Europe First: Europas ledere vil beholde vores vacciner her på kontinentet

Hvis det bliver nødvendigt at ”skrue bissen på” og indføre eksportstop for at sikre vacciner nok, så må Europa gøre det, siger Mette Frederiksen. Hør om ugens digitale EU-topmøde i podcasten fra Bruxelles.

Den Europæiske Union kan ikke blive ved med at eksportere så mange millioner af livsvigtige vaccinedoser i kampen mod covid-19, som vi har gjort hidtil, når vi samtidig ikke har vacciner nok her hos os selv.

Det signal sender Europas ledere til især Storbritannien og USA, men også resten af omverdenen, efter at de på et videotopmøde har godkendt et sæt hårdtslående nye regler om eksportstop for vacciner til visse lande.

”Grundlæggende er der opbakning i hele kredsen i EU i forhold til, at hvis det er nødvendigt med restriktioner hvad angår eksport, så er det desværre nødvendigt,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på Marienborg, da hun var færdig med det digitale topmøde torsdag aften.

Under topmødet fremlagde EU-Kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, nye opgørelser, som dokumenterer Europas uforholdsmæssigt store eksport af vacciner.

I ugens europæiske podcast fra Altinget kan du høre detaljerne om de europæiske lederes debat, hvor også frihandelslandet Danmark støttede at bruge truslen om eksportstop.

”Vi har støttet de restriktioner, som allerede gør sig gældende i dag. Vi har også i dag tilkendegivet, at vi kan gå endnu længere,” lyder det fra statsministeren.

”Hvis der er behov for at skrue bissen på i nogle sammenhænge, så er der altså givet opbakning til, at det kan lade sig gøre,” sagde Mette Frederiksen, som du kan høre i podcasten fra Bruxelles.

Du kan også høre, hvordan Østrigs kansler, Sebastian Kurz, forsøgte at få de andre ledere til at give ham flere vacciner, end der er lagt op til i fordelingsplanerne. Det havde han ikke held med. 

Altingets korrespondenter Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen har fulgt topmødet. I udsendelsen kan du høre de to diskutere og analysere, hvad de seneste skud i vaccinekrigen betyder.

Forrige artikel Valg i Grønland: Derfor følger USA, Kina og Europa med Valg i Grønland: Derfor følger USA, Kina og Europa med Næste artikel Tidligere departementschef: Sundhedsministeriet skal genfødes efter corona-krisen Tidligere departementschef: Sundhedsministeriet skal genfødes efter corona-krisen