Boligminister affejer bankernes profeti: Andelsboliger falder ikke i pris

PRISFALD: Boligminister Kaare Dybvad (S) afviser, at den nye boligaftale får negative økonomiske konsekvenser for landets andelshavere, som flere banker forudsiger.

Den nye boligaftale kommer ikke til at ramme andelshaverne på pengepungen.

Tværtimod vil nogle andelshavere opleve, at deres bolig i år bliver mere værd, hvis de vælger at fastfryse en højere valuarvurdering, som boligaftalen giver mulighed for. 

Sådan lyder det fra boligminister Kaare Dybvad (S), efter at flere banker de seneste dage har forudsagt, at den nye boligaftale vil gøre banklån dyrere for landets andelsforeninger, så prisen på andelsboliger falder.

"Det er ikke bankerne, der fastsætter værdien af andelsboliger. Det er en valuar, der gør det. De (andelshaverne, red.) vil opleve, at boligen er det samme eller mere værd, end den var sidste år," siger Kaare Dybvad i et interview med Altinget.

Han henviser til, at langt de fleste andelsboliger i dag bliver solgt under markedsprisen. 

Fritaget for karensperiode
Med boligaftalen indføres en karensperiode på fem år for huslejestigninger i udlejningsboliger, når udlejer laver større forbedringer. Det skal skal bremse kortsigtede investeringer, hvor blandt andet udenlandske investorer tidligere har opkøbt ejendomme for derefter at renovere og hæve huslejen markant.

For at skåne andelshavere for store prisfald har regeringen og aftaleparterne valgt, at det skal være muligt at fastholde andelsprisen, der er fastsat af en valuar.

Men prisen på andelsboliger følger prisen på udlejningsejendomme. Derfor bliver også andelsboligernes reelle markedspris påvirket negativt af karensperioden, mener Jyske Banks boligøkonom Mikkel Høegh.

Banker på afveje
Det er dog en misforstået analyse, mener boligministeren:  

"Når vi indfører en karensperiode, som ikke omfatter andelsboliger, så vil de selvfølgelig ikke blive påvirket af den. Det ville være mærkeligt."

Kaare Dybvad henviser til, at den endelige udformning af lovforslaget endnu ikke er på plads. Han kender derfor ikke til de forudsætninger, som bankerne vurderer konsekvenserne ud fra, siger han.

"Jeg synes, man skal holde vejret og vente med kritikken, til man rent faktisk ved, hvordan det bliver udformet."

Bankernes vurderinger kommer på bagkant af det her lovforslag. Så hvis de ændrer lånemulighederne for deres kunder, hører jeg dig så sige, at det ikke er et ansvar, der ligger på dit bord?

"Noget af ansvaret er vores, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sørge for, at det ikke rammer andelsforeningerne. Det er derfor, vi har nedsat en arbejdsgruppe, hvor andelsboligerne også er repræsenteret. Vi vil sikre, at de lånekrav bliver så rimelige som mulige, og at man selvfølgelig skal kunne låne til en andelsbolig."

Kaldt i samråd
Kaare Dybvad er nu kaldt i samråd om sagen. Her skal han over for Boligudvalget redegøre for konsekvenserne af boligaftalen efter Jyske Banks udmelding om, at banken sænker andelsværdierne med 15 procent som følge af aftalen.

Det er Konservatives boligordfører, Mona Juul, der har kaldt ministeren i samråd.

Læs hele interviewet med Kaare Dybvad på Altinget By og Bolig.

Forrige artikel Forsker om nye tal for vælgererklæringer: Fremad har ikke overbevist vælgerne Forsker om nye tal for vælgererklæringer: Fremad har ikke overbevist vælgerne Næste artikel Novo Nordisk Fonden i stor satsning: Går til kamp mod overvægt hos børn Novo Nordisk Fonden i stor satsning: Går til kamp mod overvægt hos børn