Dagens overblik: Folketinget stemmer om Støjbergs værdighed, og flertal vil suspendere behandlingsgaranti

Forsvarets Efterretningstjeneste nedtoner risikoen for direkte krig mellem USA, Rusland og Kina. Ældreminister Astrid Krag beder kommuner revaccinere flere sårbare ældre. Og KL planlægger nødberedskab til coronapatienter. Få overblikket over dagens nyheder. 

God morgen og velkommen til Altingets korte gennemgang af dagens vigtigste nyheder.

Et stort flertal i Folketinget har allerede slået fast, at de ikke mener, Inger Støjberg kan beholde sin plads i folketingssalen efter at være blevet idømt 60 dages ubetinget fængsel i Rigsretten. 

Men tirsdag skal medlemmerne officielt stemme om, hvorvidt den tidligere udlændinge- og integrationsminister skal erklæres uværdig og dermed øjeblikkeligt må forlade sin plads i salen. 

Kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige forventes at stemme for, at Inger Støjberg fortsat kan være medlem af Folketinget. 

Flertal vil suspendere behandlingsgaranti
Et flertal i Folketingets Epidemiudvalg støtter Epidemikommissionens og regeringens indstilling om at suspendere udrednings- og behandlingsgarantien i foreløbigt fire uger, skriver DR. 

Patienter har i denne periode således ikke længere ret til enten at få stillet en diagnose eller lagt en plan for udredning senest 30 dage efter henvisning fra egen læge. Patienter har heller ikke krav på behandling senest 30 dage efter udredning. 

Det sker for at hæve kapaciteten i sundhedsvæsenet, som er presset af den stigende coronasmitte i samfundet. 

"Vi har brug for, at alt kapacitet i Danmark, både i det offentlige, men også i det private, bliver brugt på at hjælpe os igennem den her vinter," siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til DR. 

Risikoen for krig mellem USA, Rusland og Kina er lille, men kan hurtigt eskalere
I en dugfrisk risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste nedtones risikoen for direkte krig mellem USA, Rusland og Kina. 

Men krisesituationer kan eskalere og føre til øget militær magtanvendelse er øget, lyder det.

Desuden advarer Tjenesten mod potentielle trusler mod Danmark fra blandt andet Rusland, Kina, Nordafrika og terrorister.  Det skriver Altinget, som giver et overblik over hele risikovurderingen her. 

Astrid Krag: Revaccination af ældre går for langsomt

Det går for langsomt med revaccination af sårbare ældre i flere kommuner, hvor op imod hver fjerde endnu ikke har fået det tredje stik.

Det siger social- og ældreminister Astrid Krag (S) til Ritzau ifølge TV 2.

82,4 procent af borgere over 65, som modtager hjemmepleje, har fået det tredje vaccinestik mod coronavirus. Og netop den gruppe er overrepræsenteret i indlægstallene, lyder det fra ministeren, som kommer med en appel til kommunerne: 

"Det gælder om, at nu skal den have en skalle i de kommuner, hvor det hænger, for de sårbare ældre har brug for den ekstra beskyttelse mod alvorlig sygdom ved coronasmitte, som vaccination giver."

KL planlægger nødberedskab til coronapatienter

Landets kommuner er nu i gang med at etablere et akutberedskab, som betyder, at 300 indlagte patienter hurtigt skal kunne flyttes til kommunerne. Det sker efter en beslutning i Epidemiudvalget mandag.

På to dage skal kommunerne kunne levere den ekstra kapacitet, lyder det fra KL-formand Jacob Bundsgaard (S). 

"Hvis antallet af indlagte coronapatienter pludselig stiger markant hen over julen, og vi ser et stort pres på intensivkapaciteten, skal vi kunne reagere hurtigt. Det, vi planlægger efter, er at kunne skaffe mere kapacitet inden for to døgn," siger Jacob Bundsgaard til Ritzau.

Det sker i dag: 

  • Klokken 13:15: Folketinget stemmer om Støjbergs værdighed

    {{toplink}}

Forrige artikel 21. låge i Altingets fotojulekalender: Bockwurst, Schnitzel und Schweinshaxe 21. låge i Altingets fotojulekalender: Bockwurst, Schnitzel und Schweinshaxe Næste artikel 22. låge i Altingets fotojulekalender: Hvad mon der egentlig fyldte i statsministerens hoved? 22. låge i Altingets fotojulekalender: Hvad mon der egentlig fyldte i statsministerens hoved?