Et sørgeligt samfund uden den radikale hånd på rattet

LANDSMØDE: Radikal formand Morten Østergaard brugte sin tale på at botanisere i problemerne i blå blok. Men undlod samtidig at forholde sig til rodet i sin egen parlamentariske baghave.

Der er ikke meget, der trumfer tilfredsstillelsen ved et velplaceret “hvad sagde jeg”.

Og selv om den radikale formand Morten Østergaard gerne ville holde sig for fin til den slags billige retoriske greb, var det alligevel en af de første sætninger, der undslap hans mund, da han lørdag formiddag gik på talerstolen på det radikale landsmøde i Nyborg.

“Nu skal man ikke sige “hvad sagde jeg”, men jeg er alligevel en smule fristet. Det gik jo noget hurtigere, end jeg havde regnet med,” sagde han med henvisning til krisen i blå blok.

Giv os så det valg
Han mindede de godt 600 deltagere om, at han i foråret i en række interviews lagde op til et opgør med blokpolitikken. Og understregede, at han ser de aktuelle problemer med at skabe enighed blandt de blå partier som et udtryk for, at netop blokpolitikken har spillet fallit.

“Det absurde teater, der udspiller sig for vores øjne, står i skærende kontrast til de alvorlige udfordringer, som står uløste hen. Lige nu har koalitionen bag regeringen mere travlt med at bekrige hinanden end at lede landet. Den blå såkaldte blok er ude af stand til at tage ansvar for noget som helst. Og derfor siger jeg: Så lad os da få det valg,” sagde han.

Uddannelse er vejen frem
Og hvad ville han stå stille op, hvis valget kom, og Radikale Venstre atter fik noget at skulle have sagt i dansk politik?

Meget af talen kredsede om vigtigheden om at aflevere et bæredygtigt og velfungerende samfund til den næste generation. Og om hvilken afgørende rolle uddannelse spiller i den proces.

“Man kan koge politik ned til to ting: Det handler om at gøre en forskel for dem, som har det sværere end en selv, og dem, der kommer efter en selv,” sagde Morten Østergaard.

Det gælder i debatten om klima og flygtninge, som for den radikale formand at se er to sider af samme sag.

“Løsningen er at skabe en verden, hvor man ikke behøver at flygte for at leve. Man kan ikke tvinge folk til at blive der, hvor deres eksistens er truet. Det går imod et menneskeligt urinstinkt.”

Drop os mod dem
Problemet er, at diskussionen om flygtningestrømme og integration er blevet til et spørgsmål om “os mod dem”. En karakteristik, som han mener også dominerer forholdet til EU.

“Debatten om EU er blevet reduceret til, at der er nogen, der vil tage noget fra os, selv om det europæiske fællesskab uomtvisteligt har bragt os et bedre sted hen.”

Og for at fremme helheden i samfundet og undgå, at etniske danskere og indvandrere isolerer sig på hver deres folkeskoler og gymnasier, havde han fundet talens eneste konkrete forslag frem. Nemlig et radikalt finansieret rejsehold, som i løbet af det næste halve år skal udvikle konkrete forslag til at:

  • Få en bedre fordeling af elever, så børn med forskellig baggrund møder hinanden i skolen
  • Få styrket den fælles indsats for de børn, som har det sværest

“Det, vi søsætter i dag, er ambitionen om et kollektivt mønsterbrud. At det ikke skal være overladt til den enkelte at kæmpe deres vej til at bryde den bane, der ellers var slagen for dem. Men at det er noget, vi som samfund gør i fællesskab.”

Den radikale hånd på rattet
Men Morten Østergaard var langt fra færdig med blå blok. Også selv om det krævede, at han udstillede sit eget partis aktuelle mangel på indflydelse.

“Der er nogen, der siger, at det er godt med al den snak om, at vi gerne vil gøre en forskel, men har der ikke været langt mellem den radikale forskel i de 12 måneder, der er gået, siden vi sidst var i Nyborg. Og det kan der være noget om. Men jeg synes faktisk, at det, som vi har set det sidste år i Danmark, utrolig præcist udtrykker, hvad der sker, når de radikale ikke har hånden på rattet.”

“Hvis vi havde haft hånden på rattet, kan jeg garantere, at vi ikke havde fået en smykkelov, som møder hver eneste nyankomne flytning ved at tømme deres lommer. Og vi havde helt sikkert ikke finansieret et politiforlig ved at fyre hver tiende gymnasielærer og samtidig bede store styrker af den danske politietat stille op ved grænsen til trods for, at selv de lokale borgmestre synes, at de godt snart kan tage hjem igen.”

Han revsede regeringens helhedsplan for ikke at have tilstrækkelig fokus på uddannelse. Han kritiserede Liberal Alliances enøjede blik for topskattelettelser.

“Når man har kogt politik ned til, at det hele handler om at ændre en procentsats i skattesystemet, så svigter man alt det andet.”

Og han afkrævede Dansk Folkeparti en garanti for, at Danmark ikke ender med at stå uden for Europol, når den eksisterende aftale udløber i maj 2017.

“Jeg vil gerne sige til Kristian Thulesen Dahl, som jo i dag holder landsmøde i Herning. Du har meget travlt med gerne at ville være i midten af dansk politik og indhegne dig magten. Men det starter med, at man kan tage ansvar, når det er svært. Og derfor opfordrer jeg til, at du siger til danskerne, at du står ved dit løfte om, at man trygt kunne stemme nej ved sidste års folkeafstemning uden at skulle forlade Europol.”

Radikale i arbejdstøjet
Men selv om blå blok altså er roden til meget ondt, er formanden ikke så mismodig, at han ikke ønsker at være med i forhandlingerne om 2025-planen.

“Vi er glade for, at nogle af de ting, som vi pegede på i valgkampen, nu er på forhandlingsbordet. Og vi ville kende vores besøgelsestid utrolig dårligt, hvis vi sad og kiggede på, hvem der ellers havde lyst til at være med ved bordet i stedet for at fokusere på at gøre en forskel for, at resultatet af forhandlingerne faktisk betyder noget for vores børns opvækst og uddannelse.”

“Og derfor er vi i arbejdstøjet lige indtil, statsministeren udskriver valg.”

Ingen ord om rød blok
Dog kommer man ikke til at lægge stemmer til Liberal Alliances topskattelettelser.

“Jeg siger det, så ingen kan misforstå mig: Vi har ingen interesse i at medvirke til en isoleret nedsættelse af topskatten. Vores skattepolitik handler om at sænke skatten på arbejde for alle frem for at sænke den på biler og boliger.”

Og så formåede han i øvrigt at tale i tre kvarter uden på noget tidspunkt at nævne hverken Socialdemokratiet, Enhedslisten eller nogen af de andre legekammerater i rød blok.

Overhovedet.

Forrige artikel DF-formand: Selvfølgelig kommer jeg til 2025-forhandlinger DF-formand: Selvfølgelig kommer jeg til 2025-forhandlinger Næste artikel Løkke: Der er ikke flertal bag LA’s topskatte-krav Løkke: Der er ikke flertal bag LA’s topskatte-krav