Her er de politiske kommentatorers yndlingsbøger

LISTE: Mangler du inspiration til sommerferielæsningen? Så giver seks politiske kommentatorer og analytikere her deres bud på den bedste politiske bog.

Sommerferien står for døren, hvis den da ikke allerede er sat ind. Og hvad skal man så læse i sin sommerferie? Det giver seks politiske kommentatorer og analytikere herunder deres bud på. 

Erik Holstein: Fædrelandet af Robert Harris 
Jeg kan virkelig anbefale "Fædrelandet" af Robert Harris. Det er en politisk thriller på et højt plan. Det er en kontrafaktisk historie, der foregår i 1964, 18 år efter, Nazi-Tyskland har vundet krigen. En helt upolitisk kriminalkommisær bliver ved et tilfælde sat til at undersøge et mord, der viser sig at have tråde op i Nazi-toppen.

Der er ting, der skal skjules for enhver pris, og her kommer den stædige kommissær på tværs. Bogen giver en realistisk skildring af en verden, der var uhyggelig tæt på at blive en realitet. Harris har i øvrigt skrevet en næsten lige så fantastisk bog om stalinismens rolle i Rusland. Den hedder Arkhangelsk."

Erik Holstein er politisk kommentator på Altinget.

Helle Ib: Comeback kid af Hanne Sindbæk
En af de mest underholdende danske politiske biografier, jeg har læst i de senere år, er Hanne Sindbæks "Comeback kid" om Liberal Alliances leder Anders Samuelsen. Energisk, levende og uprætentiøs fortælling om en politikers vilde op- og nedture og kamp for ikke at fejle som sin far. Skrevet uden den tunge selvhøjtidelighed, som ellers kan præge en del bøger i genren.

Den giver et indblik i en stædig sjæl – oplagt læsning denne sommer, hvor mange i det politiske miljø spørger sig selv, om Samuelsen afgør Lars Løkke Rasmussens og egen skæbne til efteråret i dramaet om topskattelettelser.

Helle Ib er politisk kommentator på Børsen

David Trads: Magt og afmagt af Per Stig Møller
Per Stig Møllers lille klassiker Magt og afmagt, som han skrev umiddelbart efter, at han blev gået som konservativ formand efter katastrofevalget i 1998, er den bedste bog, jeg kender, om at være politiker. Hudløst ærligt skrevet – måske fordi han troede, at hans politiske liv var omme – giver den et unikt indblik i, hvor ensomt, vanskeligt og ofte sejrs-løst det er at være i Folketinget.

Evige kompromisser i et flerpartisystem gør, at afmagten ofte synes større end magten. Hvad har jeg egentligt fået gennemført af de ting, jeg virkelig brænder for, og hvor mange kompromisser har jeg stået i spidsen for, hvor jeg ikke kan genkende mit udgangspunkt, spørger Møller modigt. En fremragende bog.

David Trads er politisk kommentator og er blandt andet klummeskribent hos Altinget og Jyllands-Posten.

Marchen Neel Gjertsen: "Den røde tråd – SF og vejen til magten" af Hans Mortensen.
Historien om SF fra partistiftelsen i 1959 til regeringsdeltagelsen i 2011. Det er en af den slags bøger, som virkelig imponerer en journalistkollega med sin store mængde dokumentation og detaljerigdom, der alligevel er formidlet, så det synger. Mortensen sammenvæver store ideologiske perspektiver med helt konkrete personopgør og historiske begivenheder på en måde, så bogen både siger alt om SF og ganske meget om dansk politik i det hele taget. 

Marchen Neel Gjertsen er politisk analytiker på Jyllands-Posten.

Jarl Cordua: Bag magten af Søren Lippert
Jeg har tyvstartet ferielæsningen ved at læse journalist Søren Lipperts fremragende bog "Bag Magten", der er en analyse af udfordringerne ved at være et stort regeringsaspirerende parti, der ønsker magten, håndtere den og forsøge at forhindre rivalerne i at få den igen. Det hele set fra en rådgivers øjne, men hvor Lippert også bruger sit teoretiske fundament til pædagogisk at forklare læseren, hvordan livet er i en regering, og hvordan den må tage livtag med embedsmændene for at få sin politik igennem. Man behøver ikke at have den store avislæsereksamen for at få noget ud af bogen.

Måske bliver det denne sommer, at jeg får læst den østrigske forfatter Stefan Zweigs depressive skildring af en gammel verdens forfald i "Verden af i går". En bog, som mange mener, igen har fået aktualitet med de seneste års kedelige udvikling i vestens demokratier. Jeg har prøvet nogle gange, men er hurtigt gået i stå. For man ved, at forfatteren begik selvmord med sin kæreste i 1942 i Brasilien i ren fortvivlelse over nazisternes hærgen i Europa, og at hans gamle verden var væk.

