Efter bustetyveri, krænkelsessager og blokader: Minister sætter gang i undersøgelse af kunstneriske uddannelser

UNDERSØGELSE: Vi skal sikre, at kunstneriske uddannelser har de bedste rammer for deres kunstneriske og håndværksmæssige praksis, og at studerende og medarbejdere trives, siger Joy Mogensen, som nu iværksætter en undersøgelse af uddannelserne.

Oven på flere år med skandaler, kritik og #MeToo-diskussioner skal de uddannelser, som hører under Kulturministeriet, kigges efter i sømmene.

Derfor nedsætter kulturminister Joy Mogensen (S) et nyt udvalg, som skal analysere de ledelsesmæssige og organisatoriske udfordringer, som findes på de kunstneriske uddannelser i dag.

Det bebuder hun i en pressemeddelelse.

"De kunstneriske uddannelser har kolossal betydning for hele kunstscenen herhjemme. Derfor skal vi sikre, at uddannelserne har de bedste rammer for deres kunstneriske og håndværksmæssige praksis, og at studerende og medarbejdere trives," siger hun. 

Flere år med møgsager
Udvalget kommer oven på en række kontroverser af forskellig art, som mange af uddannelserne de senere år har været indblandet i enten direkte eller indirekte.

Eksempelvis berettede 132 klassiske sangerinder tilbage i 2017 om chikane og overgreb, som ifølge dem havde fundet sted på blandt andet konservatorier. 

I 2018 var det Kunstakademiets tur – i første omgang vel at mærke. Her fortalte elever fra skolen til Politiken om, hvordan en professor udsatte dem for mobning og grænseoverskridende adfærd ved blandt andet at taget stoffer med dem og vise en stribe dick picks fra et toilet på skolen til en af eleverne. Professoren blev, flere år efter at den daværende rektor første gang hørte om hændelserne, afskediget med et gyldent håndtryk, uden at den reelle årsag blev fortalt. 

Og i 2019 endte Filmskolen i stormvejr oven på en hjemsendelse af en underviser, der førte til rektorens afgang. 

Senest var Kunstakademiet endnu engang i medierne. En siden bortvist institutleder fra Kunstakademiet stod nemlig bag tyveriet og ødelæggelsen af en buste af Frederik V, som grundlagde akademiet, i forsøget på at sætte gang i en samtale om Danmarks – og Kunstakademiets – kolonihistorie. Og siden har også Kunstakademiets nu tidligere rektor, Kirsten Langkilde, måtte pakke sine ting oven på sagen.

Oven på bustetyveriet har særligt de borgerlige partier presset Joy Mogensen.

Undersøgelse færdig til oktober
Udvalget, som ministeren nedsætter, skal desuden skabe modeller for fremtidig organisering og udvikling af de kunstneriske uddannelser, står der i pressemeddelelsen.

Her kan bestyrelser være "en oplagt mulighed", lyder det fra kulturministeren, der også tidligere over for Altinget har luftet netop den mulighed.

"Men der kan også være andre måder at skabe en langtidsholdbar struktur og organisering, og vi skal være sikre på, at vi løser udfordringerne på den rigtige måde," siger Joy Mogensen.

Udvalget vil blive nedsat i februar, og undersøgelsen skal være afsluttet i oktober. 13 medlemmer skal udgøre udvalget, og de skal have kendskab til de kunstneriske uddannelsers indhold, organisering og arbejdsmarked. 

Medlemmerne vil bestå af rektorer, studerende, ansatte, aftagermiljøer og eksperter i ledelse og uddannelse.

Forrige artikel Messerschmidt giver EU-faklen videre til Alex Ahrendtsen Messerschmidt giver EU-faklen videre til Alex Ahrendtsen Næste artikel Fhv. journalist og mediedirektør Jørgen Flindt Pedersen er død Fhv. journalist og mediedirektør Jørgen Flindt Pedersen er død