Enhedslisten: DF skal testes på dagpenge-spørgsmål

STRID: Når Folketinget åbner i oktober, vil Enhedslisten genfremsætte et forslag om en halvering af dagpengeperioden. Dansk Folkeparti stemmer ikke for.

Dagpengediskussionen ruller igen, og Enhedslisten meddeler nu, at når Folketinget igen samles til oktober, vil partiet genfremsætte et velkendt dagpengeforslag i Folketingssalen.

Det sker, fordi Enhedslisten er bekymrede over, at Dansk Folkeparti tirsdag har talt positivt om en bred aftale om dagpengespørgsmålet, som den radikale leder, Morten Østergaard, har foreslået.

"DF lovede inden valget, at de vil kræve en halvering af genoptjeningskravet, og at det ikke skal betales af forringelser andre steder. Det kræver, at der tilføres flere penge. Men nu taler de om en 'bred aftale', og at vi må se, om pengene kan findes ved finanslovsforhandlingerne," siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen, og fortsætter:

"Hvad så, hvis det ikke kan lade sig gøre, vil de så alligevel være med i en 'bred aftale'?”

Finn Sørensen vil derfor nu have afklaret, hvor Dansk Folkeparti står, ved igen at fremsætte lovforslaget fra sidste efterår om at halvere genoptjeningsperioden for dagpenge.

DF stemmer ikke for
Til dr.dk siger Bent Bøgsted, Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, at hans parti stadig går ind for en halvering af genoptjeningsperioden. Dog regner partiet ikke med at stemme for Enhedslistens beslutningsforslag, som Dansk Folkeparti ellers gjorde, sidst forslaget blev fremsat.

Bøgsted henviser til, at Dagpengekommissionen i efteråret ventes at komme med sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem, og derfor vil dagpengeforhandlingerne formentlig allerede være i gang eller lige på trapperne, når Enhedslistens forslag når Folketingssalen.

"Det er ikke, fordi at vi ikke stadig mener, at genoptjeningsperioden skal halveres. Det står vi ved, og det bliver også en væsentlig del af forhandlingerne om en ny dagpengereform," siger Bent Bøgsted til dr.dk og fortsætter:

"Vi stemmer jo ikke imod, det er ikke det, men det virker lidt omsonst, når vi lige skal til at forhandle en ny reform på plads."

SF: Helt vanvittigt, Radikale
Diskussionen om dagpengeproblemet blussede atter op tirsdag morgen, da den radikale leder, Morten Østergaard (R), i Jyllands-Posten sagde, at han gerne så en bred dagpengeaftale mellem Venstre, Socialdemokraterne og Radikale.

Disse tre partier står nemlig alle bag det kommissorium, som Dagpengekommissionen arbejder efter, hvor der blandt står, at en dagpengeløsning ikke må koste flere penge.

Ligesom Enhedslisten tager afstand fra en VSR-løsning, gør SF det også.  

"Det er helt vanvittigt, at De Radikale dumstædigt holder fast i, at dagpengesystemet ikke må koste flere penge. En linje, som netop har kostet centrum-venstre magten, og som har skabt massiv utryghed på arbejdsmarkedet," siger Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar.

Ligesom Enhedslisten håber Pia Olsen Dyhr også, at Dansk Folkeparti vil være med til en halvering af genoptjeningsperioden. Netop SF og DF gav under valgkampen i juni hinanden håndslag på, at ingen af partierne ville stemme for en ny dagpengeløsning, jo mindre den indeholder en halvering af genoptjeningsperioden fra 12 til seks måneder eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne.

Forrige artikel Eva Kjer nedlægger Dan Jørgensens sekretariat Eva Kjer nedlægger Dan Jørgensens sekretariat Næste artikel Radikale: Vi skal ikke forkøbe os i kampfly Radikale: Vi skal ikke forkøbe os i kampfly