Enighed om statsrevisorkritik af patientjournaler

EPJ: Sundhedsministeren, oppositionen og Lægeforeningen er stort set enige i statsrevisorenes kritik af forsinkelsen af epj. Lægeforeningen mener dog, at regeringen og regionerne allerede har forbedret sig.

Både regionerne og sundhedsministeriet bliver kritiseret for den langsommelige udvikling af den elektroniske patientjournal (epj) i statsrevisorenes seneste beretning til Folketinget. 

Beretningen blev offentliggjort i sidste uge, men er kun blevet sporadisk omtalt i medierne, hvilket er en slående kontrast til statsrevisorenes beretning om overbetalingen af privathospitalerne.

Hos Lægeforeningen er man helt enig i Statsrevisorenes kritik af både regioner og Sundhedsministeriet.

Her er vurderingen dog samtidig, at regionerne og sundhedsministeriet allerede har taget kritikken til efterretning og taget skridt til at rette op problemerne. 

Det skete blandt andet i sommeren 2010, hvor regionerne meldte ud, at der senest i 2013 skal være maksimalt et epj-system per region.

Lægeforening: Vi holder stadig øje
Her blev det også besluttet at lave et nyt regionalt it-samarbejdsorgan, RSI, der skal rydde uenigheder om fælles standarter og valg af systemer af vejen. Samtidig har man fra regeringens side oprettet en ny styrelse, der skal sikre, at regionerne og kommunerne samarbejder på IT-området.

"Derfor synes vi, at regionerne og sundhedsministeriet har udvist handlekraft på den helt korrekte kritik, som statsrevisorene er kommet med. Men vi vil naturligvis have stort fokus på, at de gode intentioner nu også bliver til virkelighed," siger Lars Riber, der er formand for sundheds-it-området i Lægeforeningen.

Lægeforeningen har tidligere, ligesom Dansk Sygeplejeråd, kritiseret de daværende amter, dernæst regionerne og de siddende sundhedsministre for ikke at tage ansvar på området.

"Men vi er lidt mere fortrøstningsfulde denne gang, da der nu er kommet klare pejlemærker. Både regionalt og nationalt er der oprettet institutioner, der skal medvirke til implementeringen, især hvis sundheds- og indenrigsministeriet bakker op om projektet, hvilket de jo tydeligt har tilkendegivet," siger Lars Riber.

S: Er det bare ord
Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, mener, at regeringen har en større del af ansvaret for den manglende udvikling end regionerne.

"I 2006 gik daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ud og slog fast, at staten nu ville tage teten i forhold til at få udrullet en national epj. Så er det ganske klart, at regionerne har været forsigtige de efterfølgende år, fordi de har ventet på et udspil fra regeringen," siger Sophie Hæstorp Andersen.
Hun erkender dog, at noget tyder på, at regeringen og regionerne nu har forpligtet sig mere håndfast.

"Men det kræver stadig, at de smukke intentioner denne gang bliver fulgt op. Lige nu går det ekstremt langsomt med at få meldt fælles it-standarter ud," siger Sophie Hæstorp Andersen. Hun slår fast, at en kommende socialdemokratisk ledet regeringen vil sætte skub i fastsættelse af sådanne standarter.

SF: Hvad sagde vi
SF's sundhedsordfører mener, Statsrevisorerne beretning blot bekræfter den kritik, som SF er kommet med igen og igen.

"Den viser, at regeringens sundhedsministre, lige fra Lars Løkke Rasmussen til Jakob Axel Nielsen (K) og nu Bertel Haarder (V), har sovet i timen. Og man kan spørge sig selv, hvor mange millioner eller milliarder det koster, at man endnu ikke kan nyde godt af de mange fordele, som epj vil give," siger Jonas Dahl.

Han lover, at en ny S - SF regeringen vil overveje at forkorte den deadline i 2013, som regionerne har sat for, hvornår der maksimalt må være et epj-system per region.

Bertel: Min hjertesag
Sundhedsminister Bertel Haarder erklærer sig enig i dele af statsrevisorenes kritik. 

"Jeg er enig i, at der ikke har været tilstrækkelig sammenhæng i udviklingen af it i sundhedsvæsenet," skriver Bertel Haarder i en mail til Altinget.

Han bedyrer i mailen, at han er glad for kritikken.

"Det har været min hjertesag, lige siden jeg tiltrådte. Jeg er glad for, at også Statsrevisorerne presser på. Det er et rygstød til mine bestræbelser.", skriver Bertel Haarder, der dog, ligesom Lægeforeningen, peger på, at regeringen er kommet op i gear.

"Derfor har vi etableret en ny styrelse for sundheds-it pr. 1. januar 2011. Den nye styrelse skal bl.a. sikre fastere og mere forpligtende rammer for regionernes arbejde med sundheds-it og elektroniske patientjournaler," siger Bertel Haarder, der peger på, at regionerne har forpligtet sig over for regeringen til at udbrede elektroniske patientjournaler på alle landets sygehuse inden udgangen af 2013.

 

Forrige artikel Troels Lund løber fra energiløfter Troels Lund løber fra energiløfter Næste artikel S giver ingen garantier til lejerne S giver ingen garantier til lejerne