EU-forbehold bremser Thorning

TOPPOST: Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), er næppe reelt i spil som ny formand for EU-Kommissionen. De danske EU-forbehold blokerer nemlig hendes muligheder, vurderer EU-eksperter.

Helle Thorning-Schmidt har ikke mange chancer for at blive EU-Kommissionens næste formand, sådan som det ellers er blevet omtalt i danske medier, efter hendes navn blev nævnt som et bud på en blog på britiske Financial Times. Det vil nemlig være usandsynligt, at José Manuel Barrosos afløser vil komme fra et land, der ikke er med i euroen.

"Formelt bør det selvfølgelig ikke være et problem - Danmark er fuldgyldigt medlem af EU - men reelt vil det være utrolig vanskeligt at forestille sig," siger Derek Beach, lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Bliver ikke frontfigur
Det er ikke første gang, at en dansker er blevet nævnt som en mulig formand for Kommissionen. Det blev Poul Nyrup Rasmussen (S) også i 2009. Men siden har den økonomiske krise for alvor sat dagsordnen i EU, og det fordrer en kandidat, der kommer fra et medlemsland, der er "helt med", vurderes det.

Ifølge Derek Beach er det problematisk for Thornings muligheder, at Danmark ikke er fuldt med i det retlige samarbejde - mens det lige frem er "diskvalificerende", at Danmark ikke er med i eurozonen.

"Det kan fint gå at være en del af Kommissionen, ligesom Connie Hedegaard er det. Men det vil ikke blive hende, der er frontfigur," siger Derek Beach.

Lille troværdighed
Og han bakkes op af Rebecca Adler-Nissen, der er EU-forsker ved Københavns Universitet. Hun peger på, at EU-Kommissionen per definition er "integrations-motoren" i EU. Det så man også i Barrosos State of the Union-tale i sidste uge, hvor der blev talt for øget integration, bankunion og en ny EU-traktat.

I det lys vil det se lidt mærkeligt ud, hvis en dansk kandidat vil blive valgt, lyder vurderingen.

"Når man kommer fra et land, der har valgt at stille sig uden for euroen og har meldt ud, at man ikke ønsker en eurosafstemning - så vil nogen måske sige, at troværdigheden hvormed man taler om yderligere integration, ikke er særlig stor," siger Rebecca Adler-Nissen.

Spinkel mulighed
Hun vil dog ikke afvise, at der alligevel er en spinkel mulighed. Når Helle Thorning-Schmidt bliver nævnt på rygtebørsen, er det, fordi hun er populær i EU-systemet og har erfaring fra Europa-Parlamentet. Snart er der også et tysk valg, der kan ændre den politiske balance i Europa og gøre det oplagt med en socialdemokratisk formand.

"Hvis man ser isoleret på formandsposten til Kommissionen, så er det en forhindring, at Danmark ikke er med i euroen. Men hvis man inddrager de øvrige top-poster, som man gør i praksis, så kan Helle Thorning-Schmidt jo godt være med til at få et større puslespil til at gå op. Det har man set før," siger Rebecca Adler-Nissen.

José Manuel Barroso er i øjeblikket i gang med sin anden periode som formand for EU-Kommissionen. Perioden udløber i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget i 2014.

Forrige artikel Formandskandidater uenige i sociale spørgsmål Næste artikel Politikere delte om aktiv dødshjælp Politikere delte om aktiv dødshjælp