Blå blok garanterer gratis lægebesøg

GARANTI: De fire partiledere i blå blok lover ikke at indføre ny brugerbetaling i sundhedsvæsnet i næste valgperiode.

Der vil ikke blive indført ny brugerbetaling på sundhedsområdet, hvis blå blok efter folketingsvalget får regeringsmagten.

Det slår de fire borgerlige partiledere, Lars Løkke Rasmussen (V), Søren Pape Poulsen (K), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Anders Samuelsen (LA), fast i en kronik i mandagens Berlingske under overskriften ”Sundhedspolitikken skal opprioriteres”.

”Så for at gøre det krystalklart: Der gennemføres ikke nogen brugerbetaling hos den praktiserende læge i den kommende valgperiode. Hvis nogen herefter påstår det modsatte, vil det være ren skræmmekampagne,” skriver de fire partiledere.

Det er ingen hemmelighed, at de fire borgerlige partier har forskellige tilgange til spørgsmålet om brugerbetaling, men de er nu nået frem til fælles håndslag.

"Vi laver det kompromis med hinanden, som vi formentlig alligevel ville have lavet efter valget. Det er velkendt, at partierne har forskellige positioner, og den uklarhed ønsker vi ikke, blandt andet fordi det giver mulighed for, at der kan føres massiv skræmmekampagne om noget, der alligevel ikke bliver til noget. Det er en blanden-blod på, at uanset partiernes forskellige holdninger kommer der i hvert fald ikke til at ske noget på den front i næste valgperiode," siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

Enige på "i hvert fald" seks punkter
De fire borgerlige partiledere er "i hvert fald" på seks punkter enige om, hvordan sundhedsvæsnet skal opprioriteres. Ud over garantien for at der ikke kommer ny brugerbetaling, vil blå blok igen indføre 30-dages behandlingsgaranti. Den blev droppet af den nuværende regering til fordel for en differentieret ventetidsgaranti.

Blå blok vil også sikre hurtig udredning, og udredningsretten skal omfattes af det frie sygehusvalg, så patienter kan benytte privathospitaler, hvis ventelisten i det offentlige er for lang. Der lægges i udspillet også op til en ny og fjerde kræftplan, flere rettigheder til psykiatriske patienter og mere samarbejde mellem det offentlige og det private.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, er glad for, at de borgerlige partier ikke vil indføre ny brugerbetaling, men der er et stort men:

"Det er en fredning i en bestemt periode – og ikke en fredning på sigt. Jeg vil stadig have en skepsis i forhold til Venstre og andre borgerlige, der har sagt, at for dem er brugerbetaling ikke noget, de ikke kigger på i fremtiden," siger Flemming Møller Mortensen til Berlingske.

Forrige artikel Det sker i EU: Flygtningekrisen i Middelhavet på dagsordenen Det sker i EU: Flygtningekrisen i Middelhavet på dagsordenen Næste artikel Yahya Hassan overfaldet i København Yahya Hassan overfaldet i København