Demokratikommission anbefaler forsøg med stemmeret til 16-årige

ANBEFALING: Unge ned til 16 år skal i en forsøgsordning gives ret til at stemme ved lokal- eller europaparlamentsvalg, anbefaler Demokratikommissionen. Alternativet bakker op, mens Venstre og Konservative sætter hælene i. 

Teenagere på bare 16 år skal kunne se frem til at få et valgkort i postkassen, når der næste gang afholdes kommunal-, regions- og europaparlamentsvalg. 

Sådan lyder anbefalingen fra Demokratikommissionen, der onsdag har fremlagt en række bud på forbedringer af det danske demokrati. Kommissionen er nedsat af Dansk Ungdoms Fællesråd og består af en række eksperter, politikere og meningsdannere.

Idéen er først at sænke stemmeretten som forsøgsordning og efterfølgende evaluere, om de helt unge overhovedet vil deltage i valgene, siger Demokratikommissionens formand, Lisbeth Knudsen. 

"Der er bred enighed i kommissionen om, at man ikke bare skal springe ud i at nedsætte valgretsalderen. Men det kan være fornuftigt at lave nogle pilotprojekter ved kommunal-, regional- eller EP-valg," siger Lisbeth Knudsen, der er tværgående chefredaktør ved Altinget og Mandag Morgen. 

"Unge kan sagtens få kloge idéer"
Anbefalingen om forsøg med stemmeret til de unge er blot én af de i alt 27 nye anbefalinger fra Demokratikommissionen, der foruden formand Lisbeth Knudsen tæller en lang række navnkundige medlemmer fra både universiteter, civilsamfundet, mediebranchen og de politiske partier. 

Blandt de partipolitiske medlemmer er Alternativets folketingsmedlem Torsten Gejl, der bakker op om at sænke valgretsalderen til 16 år. 

“Unge kan sagtens få kloge idéer og udtrykke deres ønsker i forhold til det nære miljø," siger han.

Torsten Gejl tror, at tiltaget vil få flere unge til at engagere sig i politik. 

"Det vil jo betyde, at skolerne op til valgene vil have nogle rigtig gode demokratiprocesser, hvor de klæder de unge yderligere på til at tage stilling. Det vil betyde, at unge tidligere får den ansvarsfølelse for at sætte sig ind i politik, som jeg oplever, at de får, når de nærmer sig de 18 år," siger han. 

V og K afviser: Skal følge myndigheden
Selvom anbefalingen kommer fra hele Demokratikommissionen, er det ikke alle kommissionsmedlemmerne, der bakker op om den. 

Både politisk ordfører for Konservative Mette Abildgaard og Venstres Eva Kjer Hansen, der begge har siddet i Demokratikommissionen, stejler på forslaget. 

"Det er en meget stor beslutning at træffe, når man skal stemme til et valg, og derfor er det fair at stille krav om, at man skal være 18 år. Der er allerede masser af muligheder for som ung at få sin stemme hørt, og det er der masser af unge, der gør,” siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K). 

“18 år er det rigtige, fordi det er der, man bliver myndig. Det er der, man skal tage ansvar for sin stemme," siger Eva Kjer Hansen (V). 

Forrige artikel BUPL nedtoner forventninger: ”Se minimumsnormeringer som en start” BUPL nedtoner forventninger: ”Se minimumsnormeringer som en start” Næste artikel Konsulenter udvikler klimatips og kommunikation for regeringen: Konsulenter udvikler klimatips og kommunikation for regeringen: "Topmålet af hykleri"