Frygt for benhård magtkamp efter Løkke

ANALYSE: Løkkes bedste kort er frygten for langvarig intern uro, hvis han falder. Næstformand Kristian Jensen står så stærkt i baglandet, at han vil vinde over sine konkurrenter, men i folketingsgruppen vil der være stærke modstandslommer.

"Løkke eller kaos".
Sådan bliver situationen i Venstre ofte fremstillet af Lars Løkke Rasmussens støtter i forsøget på at redde den formand, der er millimeter fra at ryge ud over afgrunden. Udtalelser, der skal gøre det klart for folketingsgruppe og bagland, at der kommer andre - og endnu større - problemer, hvis man hugger den udskældte formands hoved af og sætter det på en stage.

Mange vil ellers mene, at Løkke netop er garanten for et tilbagevendende kaos i Venstre, hvor bilagssagerne er talrige som stjernerne på himlen. Men i dele af Venstre frygter man både borgerkrig og lynangreb fra fjenden, hvis formanden bliver afsat.

Historisk splittelse
Venstres folketingsgruppe er blevet præsenteret for teorien om, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil udnytte sit uventede held til det yderste og udskrive valg i samme øjeblik, Venstre likviderer sin formand. Derfor må man hellere humpe sig igennem med en skamskudt, men trods alt rutineret formand, lyder ræsonnementet.

Værre endnu er frygten for, at modsætningerne i Venstre vil bryde ud i flammer, den dag Løkke falder. At man risikerer en ekstrem hård magtkamp, der kan vare i årevis ligesom de konservative borgerkrige i 90'erne.

Argumentet bliver brugt for at fremtvinge opbakning til Løkke, men det har en kerne af sandhed og illustrerer, at Venstre lige nu står mere splittet end i generationer. Det er en splittelse, der går mellem - især det jyske - bagland og inderkredsen omkring Løkke og til en vis grad mellem højskole-Venstre og handelshøjskole-Venstre. Og det er en splittelse, der går midt igennem folketingsgruppen.

Delegerede bestemmer
Lars Løkke Rasmussen erkendte ærligt sit ansvar for EP-valgnederlaget og gav udtryk for, at det nu var op til Venstres medlemmer, om de fortsat ville have ham. Men ydmygheden blev kortvarig, og kort efter gik Løkke og inderkredsen i gang med at planlægge en redningsaktion. Men magtspillet i Venstre foregår anderledes end hos f.eks. socialdemokrater og konservative.

Mens folketingsgruppen vælger formanden hos Konservative, vælges Venstres leder af de delegerede på et landsmøde. Det giver baglandet en afgørende indflydelse. Derfor er det også 99 procent sikkert, at Kristian Jensen bliver formand, den dag Løkke falder. Jensen står ikke alene for tur som næstformand, han har også intensivt dyrket Venstres partiforeninger. Men dermed er der ingen garanti for, at kampen er ovre.

Kliker i folketingsgruppen
Mens den flittige og "ordentlige" næstformand er populær i baglandet, ser det anderledes ud i folketingsgruppen. Her har han forsømt at dyrke alliancer. Blandt Kristian Jensens mest loyale støtter er den tidligere politiske ordfører Ellen Trane Nørby, der som et af de eneste folketingsmedlemmer var inviteret med til Kristian Jensens 40-års-fødselsdag i 2011. Derudover kan nævnes nogle af de unge Venstre-folk som eksempelvis Karsten Lauritzen og Mads Rørvig.

Selvom Kristian Jensen har titel af gruppeformand, er han langt fra vellidt i hele folketingsgruppen. Nogle er irriterede over hans ledelsesstil, som de finder belærende og skolemesteragtig, andre kritiserer ham for ikke at have bakket tilstrækkeligt op om Løkke i dennes stribe af bilagssager - og atter andre mener ganske enkelt, at de selv er bedre egnede end Kristian Jensen.

Modstanderne
Kristian Jensens hårdeste modspillere finder man i gruppen omkring Søren Pind. Det er folk som Martin Geertsen, Peter Christensen og Jakob og Karen Ellemann. Alle tæt på Løkke, der selv har et anstrengt forhold til Kristian Jensen.

Men Pind-fraktionen har også sine fjender, og blandt dem benyttede den genvalgte europaparlamentariker Jens Rohde weekenden til et skarpt angreb på Løkke - og en anbefaling af Kristian Jensen som ny formand.

Den rapkæftede politiske ordfører Inger Støjberg har satset alle sparepengene på Løkke. Hun er lidt af en lonely rider, men det er velkendt i gruppen, at hendes begejstring for Kristian Jensen er begrænset. I det hele taget finder man ikke nogen af Løkkes mest hårdnakkede støtter som medlemmer af Kristian Jensens fanklub.

Endelig kan Løkke fra sidelinjen regne med sin gamle allierede, regionsrådsformand Carl Holst. Holst anses ligesom Pind som en mulig formandskandidat efter Løkke, men deres chancer vurderes som meget små.

Eminencen
Trods sine nu 66 år er tidligere partisekretær og finansminister Claus Hjort Frederiksen Venstres stærkeste mand. Han er loyal overfor Løkke, som han tidligere var det overfor Fogh og Ellemann. Men Hjort er først og fremmest partiets mand, og i det øjeblik han konkluderer, at Løkke står i vejen for en valgsejr, vil han trække stikket.

