Dødsfald: Billedhugger Ingvar Cronhammer (73)

Den svenskføde billedhugger Ingvar Cronhammar, Herning, døde i morges, 73 år gammel, af en blodprop.

Familien oplyser til Herning Folkeblad, at han døde af en blodprop i hjertet.

Gennem mange år har han præget dansk kunst med sine store og monumentale skulpturer, der findes på flere kunstmuseer og i det offentlige rum.

Kunstneren blev født i Hässleholm i det nordlige Skåne i december 1947, men i 1965 kom han til Danmark, hvor han betegnede sig som ’politisk flygtning’.

Den unge mand brød sig ikke om Sverige, som han mente var omklamrende, skriver lokalavisen. I stedet slog han senere rødder i Herning.

Efter nogle år med Danmark som sit hjem blev han optaget på Århus Kunstakademi, hvor han uddannede sig til billedhugger.

Senere har han skabt hovedværket ’Elia’ i Birk ved Herning, der kom i 2001.

Den enorme stålkuppel med fire stålsøjler rejser sig i 32 meters højde, og skulpturen spyr ild på tilfældige tidspunkter.

Ingvar Cronhammar er gennem tiden blevet hædret med en lang række priser, blandt andet Eckersberg Medaillen og Thorvaldsen Medaillen, og han modtog fra 1995 hvert år Statens Livsvarige ydelse. I 2007 blev han ridder af Dannebrog.

Han efterlader sig hustru, tre børn og syv børnebørn.

Forrige artikel Kendt præst og S-politiker er på orlov Kendt præst og S-politiker er på orlov Næste artikel Danske Medier skal have ny direktør - Louise Brincker stopper