Dagens overblik: Organisationer advarer mod flere tvangsanbringelser

NYHEDSOVERBLIK: Restriktioner udvides til flere kommuner. Minksagen skal undersøges af en "Granskningskommission", og flere tvangsfjernelser kan skade udsatte børn, lyder det fra organisationer. Få overblik over dagens nyheder her.

Godmorgen og velkommen til det korte nyhedsoverblik fra Altinget denne fredag, hvor borgere i yderligere 31 kommuner står op til skærpede restriktioner.

Den delvise nedlukning var allerede en realitet i 38 kommuner, særligt i hovedstadsområdet. Men efter stigende smittespredning har regeringen altså valgt at udvide nedlukningen til i alt 69 kommuner.

Det betyder blandt andet, at elever fra 5. klasse og op sendes hjem til fjernundervisning. Det samme gælder elever på ungdoms- og videregående uddannelser. Og blandt andet teatre, spillesteder og museer skal holde lukket.

Kritik: Flere tvangsanbringelser risikerer at skade børn
19 børneorganisationer advarer i Kristeligt Dagblad om, at et for ensidigt fokus på anbringelser risikerer at skade de mest udsatte børn.

Statsminister Mette Frederiksen har ellers slået fast, at flere udsatte børn ”skal have et nyt hjem”. Og inden længe ventes regeringen at præsentere sit udspil til ”barnets lov”. Men hverken blandt støttepartierne eller oppositionen er der opbakning til idéen om flere tvangsfjernelser eller bortadoptioner.

"Vi er ikke optaget af, om få eller mange anbringes, men om at de rette børn anbringes,” siger SF’s socialordfører, Trine Torp, til Kristeligt Dagblad.

Ny aftale om minkkommission
En såkaldt Granskningskommission skal nu undersøge forløbet i minksagen. Det blev et flertal i Folketinget enige om torsdag. Det skriver blandt andre DR.

Den nye undersøgelsesform bliver mere vidtgående end en advokatundersøgelse, som udelukkende har skriftlige svar. Men i modsætning til tidligere kommissioner skal arbejdet nu være færdigt inden for et enkelt år.

Regeringsledere lander aftale om Europas genopretning
EU’s medlemslande har torsdag landet en aftale, som skal sende milliarder af støttekroner til Danmark og andre europæiske lande. Det sker efter et kompromis om penge og demokratiske værdier. Det skriver Altinget.

Regeringslederne fra Ungarn og Polen, Viktor Orban og Mateusz Morawiecki, havde nemlig i ugevis blokeret den gigantiske økonomiske pakke i protest mod nye retsstatsrelaterede betingelser for at få udbetalt EU-støtte.

Biblioteker indgår i sager om NemID-svindel
46 biblioteker over hele landet er indgået i sager om NemID-svindel med overvågningsudstyr. Det viser en kortlægning, som DR har gennemført.

Svindlen er sket ved brug af såkaldte keyloggere, som gør det muligt at skaffe oplysninger fra computere, som biblioteksgæsterne benytter.

Jan Pries-Heje, professor i informatik og datalogi på Roskilde Universitet, er skuffet over kommunerne, som har ansvaret for bibliotekerne.

”Borgerne skal trygt kunne gå på biblioteket og lave deres pengesager, hvis ikke de har en computer selv,” siger han til DR.

Det sker: 

  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen, hvor blandt andet regeringens forslag om tilbagerulning af pebersprayordningen skal behandles
  • EU's stats- og regeringschefer er til topmøde i Det Europæiske Råd. Her skal de blandt andet drøfte yderligere koordinering af covid-19, klimaændringer, handel, sikkerhed og eksterne forbindelser.

Forrige artikel Julekalender med Simon Aggesen: Julekalender med Simon Aggesen: "Når man er borgmester, så har man aldrig helt fri" Næste artikel Prøv quizzen: Hvor godt har du fulgt med? Prøv quizzen: Hvor godt har du fulgt med?