Hjort markerede for nylig, at han så næstformandsposten som "en naturlig læreplads", en blåstempling af Kristian Jensen som efterfølger. Hjorts loyalitet gælder således også den næste formand, og en guerillakrig mod Kristian Jensen vil blive mødt med hård modstand af Hjort.

De sociale klubber
Som noget nyt har Venstres folketingsgruppe fået nogle interne netværk, der er blevet sammenlignet med Socialdemokraternes kaffeklubber. Men ligheden er kun overfladisk, og det er meget kompliceret at vurdere, hvordan netværkene påvirker Løkkes chancer for at overleve.

S-kaffeklubberne har hver især en ideologisk fællesnævner - og handler normalt som sammentømrede enheder, når det gælder besættelse af centrale ordførerposter og formandsvalg. Anderledes er det med Venstres klubber, der hverken har hver deres politiske overbygning eller står samlet i partiets aktuelle krise.

Den største klub i Venstre er Hans Christian Schmidts Klub 19, der består af en række lidt ældre mandlige folketingsmedlemmer. Det er mest en social klub, hvor man f.eks. går ud og spiser sammen med ægtefæller. Men Klub 19 kan også bruges ved besættelse af tillidsposter, og her har gruppen senest skaffet Hans Christian Schmidt næstformandsposten i folketingsgruppen.

Schmidt som defensor
I forhold til Løkke er meningerne dog delte. Hans Christian Schmidt var helt i front, da der blev skabt en halleluja-opbakning til Løkke på et gruppemøde fem dage før EP-valget, og en anden af gruppens medlemmer, Lars Christian Lilleholt, er en af Løkkes fortrolige.

Men andre medlemmer af Klub 19 som Eyvind Vesselbo og Preben Bang Henriksen var blandt de kun fire, der ikke gav deres opbakning til Løkke på gruppemødet. Vesselbo har siden svaret "ingen kommentarer", når han er blevet spurgt om støtte til formanden.

Endnu mere broget ser det ud i klubben af yngre folketingsmedlemmer med Karsten Lauritzen, Jakob Engel-Schmidt og Mads Rørvig i spidsen. Denne gruppe består af 10-11 folketingsmedlemmer, men det tal inkluderer folk som Søren Pind og Martin Geertsen. Her findes altså både støtter og modstandere af Kristian Jensen, ligesom der er meget forskellige vurderinger af Løkkes mulighed for igen at blive et aktiv for partiet.

Kampagnen mod Jensen

I den aktuelle bilagssag gled Kristian Jensen af på spørgsmålet om, Løkkes storindkøb på partiets regning var rimeligt. Det fik nogle af Jensens modstandere til at lege med tanken om at fyre ham - enten som partiets næstformand eller som folketingsgruppens formand.

Det første har meget dårlige udsigter til succes på grund af næstformandens solide opbakning i baglandet. Derimod vil det muligvis kunne lade sig gøre at fyre Kristian Jensen som gruppeformand. Men en sådan aktion ville føre til en stormflod af protester fra baglandet og til yderligere splid i folketingsgruppen. Flere tolker rygterne som et forsøg på at presse Jensen til at bakke mere helhjertet op om Løkke. 

Hos Kristian Jensens støtter i baglandet er man meget fortørnet over den måde, som Løkkes nærmeste allierede anonymt har forsøgt at underminere Jensens position i partiet ved at beskrive ham som kedelig og uegnet som arvtager. Ikke bare i den nuværende situation, men i årevis.

Kristian Jensen har i de sidste par uger bevist, hvor stærkt han står i baglandet, og det har fået hans modstandere til at blive mere forsigtige. Men modviljen er intakt og vil ligge der latent, hvis han bliver ny formand.

Løkke trues af skriftlig afstemning
Det er primært baglandets folk, der skal afgøre Løkkes skæbne på tirsdagens hovedbestyrelsesmøde. HB-medlemmerne er den sidste uge blevet masseret af ledelsens febrilske rundringninger, men alligevel har modstanden bredt sig.

Det kan blive afgørende for Løkkes skæbne på mødet, om der bliver skriftlig afstemning om tillid til formanden. En skriftlig afstemning vil give HB-medlemmerne helt anderledes mulighed for at modstå presset og stå ved kritikken.

Løkke skal ikke bare vinde på hovedbestyrelsesmødet: Han skal vinde stort. Hvis en tredjedel fortsat er imod ham efter mødet, er der tale om en ren pyrrhussejr. Ja, et mindretal på en fjerdedel kan være nok til at fælde ham, hvis de fortsætter kritikken efter mødet.

Selv i bedste fald vil den tidligere Venstre-ansatte stadig kunne øse af sit reservoir med tvivlsomme Løkke-bilag. Og de dårlige meningsmålinger vil fortsætte lang tid frem.

En udskiftning af Venstres formand kan ganske rigtigt forstærke de interne spændinger i partiet. Men alternativet kan vise sig at være meget værre.

,

Forrige artikel EP-valg giver stormvarsel for folketingsvalget EP-valg giver stormvarsel for folketingsvalget Næste artikel Løkkes galgenfrist Løkkes galgenfrist