Det sker i EU: Græsk drama fortsætter

OVERBLIK: Den græske premierminister Alexis Tsipras mødes med den tyske kansler Angela Merkel mandag i et forsøg på at klinke skårene i det græsk-tyske forhold, der mildest talt er kommet dårligt fra start, siden han overtog regeringsmagten. Imens venter eurolandene spændt på, om grækerne i løbet af ugen spiller ud med lovede reformer, som er afgørende for, om de kan få frigjort midler fra deres låneprogram.

Mandag 23. marts
Merkel og Tsipras mødes i Berlin 
For at dæmpe gemytterne i det tysk-græske drama, hvor beskyldninger, mediemanipulation og hårde ord har føget frem og tilbage i den seneste tid, kommer den græske premierminister nu til Berlin for første gang, siden han vandt valget i januar.

Budgetkontroludvalg skal give grønt lys for 2013-budget 
Medlemmerne af EU-Parlamentets Budgetkontroludvalg skal stemme om, hvorvidt de vil godkende EU’s samlede regnskab for 2013.

EU-lovgivere forhandler om roamingregler 
For første gang skal repræsentanter fra Ministerrådet og EU-Parlamentet mødes til forhandlinger om den såkaldte telekompakke, som blandt andet skal gøre det billigere at bruge sin mobiltelefon i andre lande. Der forventes ophedede diskussioner, da de to EU-lovgivere ligger meget langt fra hinanden.

Tirsdag 24. marts 
Ny statistik om trafiksikkerhed 
EU-Kommissionen publicerer et overblik over trafiksikkerheden i EU i 2014 inklusive dødstal. De nye tal skal vise, hvordan EU ligger i forhold til målet om at halvere antallet af trafikdræbte mellem 2010 og 2020.

Religiøse ledere diskuterer radikalisering
EU-Parlamentet afholder en konference om radikalisering og fundamentalisme, der skal bringe højtstående medlemmer af de kristne, muslimske og jødiske trossamfund sammen med EU-kommissærer og parlamentarikere for at diskutere trossamfundenes rolle i bekæmpelsen.

Uformelt handelsministerrådsmøde 
EU’s handelsministre skal et todages smut til Riga for at tage temperaturen på EU-blokkens handel med den omliggende verden. Ministrene vil blandt andet diskutere situationen i WTO-systemet og de igangværende frihandelsaftaleforhandlinger med forskellige lande. Diskussionerne skal bidrage til den nye strategi for Unionens handelspolitik, som EU-Kommissionen vil præsentere til efteråret.

Max vs. Facebook for EU-Domstolen
Domstolen i Luxembourg skal høre parterne i en meget omtalt sag om den østrigske net-aktivist Max Schrems, der vækker opmærksomhed, fordi den kombinerer Wikileaks, persondatabeskyttelse og Facebook i én sag. Østrigeren har angrebet de vilkår, brugerne af Facebook siger ja til, hvis de vil have en profil på det sociale medie, fordi disse oplysninger bliver sendt til USA. I lyset af Wikileaks-afsløringer af de amerikanske myndigheders omgang med personlige data vurderer han, at EU-borgere ikke er sikret ordentlig beskyttelse. Domstolen vil skulle afgøre, om det er i strid med EU-reglerne, men dette er kun den første høring i sagen.

Torsdag 25. marts
Nye traktatbrudssager på vej
 
EU-Kommissionen fremlægger sine månedlige afgørelser af, om EU-landene har forbrudt sig mod de fælles regler og dermed bør sendes en tur for EU-Domstolen.

Ny sag om velfærdsydelser til EU-borgere
EU’s generaladvokat siger torsdag sin mening om retten til understøttelse i et andet EU-land. Sagen gælder en mor og tre børn med svensk statsborgerskab, der flyttede til Tyskland, hvor moren og den ældste datter arbejdede i et år og siden kom på understøttelse, som de senere mistede. Sagen minder om en lignende dom, der afsagdes sidste år, der slog fast, at EU-borgere ikke har ret til understøttelse i et andet EU-land, hvis de ikke er aktivt jobsøgende. Generaladvokatens udtalelse er kun vejledende, men flugter i langt de fleste tilfælde med Domstolens endelige afgørelse.

Høring i Post Danmark-sag
Firmaet Bring Citymail har rejst en sag mod Post Danmark for misbrug af sin dominerende stilling på markedet for masseomsendelser. Konkurrencerådet har fundet, at det var tilfældet, og Sø- og Handelsretten har nu bedt EU-Domstolen om hjælp med at fortolke reglerne. Der er høring i sagen torsdag.

Uformelt konkurrenceevneministerrådsmøde
Den digitale økonomi er i højsædet, når EU’s ministre med ansvar for konkurrenceevne tager til Riga til to dages uformelle drøftelser. Det er ikke mindst det kommende udspil fra EU-Kommissionen om et digitalt indre marked, som har ministrenes bevågenhed.

Forrige artikel Tåget fortælling om strandet vandsektorforlig Tåget fortælling om strandet vandsektorforlig Næste artikel Når sagen er for vigtig til politik Når sagen er for vigtig til politik