Børsting: I må se på dagpenge-reglerne

KONGRES: På Socialdemokraternes kongres kræver både LO-formand Harald Børsting og DSU-formand Camilla Schwalbe ændringer af dagpenge-reglerne.

Allerede på Socialdemokraternes første dag er dagpenge-reglerne kommet i centrum.

Selv om LO-formand Harald Børsting i sin tale uddelte mange roser til regeringen, så var der også torne: Ikke mindst regeringens dagpengepolitik.

"Vi har en stor udfordring. Om få måneder mister tusinder af mennesker deres dagpenge-ret. Vi er enige i, at målet er at skaffe arbejdspladser. Men lige nu beder vi de arbejdsløse om at søge job, der ikke er der," sagde Børsting, der understregede, at det er almindelige sosu-hjælpere og tømrere, der nu er i fare for at ryge ud af dagpengesystemet.

Derfor må regeringen nu træde til, lød opfordringen fra Børsting.
"Vi er nødt til at se på reglerne. Vi er nødt til at se på genoptjeningskravet," sagde han.

Da VK-regeringen vedtog at forkorte dagpengeperioden fra fire til to år, så tordnede Socialdemokraterne imod aftalen. Men i regeringsdannelsen med Radikale har S accepteret den korte dagpengeperiode og vil nu ikke længere ændre reglerne. Men det bør regeringen, lød det også fra den nyvalgte formand for Socialdemokraternes Ungdom (DSU), Camilla Schwalbe.

"Sandheden er, at der står 165.000 arbejdsløse derude. Jeg mener død og pine, at det er vores opgave at holde hånden under dem," sagde hun i sin tale, hvor hun også langede ud efter regeringspartnerne i Radikale.

"Jeg vil sige til Vestager, at jeg synes, det er noget så asocialt, når hun bare trækker på skuldrene og siger, at 'sådan er det jo'. Nej Margrethe Vestager, sådan er det ikke bare," sagde hun og fortsatte:

"Vi bliver nødt til at gøre to ting. For det første bør vi halvere optjeningsperioden, så den igen bliver et halvt år. For det andet bør vi gøre dagpengeperioden afhængig af konjunkturerne," sagde hun og genoplivede dermed et forslag, som tidligere på ugen skabte ballade, da SF-formandskandidaten Annette Vilhelmsen foreslog det samme.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen taler på kongressen lørdag.

Forrige artikel Thornings appel til det arbejdende folk Thornings appel til det arbejdende folk Næste artikel Lille regeringsrokade efter SF-valg Lille regeringsrokade efter SF-valg