Formand for europaudvalget: Regeringen skal spørge Folketinget igen, når EU-forhandlinger ændrer sig

MANDAT: Regeringens ministre skal vende hjem for at få deres forhandlingsmandat bekræftet, når der sker ændringer i forhandlingerne i EU. Sådan lyder det fra Europaudvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V), der mener, at en klarere proces om mandaterne vil styrke tilliden mellem udvalget og ministrene.

Regeringens ministre bør fremover vende tilbage til Folketinget, hvis forhandlingerne i EU-regi udvikler sig i en ny retning.

Det mener Europaudvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V), der i sidste uge mødtes med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for at drøfte, hvordan tilliden mellem folketingsmedlemmerne i udvalget og regeringen kan forbedres.

Ifølge Kjer er en af løsningerne, at der bliver lavet bedre retningslinjer for de forhandlingsmandater, som regeringen beder udvalget om at støtte, så de bliver mere konkrete.

Derudover ser udvalgsformanden gerne, at ministrene bliver bedre til at komme tilbage til udvalget, så forhandlingsmandatet kan blive justeret undervejs, hvis der er behov for det:

”Generelt skal mandaterne være mere konkrete og vedkommende, og så må ministeren komme tilbage i udvalget og drøfte situationen, hvis den ændrer sig meget undervejs,” siger Eva Kjer Hansen og tilføjer:

”Det er i dag en sjældenhed, at ministeren kommer tilbage og justerer på mandatet.”

Nej til EU-budget skabte mistillid
Mødet mellem Kofod og Kjer kom i stand, efter at en række af Europaudvalgets medlemmer har udtrykt, at de ikke længere stoler på regeringens ageren i EU. Utilfredsheden blandt medlemmerne opstod, efter at regeringen valgte at stemme imod EU-budgettet for 2020.

Det var nemlig imod det forhandlingsmandat, som regeringen havde fået af Europaudvalget, lød kritikken fra blandt andre Eva Kjer Hansen og Radikales EU-ordfører, Jens Rohde. Ifølge dem måtte regeringen kun sige nej til budgettet, hvis det overskred EU’s budgetloft, og det var ikke tilfældet.

Netop regeringens håndtering af 2020-budgettet var også et tema på mødet med udenrigsministeren, og nu afventer Eva Kjer Hansen, at regeringen forklarer, hvordan det kunne gå til, at den endte med at stemme imod.

”Vi skal have håndteret den situation, som vi har været i omkring budgettet for 2020, hvor vi ikke havde nogen som helst idé om, at regeringen kunne finde på at stemme imod budgettet, medmindre udgiftslofterne var blevet sprængt,” siger hun.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har været til møde i Europaudvalget for at svare på spørgsmålet, men det svar har ifølge udvalgsformanden ikke været fyldestgørende.

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget EU. Du kan tegne et prøveabonnement her

Forrige artikel Julekalender: Løhde skelner mellem politiker-Sophie og privat-Sophie Julekalender: Løhde skelner mellem politiker-Sophie og privat-Sophie Næste artikel Dagens overblik: Bred aftale om indgreb mod kviklån Dagens overblik: Bred aftale om indgreb mod kviklån