Det sker i EU: Sidste udkald for TTIP

OVERBLIK: EU og USA tager fat på endnu en runde frihandelsforhandlinger. Det er ved at være sidste chance for at få en aftale på plads mellem EU og USA, hvis det skal nås, inden den politiske proces sander til i præsidentskifte. Derudover er Arktis, terror og Grækenland på dagsordenen.

Mandag 25. april

TTIP-forhandlinger i 13. runde
USA’s præsident Barack Obama kastede sit stjernestøv over frihandelsforhandlingerne med EU med sin deltagelse i den tyske Hannover Messe og møder med kansler Angela Merkel over weekenden. Det sker i et forsøg på at få fyret op under den 13. forhandlingsrunde om den såkaldte TTIP-aftale, der begynder mandag i New York og varer ugen ud. Ambitionen for den amerikanske præsident er at få aftalen på plads med udgangen af året, og inden han går af i januar. Men der er stadig lang vej igen, og den europæiske befolkning er overordentligt skeptisk over for aftalen.

Belgiske ministre skal forklare terrorindsats for EU-parlamentarikere
De belgiske myndigheder er kommet under massiv kritik i kølvandet på terrorangrebene i Bruxelles 22. marts. Mandag skal de belgiske justits- og indenrigsministre forklare sig over for EU-Parlamentets Udvalg for grundlæggende rettigheder og gøre rede for indsatsen før, under og efter attentaterne.

 

Onsdag 27. april

En ny politik for Arktis
EU-Kommissionen vil onsdag vedtage en ny EU-politik for Arktis, der skal sætte rammerne om EU’s prioriteter for regionen, når det handler om klimaforandringer, miljø, bæredygtig udvikling og internationalt samarbejde. Det er EU’s udenrigschef Federica Mogherini samt miljøkommissær Karmenu Vella, der står for forslaget.

 

Torsdag 28. april

Er EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet lovlig?
EU-parlamentarikere skal torsdag debattere lovligheden i den vidtgående aftale om tilbagesendelse af flygtninge, som EU har indgået med Tyrkiet 18. marts. Aftalen har mødt kritik fra både FN-organer og hjælpeorganisationer for at forbryde sig mod grundlæggende rettigheder. Også det tyrkiske modkrav om visumfrihed fra udgangen af juli skal under behandling.

Den månedlige march mod EU-Domstolen
EU-Kommissionen offentliggør sin månedlige liste over lande, der er på kollisionskurs med traktaterne og ikke lever op til de EU-regler, de selv har været med til at bestemme. Danmark har i 2016 fået nye rap over nallerne fra EU-Kommissionen hver eneste måned. På torsdag bliver det klart, om det er en trend, der fortsætter.

Parlamentarikere stemmer om forældremyndighedssager
Oliver-sagen i Danmark er bare én af hundredevis af forældremyndighedssager, der går skævt, når far og mor bor i forskellige lande. Derfor stemmer EU-Parlamentet torsdag om en ikke-bindende resolution, der skal beskytte børn bedre, når deres forældre strides om retten til myndigheden over dem på tværs af grænser.

Eurozoneministre håber på græsk aftale
Finansministrene fra de 19 eurolande står standby til et hastemøde torsdag for at forsøge at få en aftale på plads, der kan lede til udbetalingen af den næste rate fra den hjælpepakke, der holder den græske økonomi oven vande. Det kræver dog en række reformskridt inden da, som kun vil blive udløst, hvis grækerne ikke holder sig inden for de allerede lovede besparelser. Ministrene vil herefter tage fat på det betændte spørgsmål om eftergivelse af dele af grækernes enorme gæld.

Forrige artikel Grønne NGO'er om Lundes lukkede udspil: Uhørt og skuffende Grønne NGO'er om Lundes lukkede udspil: Uhørt og skuffende Næste artikel S-folketingsmedlem skifter til Alternativet S-folketingsmedlem skifter til Alternativet