Det sker i EU: DSB, SAS og Post Danmark for EU-Domstolen

OVERBLIK: EU's udenrigs- og forsvarsministre overvejer EU’s sikkerheds- og udenrigspolitiske fremtid i Bruxelles, mens EU-topchefer tager til topmøde i Riga sidst på ugen sammen med EU’s østlige partnere. Samtidig behandler EU-Domstolen sager om både DSB, SAS og Post Danmark i denne uge.

Mandag 18. maj

Forsvars- og udenrigsministre til Bruxelles
Det fælles møde mellem de europæiske forsvars- og udenrigsministre vil blandt andet handle om EU’s aktuelle militære operationer, hvor NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg også vil give sit besyv med. Herefter vil EU’s udenrigschef Federica Mogherini diskutere sin strategiske gennemgang af den gældende forsvars- og sikkerhedspolitik med ministrene og briefe dem om fremdriften i opbygningen af den militære mission til bekæmpelse af menneskesmugling, som EU forsøger at stable på benene i kølvandet på de tragiske forlis i Middelhavet. Både forsvars- og udenrigsministeren deltager.

Møde blandt uddannelsesministrene
EU’s uddannelsesministre tager til Bruxelles for blandt andet at midtvejsevaluere det europæiske uddannelsessamarbejde, ET2020. Dertil kommer diskussioner om adgangen til uddannelse og sikring af investeringer i uddannelsessektoren, mens eftermiddagen vil gå med at diskutere, hvordan man får unge til at deltage mere i politik. Der er ingen dansk ministerdeltagelse.

Tirsdag 19. maj

Europaministre forbereder topmøde
EU’s europa- eller udenrigsministre vil tirsdag tage bestik af, hvad der kom ud af sidste måneds ekstraordinære topmøde om migration og samtidig se frem imod næste måneds jumbotopmøde, hvor statsministeren og kolleger vil skulle håndtere alt fra sanktioner mod Rusland over terrorbekæmpelse til fremtiden for EU’s økonomiske og monetære union, for ikke at glemme den økonomiske situation i Grækenland, samt briternes ønske om at hente kompetencer hjem fra Bruxelles. Udenrigsministeren deltager.

EU-Kommissionen vedtager nye regler for bedre regulering
Kommissionen vil se på, hvordan der kan strammes op på EU’s lovgivningsproces, så den bliver mere åben, får involveret flere aktører, og konsekvenserne af både nye forslag og eksisterende EU-love bliver analyseret bedre. Samtidig vil Kommissionens første-næstformand Frans Timmermans præsentere en ny inter-institutionel aftale mellem Kommissionen, ministrene og EU-Parlamentet, der skal fungere som grundlag for de nye takter.

Parlamentet stemmer om konfliktmineraler
Nye regler rettet mod virksomheder, der køber mineraler udvundet i krigshærgede egne, skal til afstemning i Europa-Parlamentet. Her har udvalget for International Handel kæmpet for at gøre reglerne bindende frem for frivillige, hvilket resten af de folkevalgte nu skal bestemme, om de vil støtte op om.

Ungarn i søgelyset
Efter udtalelser om at ville genindføre dødsstraffen og husstandsomdeling af tendentiøse spørgeskemaer om flygtninge og indvandrere er Ungarns statsminister Viktor Orbán endt i EU-parlamentarikernes sorte bog. Derfor vil de nu diskutere landets demokratiske situation med EU-Kommissionens ansvarlige for borgernes grundlæggende rettigheder, første-næstformand Frans Timmermans.

Antibiotikaresistans på dagsordenen
Parlamentarikerne stemmer om en resolution om patientsikkerhed, der har særligt fokus på antibiotikaresistens og på infektioner med multiresistente bakterier, der rammer 8-12 procent af patienter på de europæiske hospitaler.

Kulturministrene udpeger kulturbyer
Det betændte emne om tv og films rolle i en ny digital strategi skal diskuteres, når EU’s kulturministre onsdag mødes i Bruxelles. Derudover forventes det, at ministrene officielt vil udnævne den italienske by Matera og Plovdiv i Bulgarien som europæiske kulturhovedstæder i 2019. Kulturminister Marianne Jelved deltager ikke.

Onsdag 20. maj

Parlamentarikere taler migration
EU’s folkevalgte vil diskutere EU-Kommissionens nye migrationsudspil med udviklingskommissær Dimitris Avramopoulos og Kommissionens første-næstformand Frans Timmermans. 

Torsdag 21. maj

Topmøde i Riga med EU’s østlige partnere
Det fjerde topmøde for EU’s seks samarbejdslande i øst, Armenien, Georgien, Hviderusland, Ukraine, Moldova og Aserbajdsjan, løber af stablen i Riga med et endnu uvist antal europæiske stats- og regeringschefer til stede. Det er særligt de forskellige samarbejdsaftaler mellem EU og de seks lande, som er i fokus. På sidelinjen vil der være events om blandt andet mediepluralisme, erhvervssamarbejde og civilsamfundet. Mødet løber over to dage.

Foreløbig afgørelse i Post Danmark-sag
EU’s generaladvokat kommer med sin vurdering af, om Post Danmark misbrugte sin dominerende stilling på markedet for husstandsomdeling ved at give særlige rabatter til direkte markedsføringskampagner, som har gjort det svært for konkurrenter at få fodfæste. Konkurrencerådet har allerede konkluderet, at det var tilfældet, men Sø- og Handelsretten har nu bedt EU-Domstolen om hjælp til at vurdere, om Post Danmark har overtrådt EU’s konkurrenceregler. Generaladvokatens udtalelse er kun vejledende. Den endelige dom falder senere på året.

DSB i generaladvokatens søgelys
Samme dag vil EU-Domstolens generaladvokat se nærmere på en ankesag om DSB, efter Domstolens første instans i 2013 kom frem til, at Kommissionen fejlagtigt havde godkendt fire kontrakter mellem DSB og Transportministeriet om togdrift. Det er Kommissionen, der har anket sagen, og generaladvokaten skal nu komme med sin vurdering af, om rettens vurdering skal opretholdes.

Høring om SAS-kartel
SAS Cargo har indbragt den over 250 millioner kr. store bøde for EU-retten, som firmaet fik af EU-Kommissionen i forbindelse med en stor kartelsag i 2010. Ifølge EU-Kommissionen deltog SAS i et verdensomspændende kartel om priserne på godstransport, der involverede 10 andre kendte flyselskaber. Anklagen lød på, at selskaberne havde afstemt afgifter for brændstof og sikkerhed over en seks-årig periode. SAS Cargo får nu muligheden for at fremlægge sin side af sagen for Domstolens første instans.

Fredag 22. maj

Irland stemmer om homo-ægteskaber
”Ægteskab må indgås i overensstemmelse med loven af to personer uden hensyn til deres køn.” Sådan ser den lovændring ud, som irerne på fredag skal stemme om, når befolkningen går til urnerne for at sige ja eller nej til homoseksuelles ret til at gifte sig. Alle de politiske partier støtter forslaget, men det er ingen garanti for, at der kan findes et flertal i befolkningen i det stærkt katolske land. Irland indførte registreret partnerskab for homoseksuelle i 2011, men vil nu udvide retten til at gælde borgerlige vielser.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Dansk Erhvervs årsdag og terror-samråd Det sker i dansk politik: Dansk Erhvervs årsdag og terror-samråd Næste artikel Nationalpartiet vil stille op som løsgængere Nationalpartiet vil stille op som løsgængere