EU spejder langt efter løsning på retsstats-fejde med Polen

Den europæiske familiefejde med Polen over landets respekt for retsstatsprincipperne eksploderede ikke, men blev heller ikke bilagt ved et topmøde i Bruxelles torsdag.

BRUXELLES: ”Hvad har vi opnået? For at sige det ligeud ikke særligt meget.”

Sådan lød den ærlige vurdering fra den belgiske premierminister, Alexander De Croo, af det første møde mellem EU’s stats- og regeringschefer, siden en kontroversiel afgørelse fra den polske forfatningsdomstol tidligere på måneden åbent stillede spørgsmål ved flere af Unionens juridiske grundprincipper.

Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, fik to intense timer i den varme stol ved et topmøde, der ellers var domineret af en otte timer lang diskussion om de europæiske energiprisers himmelflugt.

Her fik Morawiecki lov til at svare på, hvordan han havde tænkt sig at forholde sig til EU-rettens forrang og EU-Domstolens rolle, efter hans lands øverste domstol har givet ham grønt lys til at ignorere dem, hvis polakkerne finder, at de er i konflikt med den polske forfatning.

Det sker, efter juraeksperter i årevis har advaret om, at den siddende polske regering har udhulet både forfatningsdomstolens og det øvrige polske retsvæsens uafhængighed, og som svar i en sag, som den polske premierminister meget atypisk endda selv har rejst.

Ingen afpresning, tak

Morawiecki gentog torsdag, at han ”ikke vil ligge under for afpresning” fra EU-hold, hvad angår det juridiske system i Polen. Noget, han også gjorde gældende ved en ophedet debat i Europa-Parlamentet tidligere på ugen. Tværtimod mener han, at det handler om, hvorvidt EU-Kommissionen og EU-Domstolen i stigende grad blander sig i landenes nationale anliggender langt ud over deres beføjelser.

Det argument var der dog ikke mange af de andre regeringschefer, der købte.

Ifølge den hollandske premierminister, Mark Rutte, var der klar besked til polakken fra et flertal af de øvrige ledere i rummet om, at den ikke går længere.

”Det var roligt, men ordene var faste," sagde Rutte.

"Jeg har sjældent set en kollega blive talt til på denne måde i to timer. Hvad sker der i dit land, og er det faktisk muligt?," sagde han ifølge  RTL Nieuws.

En heksejagt

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykte allerede inden mødet stor bekymring for det polske retsvæsen og kaldte det ”endnu et element i et Polen, som på nogle ret grundlæggende værdier udfordrer vores europæiske fællesskab og samarbejde”.

”Det er helt afgørende, at alle europæiske lande har en tredeling af magten og et uafhængigt retssystem. Og det er det, der er til diskussion - om retssystemet er uafhængigt eller ej. Det er nogle helt grundlæggende demokratiske rettigheder og værdier, vi ikke kan gå på kompromis med,” tilføjede hun.

Kun Ungarns premierminister, Viktor Orbán, der selv er i clinch med EU-Kommissionen over den demokratiske udvikling i sit land, gik for alvor i brechen for polakkerne.

Han erklærede ved sin ankomst til mødet, at det, der foregår lige nu, er ”en heksejagt på Polen i Europa”. Han gav sin fulde støtte til det polske opgør til et EU-system, som ”med jævne mellemrum omgår nationale parlamenter og regeringers rettigheder og ændrer i traktaterne uden at have nogen legitim autoritet til at gøre det”.

Alle værktøjer fremme

EU’s justitskommissær, Didier Reynders, gjorde ved et formøde blandt EU’s liberale topfigurer tidligere på dagen klart, at Kommissionen er i gang med at ”forberede alle de forskellige værktøjer”, som de har til deres disposition for at løse konflikten med polakkerne.

På listen er nye sager mod Polen ved EU-Domstolen, tilbageholdelse af penge fra EU-kasserne og at puste nyt liv i en igangværende procedure, der i yderste konsekvens kan fratage Polen stemmeretten i Ministerrådet.

Ingen af mulighederne er dog nogen garanti for at få Polen til at rette ind, eller at få løst den underliggende konflikt mellem den polske regering og Bruxelles om klubbens demokratiske spilleregler. Derfor må der også tages nogle svære diskussioner både i det politiske og det juridiske miljø i den kommende tid.

”Vi tager til Warszawa i næste måned for at mødes med de forskellige myndigheder og se, om vi kan få nogle positive svar. Jeg vil også prøve at organisere et møde med alle formændene for de nationale højesteretter og forfatningsdomstole med de to retter i Luxembourg og Strasbourg. Fordi dialog mellem domstolene er meget vigtig,” sagde Didier Reynders.

Merkels svanesang

Også den tyske kansler holdt fast i, at det ikke bare er et spørgsmål om at finde den største juridiske hammer at slå polakkerne i hovedet med. På det, der vurderes til at blive Angela Merkels nok sidste topmøde efter 16 år i kanslerstolen, gjorde hun klart, at den underliggende konflikt mellem landenes selvstændighed og EU’s magt ikke bare kan negligeres.

”Er det en stadig snævrere Union eller er det mere nationalstat? Og det er bestemt ikke kun et problem mellem Polen og EU, men også i andre medlemslande,” sagde kansleren, der understregede, at ”vi bliver nødt til at finde en måde at finde hinanden på igen”.

Selv om konflikten langtfra er løst, var det ifølge den belgiske regeringschef en nødvendig snak.

”Jeg synes, at det er godt, at diskussionen har fundet sted. Det er vigtigt, at vi har vist, at der er en enorm støtte til Kommissionens tilgang,” sagde den belgiske premierminister, Alexander De Croo.

”Hvis EU skal fungere, så skal man kunne stole på hinandens juridiske systemer. Så skal der være klare garantier for, at retsvæsenet kan operere fuldstændig uafhængigt. Og man må acceptere, at der er en eller anden form for opsyn fra EU-Domstolen,” sagde han.

Forrige artikel Prøv quizzen: Hvor godt har du fulgt med? Prøv quizzen: Hvor godt har du fulgt med? Næste artikel Dagens overblik: Klimabevægelse sagsøger staten for planer om kæmpebyggeri Dagens overblik: Klimabevægelse sagsøger staten for planer om kæmpebyggeri