Frygter SF hopper med på Euro-toget

EURO: ET SF-ja til euroen kan sende stemmer over til DF og dermed forpurre et regeringsskifte, siger Enhedslistens Per Clausen.

Statsministeren frier kraftigt, og SF-formandens reaktion har langtfra beroliget EU-kritikerne. Det er situationen, efter Villy Søvndal har besvaret frierierne ved at opstille tre krav til Anders Fogh Rasmussen (V), hvis SF skal anbefale et ja til euroen.

Afstemningen om euroen ventes nu i starten af 2010, og Søvndal er helt bevidst om, at SF's anbefaling sandsynligvis bliver udslagsgivende for, om afstemningen ender med et ja eller nej. Derfor kræver SF-formanden, at eurosamarbejdet fremover tager mere hensyn til beskæftigelsen, får en grønnere profil og opstiller et værn mod valutaspekulation. Men det er ikke krav, der overbeviser SF's naboer på venstrefløjen, Enhedslisten:

Urealistisk
"Villys krav er da udmærkede, de er bare urealistiske. For hvis de virkelig skal indfries, kræver det, at hele EU-konstruktionen laves om, for i dag er den helt fokuseret på det frie markeds interesser," siger Enhedslisten EU-ordfører Per Clausen og tilføjer:

"Det gælder ikke kun i forhold til euroen, men også i forhold til arbejdsmarkedet, hvor flere domme fra EF-domstolen har anfægtet konfliktretten i EU."

Floffy krav
Enhedslisten mener, at Søvndals krav er så bredt formulerede, at han altid vil kunne påstå, han har fået de nødvendige indrømmelser af Fogh:

"Formelt set kan man sagtens imødekomme Villys krav med en række hensigtserklæringer, men det ændrer intet ved euroens grundprincipper. Han har skabt en situation, hvor han kan ændre politik ved at erklære, at han fået opfyldt sine krav. Selvom der ikke er mange realiteter bag det," siger Per Clausen.

Fint valggrundlag for EL
I 1994 kom Enhedslisten stormende ind i Folketinget på baggrund af utilfredshed med "omvalget" til Maastricht/Edinburgh-traktaten i 1993. Dengang skiftede SF side og anbefalede Maastricht-traktaten i anden omgang - efter de fire danske forbehold var kommet med. Det vakte stor skuffelse hos en pæn del af SF's vælgerkorps.

Men selvom Enhedslisten igen vil få mulighed for at fiske SF-stemmer, hvis Søvndal ender med et ja til euroen, frygter Per Clausen, at en del af SF-stemmer ender på højrefløjen:

Tilbage til Pia
"Hvis SF følger S og R og siger ja til euroen, vil det sikkert give et godt valg til Enhedslisten. Men vi kan nok ikke opsamle alle de utilfredse stemmer fra S og SF, så en del vil gå til Dansk Folkeparti. Det vil svække den samlede opposition, "siger Per Clausen og konkluderer:

"Hvis Villy siger ja til euroen for at komme ind i varmen, kan det meget vel betyde, at vi både kommer med i euroen - og mister muligheden for et regeringsskifte i Danmark".

Teoretisk problem
Men SF's gruppeformand Ole Sohn anser kritikken for et "studiekreds-problem":
"SF er et venstreorienteret parti, der søger indflydelse. Vi står ikke ude på sidelinjen og råber, og det har vælgerne jo vist forståelse for," siger Sohn, der ikke tror på, at SF er i fare for at miste stemmer til DF på grund af euroen.

"Når Fogh nu har et ivrigt behov for at få en euro-afstemning, har vi anvist en vej, han kan gå. Det er et andet udgangspunkt end Enhedslisten, der pr. definition er imod EU, men vi har ikke ændret vores positioner i forhold til euroen," siger Ole Sohn.  

Forrige artikel Løkke smækker kassen i Løkke smækker kassen i Næste artikel Vælgerne: Sænk bundskat