EL til Bødskov: Drop dit antidemokratiske projekt

ÅRSMØDE: Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper talte dunder mod justitsminister Morten Bødskovs (S) forslag til ny offentlighedslov. Læs den her.

Det talte ord gælder

Kære venner

Justitsminister Morten Bødskov har fremlagt et forslag til en ny offentlighedslov. Et lovforslag som kraftigt indskrænker retten til aktindsigt i ministeriernes arbejde. Et lovforslag, som indskrænker den sparsomme åbenhed, der i dag eksisterer. Et lovforslag, som begrænser muligheden for at se magthaverne efter i kortene.

Det er intet mindre end en demokratisk katastrofe.

Vendt på en tallerken
Da S, SF og R var i opposition, var de enige med Enhedslisten. Morten Bødskov sagde dengang selv, at åbenhed på ingen måde kan forringe lovprocessen. Da samme forslag blev fremsat af den tidligere regering mente han, at forslaget om indskrænkninger i adgangen til aktindsigt savnede enhver saglig begrundelse.

Jeg er enig med Morten Bødskov anno 2010.

Men nu skriver vi 2013. Morten Bødskov har fået en flot ministerbil, og er flyttet ind i et flot kontor på Slotsholmen. Og nu mener han så, at aktindsigt, åbenhed og kritiske journalister er nogle irriterende størrelser.

Det er pinligt. Simpelthen.

Magthaverne lukker sig om sig selv
Men jeg kan på en måde godt følge hans ræsonnement. Det er da irriterende, at kritiske journalister holder øje og at borgerne kan følge med. Det betyder nemlig, at der er risiko for, at man bliver taget med fingrene i kagedåsen, når man misbruger sin magt eller træder ved siden af.

Ja, man risikerer faktisk at komme på forsiden af Ekstra Bladet, hvis man drikker dyre rødvine på statens regning. Eller hvis man ikke fortæller, når man udmærket ved, at mange flere falder ud af dagpengesystemet, end man hidtil har påstået.

Og derfor giver det også god mening, at Venstre og Konservative bakker Morten Bødskov op. Listen over skandalesager, der er afdækket via aktindsigt, og som for fremtiden ikke ville se dagens lys er nemlig lang. Og Venstre og Konservative er involveret i hovedparten af de lyssky affærer.

Men Bødskov, Barfod og Løkke: Prøv at forstå, at det er selve præmissen i et demokrati. Man får ikke ubetinget magt. Man bliver holdt øje med. Og hvis man træder ved siden af, bliver man stillet ansvar for det. Det er muligt, at I ikke kan lide det, men der er grænser – selv for jer.

Samvittighedsspørgsmål
Det nye forslag til offentlighedslov er ikke hvilken som helst lov. Den nye lov går til angreb på den kritiske presses værktøjskasse, dermed angribes åbenheden, dermed angribes hjertekulen i demokratiet.

Men vi har behov for mere åbenhed, mere indsigt, mere demokrati. Vi har ikke behov for ministre som Morten Bødskov, der har nok i sig selv og sine embedsmænd.

Spørgsmål om åbenhed er efter min mening et spørgsmål om samvittighed, integritet og demokratisk sindelag.

Derfor vil Enhedslisten – som et skridt af mange mod offentlighedsloven - ophæve de såkaldte clearingsaftaler i Folketinget, så hvert eneste folketingsmedlem er tvunget til at møde frem og trykke på enten den røde eller den grønne knap. Så ingen kan slippe for at tage stilling og gemme sig bag procedureregler. Og vi opfordrer alle partier til at fritstille deres folketingsmedlemmer, så de kan stemme efter deres egen samvittighed i stedet for Morten Bødskovs magtarrogance.

Og kære lokale medlemmer af S, SF og R. Kære medlemmer af V og K. Tag fat i jeres lokale folketingsmedlem. Hiv dem hjem til valgkredsen og afkræv dem svar på, om de virkelig kan finde på at trykke på den grønne knap, når Morten Bødskovs lukkethedslov kommer til afstemning.

Hvem ser dum ud nu
Sagen er, at Morten Bødskov havde håbet, at ingen ville opdage, når han gav køb på alle sine fine demokratiske principper, lige så snart han satte sig på ministertaburetten. Jeg tror faktisk, at han havde håbet, at befolkningen og vælgerne var for dumme eller uinteresserede til at sætte sig ind i et teknisk og kringlet forslag.

Men heldigvis kan vi nu konkludere, at det ikke er vælgerne, der ser dumme ud nu. Nej, det er Morten Bødskov, en justitsminister, der ikke evner at forsvare sit eget lovforslag – selv når han bliver spurgt 28 gange. Det er ham, der ligner en klovn.

Over 65.000 mennesker har taget aktivt stilling og skrevet under mod den nye offentlighedslov. Samtlige ungdomspartier er modstandere af forslaget. Baglandet i regeringspartierne OG V og K er i oprør. Redaktørerne fra de store dagblade har sat foden ned

Kære Morten Bødskov. Du er gennemskuet. Du er helt alene om dit anti-demokratiske projekt. Men jeg kan love dig – Enhedslisten giver dig kamp til stregen.

Forrige artikel Enhedslistens top vil lukke revolutions-flanken Enhedslistens top vil lukke revolutions-flanken Næste artikel Enhedslisten siger nej til EU-opstilling Enhedslisten siger nej til EU-opstilling