Gymnasier: Ghettoforslag er et skridt frem og et tilbage

GHETTOUDSPIL: Det vil forstærke polariseringen, hvis regeringen kommer igennem med sit forslag om, at gymnasierne må håndplukke 25 procent af sine elever efter egne kriterier. Det siger gymnasierne, som ellers er positive over for forslag om bedre fordeling af elever med ikkevestlig baggrund.  

Det bliver et skridt frem og et tilbage i kampen mod såkaldte parallelsamfund på gymnasierne, hvis regeringen kommer igennem med sine forslag.

Det vurderer en række af de gymnasier, som har mange elever med ikkevestlig baggrund.

Et gymnasium skal fremover kunne kræve af det lokale fordelingsudvalg, der består af lokale rektorer, at de skal fastsætte regler for en bedre fordeling af eleverne. Samtidig foreslår regeringen, at rektorerne på det enkelte gymnasium skal have mere indflydelse på, hvilke elever de optager.

Og de to forslag trækker i hver sin retning, mener gymnasierne.

"Det første punkt i forslaget kan være et godt bud på løsningen af vores problem,” siger rektor for Langkaer Gymnasium, Yago Bundgaard.

Men han er kritisk over for, at gymnasierne frit skal kunne vælge 25 procent af eleverne ud fra en profil, som gymnasierne selv bestemmer.

Nej til profilgymnasier
Det vil nemlig modarbejde formålet med at sikre en blandet elevsammensætning.

”Jeg tror, det vil forstærke den polarisering mellem ungdomsudannelserne, som vi har i dag,” siger han.

Rektor på Hvidovre Gymnasium og HF, Kirsten Jensen, er enig.

Ifølge hende er det nemlig kun gymnasierne inde i centrum, der har for mange ansøgere og derfor vil få mulighed for at håndplukke deres elever. 

”Så kan de gymnasier med for mange ansøgere håndplukke de ansøgere med højeste karakterer, og så kan man fordele resten. Det vil sige, at folk med anden etnisk herkomst, der ofte har lavere karakterer, ikke kommer ind på de meget søgte gymnasier. Derfor arbejder tanken om profilgymnasier imod det at få blandet eleverne,” siger hun.

Godt med flere regler for fordeling af elever
Kirsten Jensen har dog også positive bemærkninger til regeringens udspil.

Hun er særligt glad for forslaget om, at regionsrådet skal pålægge fordelingsudvalgene i regionen at finde en løsning på tværs af regionen, hvis det er nødvendigt.

”I Region Hovedstaden har vi et fordelingsudvalg, der hedder Vestegnen. Men vi har ikke noget at fordele, fordi vi tilsammen har over 30 procent tosprogede elever,” siger hun. 

Det vil regeringens forslag kunne dæmme op for, fordi det vil tvinge fordelingsudvalgene i hele Region Hovedstaden til i fællesskab at sætte ind over for problemet. 

Rektor på Høje Taastrup Gymnasium, Mogens Andersen, er også glad for, at regeringen anerkender, at udfordringen med ghettogymnasier er et politisk problem, men han lægger vægt på, at regeringen skal ud og finde et flertal. 

"Regeringen skal ud og forhandle de her ting, så der er lang vej endnu, inden vi får en ordentlig fordeling af eleverne," siger Mogens Andersen. 

Organisation enig med medlemmerne
Interesseorganisationen Danske Gymnasier støtter også regeringens hensigt om at sikre en mere blandet elevfordeling på alle landets gymnasier.

”Regeringens hensigt er fin. Gymnasier skal være blandede og afspejle den by, de ligger i. Det er et kollektivt ansvar at undgå skoler med en meget skæv elevfordeling. Det er derfor fornuftigt, at fordelingsudvalgene skal sætte tiltag i værk, hvis en bestemt grænse overskrides på et gymnasium. Det støtter vi,” siger formand Birgitte Vedersø i en pressemeddelelse. 

Men de finder dog et enkelt hår i suppen. Nemlig forslaget om profilgymnasier. 

Birgitte Vedersø er enig i indvendingerne om, at det modvirker en bedre fordeling af eleverne.

Forrige artikel Overblik: Det ved vi om regeringens ghettoudspil Overblik: Det ved vi om regeringens ghettoudspil Næste artikel EU-agentur med stor undersøgelse: Omdiskuteret sprøjtemiddel truer bierne EU-agentur med stor undersøgelse: Omdiskuteret sprøjtemiddel truer bierne