Hacking-frygt bremser elektroniske valg

E-VALG: Trods solid opbakning i befolkningen til forsøg med stemmeafgivelse over internettet, skifter politikere nu holdning i diskussionen om digitalisering af danske valg. Sporene fra USA skræmmer.

Kan udenlandske hackere påvirke danske valg?

Det spørgsmål har rejst sig i kølvandet på præsidentvalget i USA, hvor russiske hackere ifølge en lækket amerikansk efterretningsrapport har forsøgt at påvirke valgets udfald.

Ud over beskyldninger om, at hackere fra Rusland skulle have plantet belastende oplysninger om Hillary Clinton, som de havde skaffet fra hendes mail-konti, så har der også været sået tvivl om gyldigheden af valgresultatet i flere delstater, hvor stemmeafgivelsen foregår elektronisk.

Debatten fra USA sætter sig nu konkrete politiske spor i Danmark.

Op til kommunalvalget i 2013 fremsatte Margrethe Vestager (R) som indenrigsminister i SR-regeringen et lovforslag, som skulle åbne for forsøg med elektronisk stemmeafgivelse ved danske valg.

Der lykkedes ikke at samle flertal for forslaget. Og i dag er det ikke længere en radikal mærkesag.

”Tiden er ikke til det. Det er klogt i de her tider at holde fast i den gamle form for stemmeafgivelse. Jeg er ikke tryg ved e-valg med det pres, der er på det åbne frie demokrati,” siger Ida Auken, it-ordfører for Radikale.

Danskere efterlyser forsøg
En måling, som it-virksomheden KMD gennemførte i efteråret, viste bred opbakning i den danske befolkning til at gennemføre forsøg med blandt andet stemmeafgivelse over internettet.

Målingen er foretaget inden amerikanerne gik til stemmeurnerne, og her var 65 procent enige i, at der bør afholdes pilotforsøg med stemmeafgivning via internettet.

”Det bør give anledning til fornyede overvejelser om at sætte sådanne forsøg i søen,” siger Morten Langager, der er kommunikationsdirektør i KMD.

Den opfordring fænger dog hverken an hos Radikale, Socialdemokratiet eller Venstre.

”Jeg ser det ikke som noget problem, at vi engang måske hver andet år skal gå ned og sætte et kryds på et stykke papir med en blyant. Det er noget af det allerhelligste i vores demokrati, og der må der ikke kunne rejses nogen som helst tvivl om sikkerheden,” siger Venstres it-ordfører, Torsten Schack Pedersen.

Forrige artikel Holstein: DF og økonomer spænder ben for Løkkes reform-planer Holstein: DF og økonomer spænder ben for Løkkes reform-planer Næste artikel Claus Hjort advarer: Rusland truer Danmark Claus Hjort advarer: Rusland truer Danmark