Det sker i dansk politik: Uber, fint besøg og Løkke til Grønland

OVERBLIK: Verdenskonferencen Women Deliver bringer både Kofi Annan og Annie Lennox til hovedstaden, mens Lars Løkke Rasmussen (V) får besøg af EU's Donald Tusk, som han også rejser til Grønland med. På Borgen er Uber endnu en gang på dagsordenen. 

Mandag begyndte verdenskonferencen Women Deliver, og den varer indtil torsdag. Konferencen holdes hvert tredje år, og i år foregår det i København.

Her vil der være fokus på FN's bæredygtighedsmål, og hvordan disse mål kan implementeres for kvinder i verden med hensyn til seksuel sundhed og reproduktivitet samt juridisk lighed mellem køn. Blandt talerne er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), kronprinsesse Mary, tidligere generalsekretær for FN, Kofi Annan, generalsekretær i WHO, Dr. Margaret Chan og aktivist og musiker, Annie Lennox.

Tirsdag morgen får Lars Løkke Rasmussen besøg af formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk. På et møde i Statsministeriet vil de to drøfte en parallelaftale om Europol og nogle af EU's udfordringer – særligt migrationskrisen, den økonomiske situation og Rusland-Ukraine-konflikten.

Senere tirsdag rejser Løkke og Tusk til Grønland, hvor de skal se på konsekvenserne af klimaforandringer.

Efter sidste uges sættemøde for økonomiforhandlingerne mellem regeringen og kommunerne, mødes Claus Hjort Frederiksen (V) tirsdag med KL til det første forhandlingsmøde. En aftale bliver umiddelbart ikke nem, lød det i sidste uge. Læs mere om det her og her.

Også i Sundhedsministeriet indledes der forhandlinger tirsdag, her om ældre medicinske patienter. De blå partier er inviteret med til forhandlingsbordet, hvor sundhedsminister Sophie Løhde (V) sidder for bordenden.

Tirsdag er der konference om flygtninge og migranter, når Københavns Universitet sætter fokus på flygtningekrisen i både en dansk og international kontekst. På programmet er blandt andre udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), udenrigsminister Kristian Jensen (V) og leder af KU's Center for Militære Studier, Henrik Ø. Breitenbauch.

I Folketingssalen skal politikerne tirsdag blandt andet behandle en stribe forslag fra oppositionen, blandt andet om diskrimination i nattelivet, nedsættelse af en ytringsfrihedskommission og en whistleblowerordning for offentligt ansatte.

Der også fire samråd på tirsdagens dagsorden:

  • Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal i samråd om behandling af ældre.
  • Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal i samråd om gratis psykologhjælp til voldsramte kvinder på krisecentre.
  • Udenrigsminister Kristian Jensen skal i samråd om palæstinensiske lederes retorik.
  • Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) skal i samråd om ministerens styringseftersyn på de videregående uddannelser.

Sidst men ikke mindst fortsætter planlovsforhandlingerne i Erhvervs- og Vækstministeriet, hvor Troels Lund Poulsen (V) tirsdag inviterer til møde.

Onsdag løber erhvervskonferencen Womenomics af stablen. Her skal man identificere vækstpotentialet og de nuværende globale, økonomiske og marketingsrelaterede problemer, som kvinder og kvindelige ledere for tiden bringer til bestyrelseslokalerne.

I Folketingssalen er der som altid om onsdagen ministerspørgetid. Derudover har Dansk Folkepartis Martin Henriksen tre forslag på dagsordenen, som alle omhandler flygtninge og indvandring. Politikerne skal også igennem to forespørgselsdebatter om henholdsvis den europæisk-tyrkiske aftale om visumfrihed og om radikaliserede miljøer.

Der er også et par samråd på dagsordenen onsdag. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd om dyretransporter, mens kirkeminister Bertel Haarder (V) skal svare på, om civilregistreringen fortsat skal ligge i folkekirkeligt regi.

Trafikstøj er også på menuen onsdag, hvor der er konference om den trafikale støj i Fællessalen på Christiansborg. Her er hovedstadens regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), SF's Holger K. Nielsen og DF's Mikkel Dencker blandt talerne.

Torsdag holder Dansk Erhverv sin årsdag. Her vil der være fokus på danske virksomheders digitale virkelighed, og både statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, er blandt talerne.

Torsdag er Uber igen på dagsordenen på Christiansborg, når et forslag fra Enhedslisten skal diskuteres i Salen. Her foreslår partiet skattemæssig indberetningspligt for virksomheder, der formidler taxi- og/eller fragtkørsel.

Tre samråd er der også planlagt torsdag:

  • Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skal i samråd om barselsvilkår for kvindelige selvstændige og iværksættere.
  • Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skal i samråd om den nye integrationsuddannelse.
  • Justitsminister Søren Pind (V) skal i samråd om politiets ressourcer til grænseindsatsen.

Tidligere konservativ minister Henriette Kjær, der i dag er PA-chef i Ehrenberg Kommunikation, holder torsdag reception i forbindelse med sin 50-års fødselsdag tidligere på måneden.

Fredag skal Folketinget diskutere situationen i Rigsfællesskabet. Her skal statsminister Lars Løkke Rasmussen redegøre for rigsfællesskabets muligheder og udfordringer. Senere skal et forslag fra Liberal Alliance om at reformere folkekirkens økonomi til debat.

Lørdag skal der udvikles ligestillingspolitik hos Socialdemokraterne. Partiet inviterer nemlig til inspiration og diskussion af, hvordan køn og ligestilling skal være en del af partiets nye principprogram. Der vil være oplæg af blandt andre Emma Holten, Henrik Marstal og Nanna Højlund, næstformand i LO. 

I løbet af ugen fortsætter også forhandlingerne om en naturpakke i Miljø- og Fødevareministeriet mellem de blå partier, ligesom forhandlingerne om en ny gymnasiereform og antiradikaliseringsforhandlingerne også fortsætter.

Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen fylder onsdag 50 år, mens tidligere minister og EU-kommissær Ritt Bjerregaard torsdag fylder 75 år. Fredag fylder en anden socialdemokrat rundt, når Simon Kollerup runder de 30 år. Tillykke til dem alle.

Forrige artikel Øget sygefravær blandt svenske statsansatte Næste artikel Det sker i EU: Økonomiske karakterbøger, RoundUp og visumfrihed Det sker i EU: Økonomiske karakterbøger, RoundUp og visumfrihed