt mange personlige stemmer i en opstillingskreds, hvor få har stemt på kandidatens parti, bliver kandidaten kun tildelt få listestemmer.

Det er netop det, der er sket blandt Socialdemokraternes kandidater på Sjælland, Radikales kandidater i Sydjylland og SF’s SF’s kandidater i Københavns Omegns Storkreds, hvor Holger K. Nielsen får et mandat for næsen af Serdal Benli, selv om Serdal Benli har fået flere personlige stemmer end Holger K. Nielsen. Holger K. Nielsen har nemlig slået Serdal Benli i de fleste af de opstillingskredse, hvor der har været flest listestemmer på højkant.

---

* Ved en fejl var socialdemokraterne Anne Paulin og Karin Gaardsted, der har konkurreret om et mandat i Vestjylland, ikke med i den første udgave af denne artikel. Fejlen blev rettet 24. juni 2015 klokken 17.25.

Forrige artikel Vraget V-politiker: Valgresultat må føre til selvransagelse Vraget V-politiker: Valgresultat må føre til selvransagelse Næste artikel Journalister flyttes væk fra Christiansborg