Dansk FN-mission franarret en million i "et omfattende svindelnummer"

Danske kroner, der skulle være gået til en international organisation, er i stedet landet på en forfalsket bankkonto. Beløbet svarer til de seneste to års samlede mistede bistand.

Ved "et omfattende svindelnummer" er en udbetaling fra den danske FN-mission i New York på i alt en million kroner endt på en forfalsket bankkonto frem for hos den internationale organisation SEforALL.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en underretning til Rigsrevisionen.

Til sammenligning blev der i 2019 og 2020 samlet set registreret cirka en million tabte kroner i bistand på grund af enten korruption, svindel, misbrug eller andre typer af uregelmæssigheder.

Bagmændene har sendt en række forklædte emails, der lignede, at de kom fra forskellige medarbejdere i SEforALL, som arbejder med at fremme bæredygtig energi i samarbejde med FN. Men meddelelserne i indbakken stammede i virkeligheden fra en udefrakommende emailadresse.

Siden er bankkontoen, som den danske million er overført til, lukket, og det er ikke lykkedes Udenrigsministeriets egen bank, Danske Bank, at få pengene tilbage eller skaffe yderligere information i sagen fra den modtagende bank.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Bagmandspolitiet er inddraget

Det er også fortsat uklart, hvordan svindleren har fået "indgående oplysninger" omkring den udestående betaling mellem FN-missionen i New York og SEforALL, skriver Udenrigsministeriet.

Der er ifølge ministeriets egen efterforskning nemlig ikke tegn på, at it-systemerne er blevet kompromitteret. Og det samme er SEforALL nået frem til i organisationens efterforskning af sagen.

Svindelnummeret har været meldt til politiet i Østrig, hvor SEforALL har hovedsæde. Men efterforskningen er afsluttet, uden at gerningsmændene er blevet identificeret.

Det østrigske politi har kontaktet myndighederne i Storbritannien for at få flere oplysinger omkring svindlerens bankkonto. Det afventer Udenrigsministeriet en afklaring på.

Ministeriet har desuden inddraget SØIK, også kendt som Bagmandspolitiet, for at undersøge, hvorvidt de har mulighed for at forfølge sagen.

Danmarks Faste Mission ved FN holder til tæt ved FN's hovedkvarter i New York. FN-missionen ledes af Danmarks FN-ambassadør, Martin Bille Hermann.

Forrige artikel Dagens overblik: Lars Løkkes mål er at gøre politisk netværk til egentligt parti Dagens overblik: Lars Løkkes mål er at gøre politisk netværk til egentligt parti Næste artikel Wammen presser på for europæisk klimatold Wammen presser på for europæisk klimatold