Det sker i EU: Topmødetrængsel i Bruxelles

Der er indkaldt til krisetopmøde for eurolandene mandag på grund af situationen i Grækenland, mens alle 28 EU-chefer kommer til byen senere på ugen for at tage fat på en tætpakket dagsorden.

Mandag 22. juni


Krisemøde i euroland
Euro-landenes chefer er blevet hasteindkaldt til topmøde for at forsøge at finde en aftale med den græske regering, som kan frigøre midler, der kan hive landet ind fra det yderste af fallittens rand. Tiden er for alvor ved at rinde ud for grækerne, hvis de skal undgå en statsbankerot, der vil tvinge dem ud af euroen. Derfor har formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk indkaldt alle for at sikre sig, ”at vi alle forstår hinandens standpunkter og konsekvenserne af vores beslutninger”.

Udenrigsministre til Luxembourg
Det er blandt andet en strategisk diskussion om forholdet til Asien samt energiafhængighed af omverdenen, der vil præge et møde mellem EU’s udenrigsministre mandag i Luxembourg. Desuden vil FN-generalsekretær Ban Ki-moon deltage i en frokost med ministrene for blandt andet at diskutere samarbejdet mellem EU og FN, kriserne i Libyen, Syrien og Yemen samt migration. Det sidste punkt vil også ministrene tage op, når EU-udenrigschef Federica Mogherini redegør for, hvor langt man er med den planlagte mission i Middelhavet.

 

Tirsdag 23. juni


Tsipras, Ban Ki-Moon og Snowden i Europarådet
Uden for EU-sfæren holdes der parlamentarisk samling i Europarådet i Strasbourg med en række prominente navne. FN-boss Ban Ki-Moon kommer. Det samme gør den græske premierminister Alexis Tsipras, der står midt i en ekstrem gældskrise. Desuden vil den amerikanske whistleblower Edward Snowden være med over videolink fra sit eksil i Rusland.

Topmødeforeberedelse og russisk propaganda
EU’s europa- og udenrigsministre vil tirsdag i Luxembourg skulle forberede topmødedagsordenen forud for EU-chefernes møde senere på ugen, ligesom de vil drøfte de landespecifikke anbefalinger til de europæiske økonomier samt den nye dagsorden for bedre regulering, som Kommissionen lige har præsenteret. Under frokosten skal ministrene diskutere håndteringen af russisk propaganda, hvilket ellers er fungerende udenrigsminister Martin Lidegaards hjertebarn. Der er dog hverken dansk ministerdeltagelse ved rådsmøderne mandag eller tirsdag på grund af den igangværende regeringsdannelse.

 

Onsdag 24. juni

 

Parlamentet stemmer om Junckers milliarder
Alle forhindringer er nu fejet af vejen for den 300 milliarder euro store investeringsfond, EU-Kommissionens formand Jean-Claude Junckers hjertebarn, når Parlamentet onsdag forventes at bakke op om den. Det betyder, at fonden planmæssigt kan begynde at dele ud af sine midler allerede i løbet af sommeren. Det er blandt andet store infrastrukturprojekter og vedvarende energi, der kan få del i lånene.

Forhandlinger om databeskyttelse på vej
EU’s to lovgivere, Parlamentet og Ministerrådet, kan påbegynde forhandlinger om et særdeles kontroversielt sæt databeskyttelsesregler, som har været undervejs i længere tid. Det sker, efter ministrene endeligt for kort tid siden kom frem til en fælles holdning på området.

 

Torsdag 25. juni

 

Helle eller Løkke til topmøde
Befinder Danmark sig stadig i regeringslimbo i kølvandet på valget, når EU-cheferne mødes torsdag og fredag, får Helle Thorning-Schmidt (S) som fungerende statsminister chancen for et sidste møde med sine stats- og regeringschefskolleger. De kommer til en todages maraton i Bruxelles, hvor blandt andet migration, sikkerhedspolitik, den digitale dagsorden og økonomi står centralt. Det samme gør Storbritanniens ønske om at genforhandle sit medlemskab af EU-klubben, mens ingen endnu ved, om også krisen i Grækenland stadig vil præge agendaen.

Dansk momssag ved EU-Domstolen
Det danske transport- og logistikfirma DSV har stillet spørgsmålstegn ved, om de skulle betale moms for et antal elektroniske varer, som de importerede for at fragte videre til Sverige i 2007 og 2008. Østre Landsret har sendt sagen videre til EU-Domstolen i Luxembourg for at få svar på, hvordan den skal fortolke toldreglerne.

Forrige artikel Ny dronningerunde: Løkke skal forbi Amalienborg igen Ny dronningerunde: Løkke skal forbi Amalienborg igen Næste artikel Tilbageblik: Så lang tid har det taget at danne regering Tilbageblik: Så lang tid har det taget at danne regering