Her er Helle og Villy uenige

FORBRUGEROPLYSNING: Lederne af S og SF er i større eller mindre udstrækning uenige i over halvdelen af de 20 spørgsmål i Altingets kandidatdatabase. Når det gælder euroen har Thorning og Søvndal diametralt modsatte holdninger.

De nægter pure at udtale sig om det, men trods talrige kompromiser er forskellene mange.

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt og SF-formand Villy Søvndal har helt modsatrettede holdninger til euroen, og de har markant forskellige holdninger til skoletest, forholdet mellem kirke og stat, og hvorvidt bilister skal betale for at køre ind i storbyerne. For blot at tage et par af forskellene.

Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal har siden valgkampens start nægtet at definere forskellene på de to partier. I dansk politisk historie er det helt usædvanligt med to partiledere, der selv i en valgkamp nægter at fortælle vælgerne, hvor deres partier adskiller sig fra hinanden.

Ser man på Altingets kandidatdatabase er forskellene imidlertid til at få øje på. Her har alle folketingsvalgets kandidater mulighed for at svare på 20 spørgsmål, som de kan erklære sig "Helt enig", "delvist enig", "hverken enig eller uenig", delvist uenig" og "helt uenig" i. Ud af de 20 spørgsmål er der afvigelser mellem Thorning og Søvndal på de 12. 

De største forskelle
Allerede i spørgsmål 1 er der en iøjnefaldende forskel: Helle Thorning-Schmidt er "helt enig" i, at den danske krone skal erstattes af euroen, mens Villy Søvndal er "helt uenig".

I spørgsmål 3 finder man ligeledes en betydelig grad af uenighed. SF-formanden er "delvist enig" i, at kirke og stat skal adskilles, mens Thorning er "helt uenig".

Søvndal er helt enig i, at bilister skal betale for at køre ind i storbyerne, men Thorning "hverken er enig eller uenig". Og i forhold til tests i folkeskolen, er Thorning "delvist uenig" i, at test er blevet for udbredt i skolen. Søvndal er mere forbeholden over for test i skolen og erklærer sig "delvist enig" i udsagnet.

Asyl, kvindekvoter og ulandsbistand
Ud over de fire områder, hvor der er betydelig grad af forskel på S-lederens og SF-formandens svar, er der otte andre områder, hvor der er nuancer mellem Thorning og Søvndal.

Det drejer sig blandt andet om kvindekvoter i bestyrelser, som Søvndal er lidt mere positiv over for, en forhøjelse af u-landsbistanden til mindst en procent af BNP, som Søvndal er helt enig i, mens Thorning kun er delvist enig - samt afskaffelse af børnecheck og folkepensionens grundbeløb til de rigeste, her er Thorning helt uenig, mens Søvndal kun er delvist uenig.

Selv på det sprængfarlige udlændingeområde er der nuancer mellem de to partiformænd: Thorning er helt uenig i, at det skal være lettere at få asyl i Danmark, mens Søvndal kun er delvist uenig. I databasen uddyber Søvndal dog sin holdning således: "Asylreglerne skal ikke ændres, men forholdene for mennesker på asylcentrene skal forbedres".

På spørgsmålet om, hvorvidt offentlige institutioner tager for mange hensyn til religiøse minoriteter, svarer Thorning "hverken enig eller uenig", mens SF-formanden er delvist uenig i, at der tages for meget hensyn til religiøse minoriteter.

De to partiledere giver helt enslydende svar på otte spørgsmål om blandt andet skat, efterløn, brugerbetaling i sundhedsvæsnet og forhandlingerne om Tyrkiets optagelse i EU. 

,

Forrige artikel Boligskatter steget voldsomt under VKO Boligskatter steget voldsomt under VKO Næste artikel Jens Kirks datter stiller op for LA Jens Kirks datter stiller op for LA