Det sagde politikerne grundlovsdag

GRUNDLOVSTALER: Grundlovsdag bød traditionen tro på mange taler rundt om i landet. Læs et uddrag af partiledernes taler her.

Helle Thorning-Schmidt (S), statsminister

Statsminister Helle Thorning-Schmidt brugte sin grundlovstale til at erklære blokpolitikken for død.

"Vi spildte 10 år i nullerne på at føre blokpolitik. Det var en fejl. For blokpolitikken tager ikke hensyn til helheden. Den tager alene hensyn til et snævert flertal," sagde Helle Thorning-Schmidt i sin grundlovstale.

Statsministeren kritiserede også debat-tonen på sociale medier som Facebook og Twitter. 

"De nye medier har rykket vores demokrati til et nyt niveau. Men tiden er også kommet til, at vi stiller nye krav til os selv om, hvordan vi bruger de nye muligheder. Vi behøver ikke at være enige, men vi skylder hinanden, at vi anstrenger os for at forstå modpartens argumenter og situation," sagde statsministeren.

Læs hele Thornings grundlovstale her

Margrethe Vestager (R), økonomi- og indenrigsminister

Margrethe Vestager understregede i sin tale, at regeringen har taget ansvar:

"Vi har i vores – endnu korte – regeringsperiode indgået aftaler med samtlige partier i Folketinget. For os er det ikke vigtigt, hvilken farve partiprogrammet har, eller hvem vi sidder overfor ved forhandlingsbordet. For os er indhold vigtigere end partifarve. Vi samarbejder - fordi vi tager ansvar. Vi samarbejder med dem, der vil. Og vi kæmper for det, vi tror på," sagde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i sin grundlovstale.

Vestager fremhævede desuden, at regeringen ikke er færdig med at lave reformer:

"Tempoet bliver nok aldrig som i det sidste halvandet års tid. Men lidt mindre kan også gøre det.
Til efteråret står især to ting højt på vores prioriteringsliste: Vi skal i gang med at reformere beskæftigelsesindsatsen, og vi skal styrke Danmarks produktivitet."

Læs hele Vestagers tale her

Lars Barfoed, Konservatives formand

Den konservative partiformand Lars Barfoed brugte sin grundlovstale på at slå fast, at konservative ikke støtter regeringens heldagsskole. 

"Det Konservative Folkeparti kommer ikke til at støtte indførelsen af heldagsskolen. Vi støtter ikke, at staten skal råde over familiernes og børnenes fritid. Det er ikke taktik og spin. Det er ren ideologi. Det er hjerteblod for Det Konservative Folkeparti. Det må være den enkelte familie, som selv bestemmer," sagde Lars Barfoed i sin grundlovstale.

Læs hele  Barfoeds tale her

Lars Løkke Rasmussen, Venstres formand 

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen brugte blandt andet sin tale på at rose regeringen for at videreføre den stramme økonomiske politik:

"Regeringen fortjener ros for at holde fast i en toårig dagpengeperiode. Det er godt, at de har fremlagt og stemt for efterlønsreformen. Det gavner Danmarks konkurrenceevne, at de har givet topskattelettelser og lettet selskabsskatten finansieret ved besparelser på kontanthjælpen og SU. Det står helt fast. Men det står også helt fast, at de har gjort alt dette op imod deres egne ord og løfter inden valget."

Men han strøede samtidig lidt malurt i bægeret:

"Selvom hukommelsen en gang imellem er kort i politik, tror jeg, at langt de fleste uden problemer kan huske, hvordan ordene egentlig faldt inden valget. Dagpengereformen var usolidarisk og skulle rulles tilbage. Det kunne man endda være helt sikker på. Selskabsskatten skulle sættes i vejret, og millionærskatten med det fængende navn skulle indføres. Det ville nemlig være en ny regerings skattepolitik, og der kunne ikke ændres så meget som et komma," sagde Lars Løkke Rasmussen og mindede samtidig om efterlønsreformen:

"Den ville blive gennemført over Henrik Sass Larsens lig. Som bekendt lever Henrik Sass heldigvis endnu. Og det lader endda til, at han trives. Men tilliden til politikerne har desværre lidt skade."

Læs hele Løkkes tale her

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis formand 

Formanden for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl brugte blandt andet sin grundlovstale på at forsvare partiets annonce i forbindelse med loven om statsborgerskab, der blev vedtaget mandag.

"På den liste over personer, der nu får statsborgerskab, er en person, som er i PET's søgelys. For at gøre danskerne opmærksomme på, hvad der var ved at ske, indrykkede vi en annonce i en række aviser. Annoncen var blot en gentagelse af ting, der allerede havde været fremme. Alligevel vakte den en del røre. Mange bakkede op, nogle var forargede over 'tonen' i annoncen, ja, det lyder jo helt svensk, mens andre mente, at fordi det er en konvention, der dikterer, at den pågældende skal have statsborgerskab, så er der ikke noget at diskutere."

"Men selvfølgelig skal vi kunne diskutere sådan en lov her i Danmark. Vi skal ikke finde os i, at nogle forsøger at kvæle debatten og frasige sig ansvaret ved blot at trække på skuldrene og henvise til konventionerne. Den går ikke!"

Læs hele Thulesen Dahls tale her

 

Forrige artikel Cepos: Industrien har nedlagt hvert andet ufaglært job Næste artikel Lobbybranchen vil feje for egen dør Lobbybranchen vil feje for egen dør