På Radio24syv holder Torben Stenos og mit debatprogram "Cordua & Steno" sommerpause, men alligevel sendes mit bogprogram om "Hitlers Æselører" her i sommer. Programmerne bygger på bøger, jeg har læst, og hvor jeg samtaler med forfatteren eller en anden indsigtsfuld person.

En af de nyere udgivelser, som jeg har fået ind ad døren, er "Skæbnekamp" om krigen på Østfronten af historikeren Niels Bo Poulsen. Og så er der en udgivelse om D-Dagen af historikeren Jakob Sørensen, som jeg også skal have læst. Hvis der er tid, så har den anerkendte britiske historiker Max Hastings skrevet en bog "The Secret War" om spioner, koder og guerillas under Anden Verdenskrig, som det også ville være fint at have fået læst. Men sommeren er desværre nok for kort ... 

Men det kan også være, at jeg dropper hele læsepensum for i stedet at kaste mig over nogle krimier. Det bliver så for eksempel Lars Keplers serie, hvor jeg mangler at læse de sidste tre bøger. Eller måske Jo Nesbøs nye udgivelser.

Jarl Cordua er politisk kommentator og er blandt andet radiovært på Radio27syv og klummeskribent på Altinget.

Jens Ringberg: ”Mit forjættede land – Israels triumf og tragedie” af Ari Shavit
Jeg tager en chance og anbefaler en bog, jeg endnu ikke har læst færdig – faktisk har jeg vel kun læst en fjerdedel. Men den starter godt. Og grundigt.

Jeg har nærmest mistet evnen til at læse skønlitteratur (ud over de allestedsnærværende krimier). I stedet læser jeg bøger om historie og politik. Enten i form af de store samlende skildringer som Antony Bevoors bøger om Berlin og Stalingrad eller Bo Lidegaards bog om de danske jøders flugt – eller også i form af biografier, erindringer eller øjenvidneberetninger. Om det så er fra politikere, soldater eller almindelige mennesker i klemme i historiens hjul.

Jødernes og staten Israels historie fascinerer mig – og så er konflikten i Mellemøsten jo bare alle internationale konflikters moder, på tragisk vis. Uden udsigt til afslutning. Det er kun få uger siden, Folketinget sidst diskuterede en mulig dansk anerkendelse af en selvstændig palæstinensisk stat.

Derfor har jeg kastet mig over en bog, hvis forfatter jeg så i Deadline for nogle måneder siden. Den hedder ”Mit forjættede land – Israels triumf og tragedie” og er skrevet af Ari Shavit.

Shavi er ret kendt journalist og debattør i sit hjemland – og så er han ud af en af de familier, der har været med til at skabe den jødiske stat. Hans tipoldefar var med i en zionistisk ekspedition til Palæstina lige før år 1900, og dér begynder bogen sin færd gennem 1900-tallet med holocaust, den blodige og brutale oprettelse af staten Israel frem mod nutidens håbløse konflikter med terroranslag og israelske bosættelser, hvor palæstinensere prøver at leve deres liv.

Så langt er jeg ikke kommet endnu, så denne anbefaling er skrevet på forventning, byggende på de første velskrevne og detaljerige dele af bogen. Forventning om nuancer, perspektiv og flere nuancer – og et fravær af skråsikre domme og nemme svar.

Og indimellem alt dette vil jeg i sommer slappe af med at fordybe mig i en periode i dansk politik, der optager mig meget for tiden – 1970'erne! En turbulent politisk periode med ofte smalle regeringer, ja en overgang ligefrem en smal Venstre-regering – lyder det bekendt?

I den boldgade faldt jeg for nylig over en lille bog fra 2013, jeg egentlig havde overset. Men som faktisk er interessant – og skrevet af Peter Brixtofte.

Den hedder ”Hartlings arv. Og det moderne Venstre” og fortæller historien om teologen Poul Hartling, leder af den smalle Venstre-regering fra december 1973 til februar 1975. Brixtofte var selv tæt på Venstre-toppen dengang. Hans bog er absolut værd at læse.

Jens Ringberg er politisk analytiker hos DR.

Forrige artikel Frivillig leder på Roskilde Festival: En kreativ legeplads Frivillig leder på Roskilde Festival: En kreativ legeplads Næste artikel Snit af målinger: Nu går Alternativet tilbage Snit af målinger: Nu går Alternativet tilbage