Bred opbakning til Marienborg-forslag

ENIGHED: Der er bred politisk enighed om det forslag, der skal fritage statsministeren for at betale skat, når han overnatter i tjenesteboligen Marienborg. EL er dog skeptiske.

I fremtiden slipper statsministeren efter alt at dømme for skattepligt, når han overnatter på Marienborg.

Regeringen har foreslået netop det for at gøre det lettere og mere oplagt for statsministeren at benytte tjenesteboligen.

Dansk Folkeparti støtter forslaget. Partiets skatteordfører, Dennis Flydtkjær, mener, at man med ændringen kommer tættere på at opfylde intentionen med at have en embedsbolig til statsministeren.

”Når man har sene eller tidlige møder, giver det god mening, at man har mulighed for at overnatte der, så man kan fortsætte arbejdsdagen i stedet for at skulle køre frem og tilbage. Det kan man ikke i dag,” siger han.

Også Folketingets største parti, Socialdemokraterne, vil stemme for.

”Vi er et af de få, hvis ikke det eneste land i den vestlige verden, hvor man beskatter regeringschefen for at benytte den embedsbolig, der er stillet til rådighed,” siger Peter Hummelgaard Thomsen.

EL kritiske
Hos Enhedslisten kan man dog spore skepsis over for forslaget. Medlem af Skatteudvalget Pelle Dragsted kan ikke umiddelbart se rimeligheden i forslaget.

”Det er et mærkeligt signal, at statsministeren ikke skal følge de samme regler som andre borgere i forhold til at få stillet noget herlighedsværdi til rådighed,” siger Pelle Dragsted.

Han understreger, at han endnu ikke har haft lejlighed til at nærlæse lovforslaget. Derfor har Pelle Dragsted endnu ikke besluttet, hvad han vil stemme tirsdag.

”Men som udgangspunkt synes vi, at politikerne i forvejen har nok flotte privilegier på mange områder. Vi er generelt stærkt kritiske over for at udvide politikeres privilegier og særrettigheder i forhold til resten af befolkningen,” siger Dragsted.

Svarer til præsidielejlighed
Dennis Flydtkjær er af en anden opfattelse. Han mener, at ændringen sidestiller statsministeren med medlemmerne af Folketingets Præsidium, der får tildelt en lejlighed til samme formål tæt på Christiansborg.

Det argument får ikke Pelle Dragsted til at se anderledes på, at statsministeren skal fritages for skat.

Forslaget sidestilles med, at præsidiemedlemmerne også får stillet en lejlighed skattefrit til rådighed til lignende opgaver. Kan du se den lighed?

”Det kan jeg godt, men det mener jeg også er et problem. Hvis man får stillet en firmagave til rådighed, hvilket det i en udstrækning svarer til, er det kun rimeligt, at man bliver beskattet af den,” siger Pelle Dragsted

LA støtter op
Et andet af regeringens støttepartier, nemlig Liberal Alliance, mener også, forslaget giver god mening.

”Man skal ikke gå i for små sko, og alle har interesse i, at statsministeren kan benytte Marienborg,” siger Merete Risager.

Hun tilføjer, at Liberal Alliance arbejder benhårdt på, at alle danskere skal betale mindre i skat.

Forslaget skal behandles i Folketinget tirsdag. Det er en del af et såkaldt samlelovforslag, som også indeholder andre forslag. Hverken Liberal Alliance eller Enhedslisten har endnu besluttet sig for, om de støtter det samlede forslag.

Forrige artikel EU-ministre erklærer kamp mod Islamisk Stat EU-ministre erklærer kamp mod Islamisk Stat Næste artikel Radikale forlader politiforhandlinger Radikale forlader politiforhandlinger