Her er finansloven

DOKUMENTATION: Næste års finanslov er faldet på plads. Den skal endeligt vedtages i Folketinget til januar. Her kan du se, hvad finansloven indeholder.

Af aftale om finansloven for 2012 fremgår:

Regeringen og Enhedslisten er med aftale om finansloven for 2012 enige om at gennemføre et kursskifte i dansk politik. Aftalen er første skridt på vejen mod et moderne og retfærdigt Danmark, hvor der skabes fornyet fremgang og nye arbejdspladser, og samtidig er en god social balance.

Øgede indtægter fra skatter og afgifter gør det muligt at afsætte penge til en række højt prioriterede initiativer samtidig med, at der sikres en ansvarlig linje i den økonomiske politik.

Desuden er skatter og afgifter med til at understøtte de fælles målsætninger om bedre forebyggelse og sundhed samt mindre forurening. Med aftalen om finansloven for 2012 øges skatter og afgifter varigt med samlet netto 5 mia. kr. til finansiering af højt prioriterede forbedringer.

Fattigdommen i det danske samfund skal mindskes. Det skal være slut med urimelige ydelser og regler, der er med til at fastholde mennesker i fattigdom.

Derfor afskaffes starthjælpen, introduktionsydelsen og kontanthjælpsloftet samt loftet over børne- og ungeydelse.

Ledige skal have bedre vilkår og hjælpes med en meningsfuld og helhedsorienteret indsats, der ikke overskygges af unødvendige og ufleksible regler og krav.

Mulighederne for, at ledige kan få uddannelse og opkvalificering, styrkes. Der igangsættes en ny indsats mod ungdomsarbejdsløshed.

Mere og bedre uddannelse og forskning er afgørende for Danmarks vækstpotentiale og dermed for mulighederne for en højere levestandard og bedre velfærd.

Regeringen og Enhedslisten er på den baggrund enige om en række initiativer, der peger fremad. Der afsættes midler til, at flere unge kan optages på uddannelserne.
Kvaliteten i uddannelserne øges. Forskningsindsatsen styrkes. Og der satses mere på udvikling af grønne løsninger og teknologier, som samtidig kan skabe nye erhvervsmuligheder og nye arbejdspladser de kommende år.

Der skal gøres mere for at fremme økologisk fødevareproduktion i Danmark. Det gavner naturindholdet på landbrugsarealerne, giver et bedre vandmiljø og en stærkere dyrevelfærd.

Regeringen og Enhedslisten er enige om at afsætte midler til fremme af økologien med henblik på en fordobling af det økologiske landbrugsareal frem mod 2020.

Fonden for Økologisk landbrug styrkes, og ambitionerne skal hæves i den kommende handlingsplan for økologi.

Danmark skal føre en aktiv og ansvarlig udenrigspolitik. Udbredt fattigdom og stor ulighed udgør nogle af de største problemer for verdens udviklingslande. Derfor øges udviklingsbistanden.

Samtidig forbedres vilkårene for udlændinge, som kommer hertil. Der skal være bedre mulighed for at arbejde og bo uden for asylcentrene. Det vil give en højere livskvalitet og bedre mulighed for at få en god begyndelse, både for asylansøgere, der vender hjem, og for dem, der får ophold i Danmark.

Der er med de forringede vækstudsigter for dansk økonomi i år og næste år udsigt til, at arbejdsløsheden stiger yderligere. Tidligst til næste år er der udsigt til en stabilisering på arbejdsmarkedet.

Det kan have store menneskelige omkostninger - særligt hvis det rammer unge, og hvis langtidsledigheden vokser. For at håndtere udfordringerne med lav vækst og beskæftigelse i 2012 gennemføres en omfattende kickstart af dansk økonomi.

Kickstart af dansk økonomi
Der fremrykkes og igangsættes offentlige investeringer for i alt 10¾ mia. kr. i 2012 og 8 mia. kr. i 2013 i veje, jernbaner og kystbeskyttelse, skoler og daginstitutioner mv., sygehuse og nyt apparatur mv., almene boliger, vind og omstilling til biomasse mv. samt en betalingsring.

- Ordningen med Kom-i-gang-lån for iværksættere styrkes og forlænges med 150 mio. kr. i 2012.
- Den nuværende særlige praktikpladsindsats forlænges fra 2011 til 2012:              - Præmie- og bonusordning på op til 70.000 kr. for hver uddannelsesaftale.          - Mulighed for løntilskud på 30 kr. pr. time i indtil 7 måneder for elever i erhvervsgrunduddannelsen.                                                                             - 1.950 flere praktikpladser i kommuner og regioner.                                         - 250 ekstra praktikpladser i staten.                                                                 - 1.500 ekstra skolepraktikpladser.

- Yderligere 1.500 skolepraktikpladser i 2012.
- Sociale klausuler om praktikpladser i udbud af offentlige opgaver.
- Forsøg med praktikpladscentre i erhvervsskolerne.

Aftale om finansloven for 2012 indeholder en ufordelt ramme på 5 mia. kr. i 2013, hvoraf 3 mia. kr. er finansieret af højere skatter og afgifter mv.

Regeringen og Enhedslisten er enige om, at de 3 mia. kr. fra højere skatter og afgifter mv. kan anvendes på højt prioriterede områder og blandt andet udmøntes som led i forhandlingerne om kommunerne og regionernes økonomi for 2013 med KL og Danske Regioner samt finansloven for 2013.

Det omfatter blandt andet midler til velfærdsforbedringer, uddannelse, forskning, sundhed og borgerrettede initiativer i kommunerne.

Der er i den forbindelse enighed om, at 500 mio. kr. af den afsatte ramme anvendes til at opnå bedre normeringer på dagtilbudsområdet. Regeringen udmønter midlerne i aftalen om kommunernes økonomi for 2013.

Herudover disponeres 100 mio. kr. i 2013 af den afsatte
ramme, herunder til en pulje til nye initiativer.

Regeringen og Enhedslisten er endvidere enige om, at rammen på 3 mia. kr. finansieret af højere skatter og afgifter ikke kan indgå som finansiering af politiske aftaler, hvor Enhedslisten ikke er aftalepart, eller til skattelettelser.

Den resterende del af den ufordelte ramme på 5 mia. kr. i 2013 er forudsat finansieret ved en reduktion af erhvervsstøtten på 2 mia. kr. Der træffes særskilt aftale herom.

Kilde: Aftaler om Finansloven for 2012

Forrige artikel Løkke kræver lavere skat Løkke kræver lavere skat Næste artikel Nyrup stopper som formand for europæiske socialdemokrater Nyrup stopper som formand for europæiske socialdemokrater