Det sker i EU: Elpriser, naturkamp og spænding om unionens budget

Flere ambitiøse ministermøder i Luxembourg og Stockholm vil præge denne uge, hvor der måske også kommer et kontroversielt forslag fra Kommissionen om EU’s budget i en ny tid.

 

Mandag 19. juni

Fremtiden for elektricitetsmarkedet står på spil, når de europæiske energiministre mødes i Luxembourg. Efter måneder med uforudsigelige elpriser udløst af energikrisen, krigen i Ukraine og EU’s sanktioner mod Rusland, forsøger medlemslandene nu at enes om en reform. Formålet er at gøre elpriserne mindre afhængige af svingende priser på fossile brændstoffer og beskytte forbrugerne mod prisstigninger. Hvis ministrene bliver enige om en indstilling, vil den nye lovgivning bagefter skulle forhandles på plads med Europa-Parlamentet.

Mens ministrene er samlet længere mod nord, rejser en delegation fra Europa-Parlamentets borgerretsudvalg ned til Lampedusa og Sicilien i Syditalien for at inspicere håndteringen af den irregulære indvandring over Middelhavet, som igen vokser dag for dag. Parlamentarikerne skal i løbet af flere dage møde repræsentanter for den italienske havredningstjeneste og andre myndigheder, samt udsendte eksperter fra forskellige NGO’er og fra EU’s grænseagentur, Frontex.

Tirsdag 20. juni

Også i Luxembourg kaster de europæiske miljøministre sig over et af tidens mest splittende lovforslag fra EU, der handler om beskyttelse og genopretning af Europas naturområder. Forslaget lægger blandt andet op til, at medlemslandene skal forpligtes til at frede mindst 20 procent af alle land- og havområder inden 2030.

Forslaget har mødt kraftig modstand fra landmænd, industri og en del regeringer. Også den danske regering har sagt, at det vil være umuligt for Danmark at opfylde mange af målene i praksis. I sidste uge delte de nye naturregler Europa-Parlamentets miljøudvalg midt over i en dramatisk afstemning, som forslaget kun overlevede med nød og næppe. Ministrenes reaktion er ventet med spænding.

Spænding er der også om, hvorvidt EU-Kommissionen denne dag vil fremlægge et kontroversielt forslag om revision af unionens overordnede budget. Det er tid til en midtvejsstatus på det igangværende syvårige rammebudget (MFF) for 2021-2027, og denne gang er der lagt op til store ændringer. Inflation, energikrise og et nyt sikkerhedspolitisk trusselsbillede betyder, at kommissionen ventes at foreslå omflytning af mange penge. Endnu er det dog muligt, at forslaget bliver udskudt. Tirsdag står i kommissionens kalender, men det kan blive ændret i sidste øjeblik. Den slags gør Ursula von der Leyens kommission ofte.

Onsdag 21. juni

Det svenske EU-formandskab er vært for et møde om sikkerhedssamarbejde mellem USA og Europa. Sveriges justitsminister, Gunnar Strömmer, og EU-kommissærerne for justits og indre forhold, Didier Reynders og Ylva Johansson, får besøg i Stockholm af to amerikanske topfolk: Justitsminister Merrick B. Garland og ministeren for USA’s indre sikkerhed (Homeland Security), Alejandro Mayorkas. Det primære emne for mødet er den øgede trussel fra Rusland.

Samtidig samles en række internationale ledere og topfolk fra institutioner, NGO’er og industri i London til en stor konference om støtte til genopbygning af det krigshærgede Ukraine.

Om aftenen spiser udenrigsministrene fra de 27 EU-lande middag sammen på Uppsala Slot nord for Stockholm, hvor de skal diskutere fremtiden for EU’s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Torsdag 22. juni

Lars Løkke Rasmussen (M) og de andre europæiske udenrigsministre er fortsat gæster hos Sveriges europaminister, Jessika Roswall. Det er et uformelt møde, hvor ministrene skal lave gruppearbejde om fremtidens EU i en ny geopolitisk virkelighed.

Ministrene vil berøre ømtålelige emner som udvidelser af unionen og de institutionelle reformer, som kan blive nødvendige (for eksempel afskaffelse af kravet om enstemmighed i den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik). Under en arbejdsfrokost er det desuden planen, at EU-Kommissionen skal aflægge mundtlig rapport om, hvordan Ukraine, Moldova og Georgien gør fremskridt i retning af mulige forhandlinger om optagelse. Også dette er kontroversielt.

Fredag 23. juni

Når udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er kommet hjem igen, skal han fredag morgen stille op i Folketingets Europaudvalg. På udvalgsmødet, der efter planen begynder klokken 8.30, vil Løkke informere udvalgsmedlemmerne om dagsordenerne for to formelle udenrigsministermøder i Bruxelles næste uge igen. Disse ministermøder – og et efterfølgende EU-topmøde – kan du læse mere om i næste mandags europæiske ugeplan fra Altinget.

Forrige artikel Ugen i dansk politik: To ministre skal i samråd om våbeneksport til Israel Ugen i dansk politik: To ministre skal i samråd om våbeneksport til Israel Næste artikel Marie Bjerre: Man skal kunne klage, hvis kunstig intelligens behandler en uretfærdigt Marie Bjerre: Man skal kunne klage, hvis kunstig intelligens behandler en uretfærdigt