"Fælles fodslag er altafgørende i klimaspørgsmål"

INTERVIEW: Sønderborg og omegn skal senest i 2029 være et CO2-neutralt vækstområde. Kommunen indgår i ProjectZero, der er et tæt samarbejde mellem virksomheder, borgere, læringsinstitutioner og Sønderborg Kommune. Borgmesteren fra Fælleslisten fortæller i et interview med Altinget | Energi & Klima om projektet.

Aase Nyegaard, hvad er baggrunden for, at Sønderborg Kommune er gået med i et samarbejde som ProjectZero?

Vi ved i Sønderborg, at det er vigtigt at skabe arbejdspladser, men hvis vi også vil koble det med de udfordringer, der ligger inden for energi og klima, er et samarbejde som ProjectZero helt afgørende. Det gode ved det her offentlige-private samarbejde er, at kommunen kan gå foran og være rollemodel, men vi kan ikke gøre det alene. Vi har også brug for virksomheder som Syd Energi, Dong og Danfoss. Hvis vi står sammen om at nå nogle resultater, så kan vi også nå dem, fordi vi så ikke kører i hver vores retning. Da vi fik EU's pris i år for Sustainable Energy Communities, der var det lige præcis en pris, der blev givet til et helt samfund og ikke bare en enkelt virksomhed. Det er et holistisk projekt, der skal involvere virksomheder, universiteter og kommunen - men også borgerne er vigtige at få inddraget.

Men er det nok at være en rollemodel og foregangseksempel? Skal der ikke også regulativer og lovændring til for at få virksomheder og familier til at ændre adfærd?

Jo, det er jo helt hen i vejret, at en virksomhed betaler mere i afgift for at etablere en vindmølle, end hvis de foretager mindre miljørigtige løsninger. Der er det meget vigtigt, at vi får alle med på det her. Jeg er ikke i tvivl om, at vi som lille Danmark godt kan gå foran, fordi vi har så mange virksomheder, der er interesserede i det, så det handler om at lave nogle regulativer, så vi kommer videre. Som borgmester er kommunen mit ansvar, og vi har sat 86 millioner kroner af til at energieffektivisere vores bygninger - og det er måske ikke mange penge, men vi er nødt til at starte et sted. Det er virkelig, virkelig vigtigt, at vi ikke bare siger noget, men også handler derefter.

Hvilke regulativer mener du er nødvendige?

Vi skal give nogle gulerødder sådan, at dem, der virkelig gør noget, de også får noget ud af det. For eksempel nogle billigere måder at renovere huse på og installere miljørigtige løsninger. Der mangler tilskud som dem, man for eksempel har i Tyskland, hvor der jo nærmest er solceller på alle landbrugs tage. Selvom tilskuddet måske ikke er så stort, så er det stadig noget, der gør, at folk vil være med på det. Det kunne være tilskud over en fem-seks-årig periode - det skal ikke være permanent, men få det dog sat i gang, så folk bliver bevidste om det.

Hvad har gjort, at I i Sønderborg nu er blevet så bevidste om de her ting, og har sat disse initiativer i gang?

Det betyder meget, at vi har rigtigt mange virksomheder, der arbejder med energi her i Sønderborg-området - de såkaldte "energy clusters" (energiklynger). I byrådet har alle 31 politikere fælles fodslag på det her område, og det er det - sammen med det offentlige-private samarbejde, der betyder noget. Vi har slået os sammen, fordi vi ønsker at gøre noget for området - og mange af os tænker da også på fremtiden - og vores børn - i forhold til klima og energi.

Hvilke udfordringer er I stødt på i denne omstilling?

Der er nogle overordnede regler, vi skal overholde, men det er vigtigt, at de bliver tilpasset den nutid, vi er i, og som passer til det, vi gerne vil. Så hvis man gerne vil energi og klima - så skal det ikke være ekstra besværligt at investere i en vindmølle eller solceller. Vi har fem folketingspolitikere i Sønderborg - og vi gør meget ud af at gøre dem klart, at de også skal påvirke lovgivningen. Det er vigtigt at have fælles fodslag.

Hvad tror du, det har haft af betydning, at I i Sønderborg-området har store virksomheder som Danfoss og Linak, der kan være primus motor i en sådan udvikling?

Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpe fordel med de her offentlige-private partnerskaber. Vi kunne ikke have trukket det selv som kommune, og det kan virksomhederne heller ikke, så samarbejdet er utroligt vigtigt.

Så du tror også godt, at denne udvikling og omstilling til CO2-neutral kommune kan lade sig gøre andre steder?

Ja, helt sikkert, man skal bare ville det. For produkterne og teknologien og det hele er der, så det er synd, at det ikke bliver mere udbredt end det gør. Og selv om love og regulativer er vigtige, har det også stor betydning med ildsjæle og ambassadører.

Forrige artikel Behandlingsgaranti giver unødige operationer Behandlingsgaranti giver unødige operationer Næste artikel DI: Minister og universiteter må tage ansvar