Festivalerne satser på koncerter til sommer: Minister kan ikke garantere kompensation

SATS: "Vi ved desværre ikke, hvordan verden ser ud til sommer," siger kulturministeren, der er blevet bedt om at give de danske festivaler mere vished om muligheden for kompensation, hvis corona igen sætter en stopper for musikken.

Kan vi om et halvt års tid stå med en lunken fadøl i en (afsprittet) hånd og danse foran scenerne på landets festivaler?

Det håbefulde svar er ja.

For selv om hele Danmark er lukket ned og coronasituationen temmelig tilspidset, planlægger en lang række større og mindre festivaler – på den ene eller anden måde – at skrue op for anlæggene til sommer oven på aflysningerne i 2020. Det viser en rundspørge, som Altinget har foretaget. 

"Vi er i fuld gang med planlægningen af Smukfest 2021. Der skal være fest i skoven – Danmark trænger til det – men på en ansvarlig måde. Det er afgørende, at vi som festivaler bliver en del af løsningen, hvis vi skal afvikle med corona iblandt os," siger Søren Eskildsen, der er talsperson for festivalen.

Festivalen foreslår blandt andet at føje et coronapas og kviktest til værktøjskassen, når armbåndene skal på, og teltene slås op. 

"Derfor afventer vi samtidig en afklaring på nødvendige retningslinjer og restriktioner fra myndighederne," tilføjer han.

Savner svar fra politikerne
Det er ikke kun i Skanderborgs bøgeskov, at der planlægges med stor forsigtighed. Sådan lyder svarene fra langt de fleste festivaler, som Altinget har været i kontakt med, herunder Langelandsfestivalen:

"Lige nu håber vi naturligvis meget på at fejre vores 30 års jubilæum til sommer, men for at det kan lade sig gøre, savner vi et svar på, om den løsning, som de store danske festivaler sammen udarbejder, kan godkendes og har politisk opbakning," siger medieansvarlig for festivalen Nicklas Lundorf.

Men den afklaring må vente.

Det fremgår af et svar fra kulturminister Joy Mogensen (S) til SF's kulturordfører, Charlotte Broman Mølbæk. Ordføreren har spurgt, om ministeren vil tage initiativer, der kan være med til at give de danske festivaler mere vished om, hvorvidt der vil være mulighed for kompensation, hvis festivalerne måtte blive aflyst.

Minister vil se tiden an
I sit svar understreger Joy Mogensen, at regeringen "rigtig gerne" vil hjælpe og er i løbende dialog med festivalerne. Alligevel kan hun ikke komme med et konkret svar om mulighederne for kompensation, fremgår det.

"Jeg har stor forståelse for, at festivalerne befinder sig i en vanskelig situation. Og jeg tror, at vi alle forstår, at det i den nuværende situation er svært at planlægge og træffe beslutninger om det kommende års arrangementer. Jeg har også forståelse for festivalernes ønske om afklaring. Og jeg ville også ønske, at vi kunne imødekomme dette ønske her og nu," skriver ministeren og fortsætter:

"Men vi ved desværre ikke, hvordan verden ser ud til sommer, og vi ved ikke, hvilke restriktioner der vil være gældende. Og derfor ved vi ikke, hvilke arrangementer der vil være påvirket heraf. Vi ved heller ikke, hvilken kompensation der eventuelt vil kunne gives til arrangører af disse arrangementer og på hvilke betingelser."

K: Minister må på banen
Hos Konservative er der forståelse for den svære situation. Alligevel ærgrer kulturordfører Birgitte Bergman (K) sig over, at det såkaldte genstartsteam for kulturen, som Konservative fik med i en politisk aftale i oktober, først kort før jul blev nedsat.

"Hele idéen og tanken er, at man skal se på, hvordan vi kan afvikle festivaler, koncerter, musikarrangementer og den slags. Det er ærgerligt, at det ikke er kommet på plads før nu," siger hun.

Birgitte Bergman efterlyser, at kulturministeren "kommer på banen" og selv kommer med bud på mulige løsninger.

"Vi kan meget med smitteopsporing. Kunne man eksempelvis forestille sig, om man kan lade folk teste, inden de skal ind til en festival," foreslår hun.

Dansk Live: Situationen er kritisk
Fra Dansk Live, der er interesseorganisation for de danske spillesteder og festivaler, er der også forståelse for Joy Mogensen tøven.

"Man er nødt til at trykke på speederen og bremsen samtidig. Det ville være uansvarligt at planlægge, som om der ikke er en virus i samfundet. Og vi skal være meget, meget forsigtige," siger Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live.

For festivalerne er situationen "kritisk", og en aflysning for andet år i træk vil betyde massefyringer, påpeger han.

"Når festivalerne gør, som de gør, er det, fordi der ikke er et alternativ til ikke at planlægge en festival," siger sekretariatschefen, der blandt andet peger på, at det for mange er en lang proces at få alle detaljer på plads.

"Vi er i meget tæt dialog med kulturministeren. Hun forstår godt udfordringen. Hun har bare ikke løsningen. Hvor hårdt hun end banker i statsministerens bord, får hun jo ikke nogen lovning på en hjælpepakke på nuværende tidspunkt, for det kræver, der er restriktioner."

Tiden – ikke politikerne – er den største fjende
Det er med andre ord tiden, der er den "største fjende" for festivalerne til sommer.

"Alle, også politikerne, vil gerne have, der er festivaler til sommer. Det håber vi alle på," siger Esben Marcher.

Han er "99,9 procent" sikker på, at det vil lykkes at skrue op for musikken og fadølsanlæggene trods corona.

"Det er en mørk tid lige nu. Men hvis alt flasker sig med vacciner, og man kombinerer det med test – og måske får lavet et coronapas, der kan dokumentere, man enten er vaccineret eller testet, som vi har foreslået – kan man godt lave festivaler til sommer," siger han.

,

Forrige artikel Løkke starter nyt politisk netværk Løkke starter nyt politisk netværk Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?