Dødsfald: Fhv. journalist og Cavling-vinder Jens Jørgen Espersen (80)

Forhenværende journalist og Cavling-vinder Jens Jørgen Espersen er gået bort. Han modtog i 1988 en Cavling for at afdække Thorotrast-skandalen.

Den tidligere Cavling-vinder Jens Jørgen Espersen er død i en alder af 80 år.

Det skriver Ritzau ifølge TV 2.

Han gik bort den 5. oktober.

Jens Jørgen Espersen kunne kalde sig Cavling-vinder i 1988 efter at have afdækket den såkaldte Thorotrastskandale, der henviser til det radioaktive røntgenkontraststof Thorotrast. Han afslørede i 1987, at lægerne benyttede Thorostrast, selvom de var klar over, at det var kræftfremkaldende. 

Sagen betvivlede, om det rent faktisk var en nødvendighed for lægerne at benytte stoffet, og i hvilken grad de var bevidste om de tilhørende risici, der var forbundet med det.

I forbindelse med afdækningen afslørede han også, at der er et hemmeligt arkiv i Sundhedsvæsenet over personer, som er behandlet med Thorotrast.

Jens Jørgen Espersen fik overrakt Cavlingprisen med begrundelsen:

"For med sin skarpsindige journalistik at have fremdraget den indtil november 1987 upåagtede Thorotrast-sag, som han med stor ihærdighed har afdækket i alle detaljer, trods stor modstand fra implicerede myndigheder," lød det.

Espersen slap ikke sagen i årene efter, og efter 120 artikler om sagen resulterede det i et forslag fra folketingsmedlemmer om, at pårørende til Thorotrast-behandlede skulle modtage en erstatning på omkring en kvart million kroner.

Forrige artikel Dødsfald: Professor em., dr.polit. Christian Hjorth-Andersen (78) Næste artikel Rud Pedersen fordeler titler efter fusion