Fagbosser kritiserer forslag om karensdage

MODTAGELSE: Arbejdstagernes repræsentanter i fagbevægelsen er ikke meget for udsigten til karensdage i dagpengesystemet. Der er brug for flere penge, lyder det fra flere sider.

Efter års venten kom Dagpengekommissionen mandag med sine anbefalinger.

Hos repræsentanterne for dem, det hele drejer sig om, nemlig arbejdstagerne, får rapporten en blandet modtagelse.

”Det er svært entydigt at glæde sig over forslagene til forbedringer, for der er igen nye forringelser – først og fremmest forslaget om at de ledige igen-igen skal betale for politikernes fadæser i 2010,” siger Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA, i en pressemeddelelse.

Han er særligt lidt begejstret for forslaget om karensdage, hvor ledige ikke vil få udbetalt dagpenge.

”Forslaget om karensdage risikerer at koste den enkelte ledige godt 6.600 kroner om året. Nogle ledige kan få lidt ekstra tid på dagpenge – andre ledige betaler med ringere dagpenge. 6.600 kroner betyder rigtig meget for disse mennesker. Forslaget bør være uantageligt for de fleste partier i Folketinget,” udtaler Kristensen.

3F efterlyser flere penge
Forslaget går ud på, at der ikke vil blive udbetalt penge til dagpengemodtagere to dage hver tredje måned. Det sker for at få råd til andre tiltag, som blandt andet skal give bedre mulighed for genoptjening.

Heller ikke 3F's forbundsformand, Per Christensen, støtter den idé.

”Selvfølgelig skal enderne mødes, men det skal ske på en ordentlig måde, og derfor har jeg svært ved at se det ske, uden at der tilføres ekstra penge,” siger han i en pressemeddelelse.

Overordnet set er der dog udsigt til forbedringer, mener Per Christensen. Særligt for de medlemmer, han repræsenterer.

”Hvis vi havde haft løbende genoptjening, så ville næsten alle de 3F'ere, der mistede dagpengene sidste år, have fået dagpenge i længere tid. Det er meget vigtigt for mig, at det bliver lettere at genoptjene dagpenge,” lyder det fra Per Christensen.

Har selv bidraget
Fagbevægelsen var selv repræsenteret i Dagpengekommissionen ved blandt andet Harald Børsting fra LO. Han er også godt tilfreds med udkommet.

"Det nye system er tryggere, fordi dagpengeperioden kan forlænges ud over to år, hvis man tager korterevarende job undervejs. Det er tryggere, fordi mange flere vil modtage den maksimale dagpengesats. Og tryggere, fordi færre vil falde ud," udtaler Harald Børsting.

Han og hans fagbevægelseskolleger i kommissionen står dog sammen om at være imod at indføre otte karensdage. Derfor er de gået sammen om en mindretalsudtalelse.

Problemet skal løses politisk, og løsningen er ligefor, mener FTF's formand Bente Sorgenfrey.

”Vi bakker fuldt op om den model, kommissionen foreslår, men vi er uenige i, at hele finansieringen skal findes inden for den nuværende økonomiske ramme. Der er brug for nye politiske penge", siger hun i en pressemeddelelse.

 

Forrige artikel Neergaard roser dagpengeforslag Neergaard roser dagpengeforslag Næste artikel Klimavismand: Vindmølleudbygning skal op i gear Klimavismand: Vindmølleudbygning skal op i gear