Fire år med økonomisk fremgang under Løkke

DAGENS TAL: Danmarks samlede bruttonationalprodukt er i gennemsnit steget med cirka 2,1 procent hvert år siden valget. Det er et udtryk for en sund økonomi, vurderer økonomisk ekspert.

Siden magten skiftede til blå blok for fire år siden, er Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) vokset med lidt over to procent i gennemsnit hvert år.

Bruttonationalproduktet dækker over værdien af et lands årlige produktion af varer og tjenester, og det er altså i fremgang: 

"Det er generelt et udtryk for, at den danske økonomi har udviklet sig sundt og robust," siger Søren Hove Ravn, der er lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

Hvad er årsagen til udviklingen?

"Den primære årsag skal findes uden for landets grænser. Både den europæiske og amerikanske økonomi har udviklet sig sundt, og når det går godt i Europa og USA, går det også godt i Danmark, fordi vi har en lille og åben økonomi, der gør os særligt følsomme overfor udlandet," vurderer Søren Hove Ravn og fortsætter:

"Regeringen har også gennemført skattelettelser og reguleret rammevilkårene for dansk erhvervsliv, hvilket også kan have haft en positiv effekt. Desuden har man i de seneste år mærket effekten af tidligere regeringers mange reformer som for eksempel dagpengereformen."

Artiklen fortsætter efter grafen. 

Højere niveau end under Thorning
Væksten er lidt højere end under Helle Thorning-Schmidt (S), hvor væksten aldrig nåede over to procent.

Op til valget i 2015 var der dog en fejl i BNP-tallene, som Danmarks Statistik angav til at være endnu lavere, hvilket ifølge Thorning kan have påvirket hendes chancer for genvalg.

Søren Hove Ravn vurderer ligeledes, at faldet i væksten i 2018 måske kan forklares med, at Danmarks Statistik endnu ikke har fået adgang til samtlige datakilder, og at tallet derfor godt kan nå at stige yderligere. 

Artiklen fortsætter efter grafen. 

Rigere og rigere
På trods af flere konjunktursvingninger er vi danskere generelt blevet rigere siden 1970.

Udviklingen i værdien af mængden af varer og tjenester har nemlig med undtagelse af de to oliekriser i 1973 og 1980 og finanskrisen i 2007 været positiv hvert år. 

Forrige artikel Venstre med velfærdsløfte: Væk med sparekrav og ind med 69 milliarder Venstre med velfærdsløfte: Væk med sparekrav og ind med 69 milliarder Næste artikel Merkel og alle de andre: EU’s toppost-navneleg starter for alvor på dagens topmøde Merkel og alle de andre: EU’s toppost-navneleg starter for alvor på dagens topmøde