Eksperter: Hvorfor spiller S ikke kvindekortet?

LIGESTILLING: Helle Thorning-Schmidt (S) kan blive landets første kvindelige statsminister, men det er ikke noget, som Socialdemokraterne slår på i valgkampen. Det undrer flere eksperter.

Der bliver skrevet danmarkshistorie, hvis Socialdemokraterne torsdag vinder valget, og Helle Thorning-Schmidt (S) som den første kvinde indtager Statsministeriet. Men den ligestillings-sejr er ikke noget, som Socialdemokraterne har slået på i valgkampen. Det undrer flere eksperter og iagttagere.

"Det er historisk, hvis der kommer en kvinde helt i front, men ligestillings-spørgsmålet har fyldt mindre end ved valget i 2007. Jeg synes, at det er ærgerligt, at Socialdemokraterne har nedtonet spørgsmålet. De må have vurderet, at det ikke kan flytte stemmer," siger Elisabeth Møller Jensen, direktør i Kvinfo.

Tidligere rådgiver for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Søs Marie Serup Laybourn undrer sig også.

"Hvis jeg var Socialdemokraterne, ville jeg have brugt det mere offensivt. Erfaringer fra udlandet viser, at der er en positiv effekt at hente, og hvis man tager i betragtning, at mange danske kvinder er tvivlere, så ville jeg have brugt det mere," siger hun.

Søs Marie Serup Laybourn peger dog også på, at man skal ramme en balance, hvor en kvindelige kandidat ikke fremhæves, fordi hun er kvinde.

"Vi har den opfattelse i Danmark, at man skal bedømmes på sine kvalifikationer. Så man kan ikke spille kvindekortet på den måde, at kvinder skal have positiv særbehandling. Det ville blive taget ilde op, men derfor kunne man godt have appelleret til kvinders lyst til at se en medsøster på landets øverste post," siger hun.

S: Skal ikke sælges på køn 
Hos Socialdemokraterne fastholder næstformand Mette Frederiksen, at det ikke har været en strategiske overvejelse at nedtone spørgsmålet om den kommende statsministers køn.

"Vi har en stærk statsministerkandidat, og det taler for sig selv. Oven i alt det andet, hun kan, så vil hun også være den første kvindelige statsminister. Det anser jeg som et ekstra plus, men jeg synes ikke, at vores statsministerkandidat skal sælges på sit køn, men på alle de kompetencer, hun besidder, og på de lederevner hun har," siger Mette Frederiksen, der mener, at det er åbenlyst for vælgerne, at de får en kvinde, hvis Thorning-Schmidt vinder.

Forsker: Fejlagtig modsætning 
På Aalborg Universitet mener kønsforsker og professor Ann-Dorte Christensen, at det er fejlagtigt, at man ikke både kan slå på en kandidats køn og kvalifikationer.

"Der er ikke nogen modsætning mellem at slå på kvalifikationer og at slå på køn. Tværtimod. Det er tit et argument, der bliver brugt, at man ikke skal vælges, fordi man er kvinde, men fordi man har kvalifikationer. Men selv om man slog på, at hun var kvinde, så er det jo ikke det samme, som at hun ikke har de nødvendige kvalifikationer," siger hun og fortsætter:

"Men det kan godt være, at det bliver opfattet på den måde, fordi det har præget den danske debat, men det er en fejlagtig måde at opstille det på."

Hun mener, at det vil have stor symbolsk betydning, hvis Helle Thorning-Schmidt bliver valgt til statsminister.

"Vi har mange kvindelige toppolitikere, der repræsenterer hele spektret fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL) til Pia Kjærsgaard (DF), men at få en kvindelige statsminister vil være prikken over i'et, der markerede, at politik ikke længere kun er et mandeområde, men er for begge køn," siger hun.

Elisabeth Møller Jensen fra Kvinfo mener, at en kvindelig statsminister ikke kun vil have symbolsk betydning, men også konkret påvirke ligestillingen.

"I Folketinget er andelen af kvinder meget højere end i erhvervslivet og på universiteterne. Kvinder i politik er frontkæmpere. De er rollemodeller og til inspiration, så hvis der kommer en kvinde på den øverste post, så har det betydning uanset, om det bliver sagt eller ej," siger hun.

Forrige artikel Flest studerende blandt kandidaterne Næste artikel Langt flere har brevstemt Langt flere har brevstemt