Det sker i EU: Hollænderne går til EU-afstemning

OVERBLIK: Hollænderne fælder deres dom over en EU-aftale med Ukraine ved en folkeafstemning i denne uge, mens EU-Kommissionen fremlægger skabelonen til fremtidens asylsystem med sin opdatering af den såkaldte Dublin-forordning.

Mandag 4. april

Første flygtninge sendes retur til Tyrkiet
Efter planen skal de første 500 flygtninge sendes fra Grækenland tilbage til Tyrkiet mandag i tråd med den aftale, som de europæiske ledere indgik med tyrkerne ved et topmøde i sidste måned om at returnere alle, der ankommer til de græske øer på ureglementeret vis. Aftalen har fået drøje hug af både FN og hjælpeorganisationer, der har trukket sig fra de græske øer i protest over det, som de ser som en ekstremt mangelfuld asylbehandling med store menneskelige konsekvenser.

 

Vestager i skatteudvalg
Den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, skal endnu engang foretræde i Europa-Parlamentets udvalg for undersøgelse af fiffige skatteaftaler, TAXE. Det samme skal repræsentanter for store banker som Royal Bank of Scotland og Deutsche Bank.

 

Tirsdag 5. april

Høring i drilsk passagerregister-sag
EU-Domstolen holder tirsdag høring i en sag om udveksling af passagerlister for flyrejsende. Europa-Parlamentet har i forbindelse med en sådan aftale med Canada bedt EU-Domstolen om en vurdering af, om det er det rette retsgrundlag, der bruges i forhold til disse såkaldte PNR-aftaler om dataudveksling mellem EU og tredjelande. Det sker for at sikre, at EU ikke indgår en international aftale på et grundlag, der senere kan forkastes som ugyldigt. Parlamentet spørger Domstolen, om det er bedre at støtte ret på reglerne for databeskyttelse. Sker det, vil Danmark kunne være med i den slags samarbejde på trods af retsforbeholdet.

 

Timmermans på visit i Polen
Den anspændte situation mellem Bruxelles og Warszawa, siden den nye polske regering kom til magten i oktober, gør det til en følsom affære, når EU-Kommissionens første-næstformand, Frans Timmermans, kommer på statsvisit tirsdag. EU-Kommissionen har iværksat en såkaldt retsstatsmekanisme mod Polen på grund af en række kontroversielle beslutninger om blandt andet landets forfatningsdomstol.

 

Onsdag 6. april

EU-Kommissionen fremlægger reform af Dublin-systemet
Efter at være blevet udskudt i sidste øjeblik på grund af den uventede flygtningeaftale med Tyrkiet forventes EU-Kommissionen onsdag endelig at fremlægge sin strategi for en nytænkning af grundpillen under det europæiske asylsystem, Dublin-forordningen. Forordningen fastlægger, hvilket land der har ansvar for at tage sig af asylansøgninger. EU-Kommissionen har lovet en mere fair fordeling mellem landene, hvilket er en upopulær tanke i rigtig mange EU-lande.

 

Hollænderne stemmer om Ukraine-aftale
I den første folkeafstemning af sin slags går hollænderne onsdag til urnerne for at stemme om EU’s såkaldte associeringsaftale med Ukraine, der trådte i kraft ved årsskiftet. Afstemningen er kommet i stand gennem et nyt demokrativærktøj, der gør det muligt at afkræve en vejledende folkeafstemning, hvis mindst 300.000 borgere bakker op om det. De seneste meningsmålinger peger på et nej, hvilket vil give jurister i både Haag og Bruxelles hovedpine.

 

EU-lande godkender nyt grænsekorps
EU-ambassadører vil på deres landes vegne efter planen godkende Rådets udspil til en opgradering af EU's eksisterende grænseagentur, Frontex, til en reel grænse- og kystvagt. Det nye grænsekorps skal bestå af minimum 1500 grænsevagter og andet såkaldt relevant personale, der kan være med til at styrke kontrollen med Unionens ydre grænser, når der er behov for det. Forslaget skal nu klappes af med Europa-Parlamentet. Målet er, at der kan findes enighed inden udgangen af juni.

 

Torsdag 7. april

Parlamentarikere ser på terror og visumliberalisering med Tyrkiet
Europa-Parlamentets udvalg for borgerrettigheder gør status efter terrorangrebene i Bruxelles før påske og vil diskutere udfaldet af det hasteindkaldte justitsministerrådsmøde, som kom i stand få dage efter. De skal også tage bestik af et ønske om at sætte fuld fart på processen mod visumfri indrejse til Unionen for Tyrkiet, som EU-landene har stillet tyrkerne i udsigt med udgangen af juni.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Konservatives kvælstof-frist udløber Det sker i dansk politik: Konservatives kvælstof-frist udløber Næste artikel Omfattende dokumentlæk afslører skattely Omfattende dokumentlæk afslører skattely