Auken til Pind: Tag ansvar for flygtninge

DEBAT: Danmark har mulighed for at leve op til sit gode omdømme ved at gå aktivt ind i EU-forhandlingerne om flygtningekrisen. Venstre bør vise ansvar og frigøre sig fra Dansk Folkepartis marionetstyring, skriver Margrete Auken (SF). 

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Sidste uge så vi videoer fra ungarske togstationer med tusinder af mennesker på flugt. En måned før var det fra Grækenland. Næste uge er det måske fra Polen eller Danmark.

Flygtningekrisen er akut, og den går ikke væk i morgen eller om en måned – og slet ikke hvis vi prøver at ignorere den og lader flygtninge kæmpe sig ind over EU’s yderste grænser mens den ene efter den anden registreringsmyndighed bryder sammen fordi disse EU-lande efter tur står alene med den administrative og praktiske udfordring.

EU’s historie bygger på krig og kaos og fremtidig forebyggelse af disse menneskelige katastrofer. I dag er intet EU-land rustet til den slags udfordringer fordi vi heldigvis har vænnet os til freden og besindige løsninger på hverdagens politiske udfordringer.

Men nu banker de altså på – de tusindvis af krigsflygtninge.

EU-giganter tager ansvar
“Mama Merkel” som hun kaldes i flere medier, nægter at se til mens mennesker dør i lastbiler og gummibåde lige udenfor Tysklands grænse.

Det samme gør nu franske Hollande og omsider også engelske Cameron. Ved EU-udenrigsministermødet fredag-lørdag var der et tydeligt skel mellem lande som tager ansvar og dem der bare ser til mens mennesker flygter for livet og dernæst også for at skabe en fremtid for sig selv og sine børn.

Aylan Kurdi, den lille 3-årige dreng og hans familie hvis tragedie er gået verden rundt, begav sig ikke ud på den farefulde færd mod EU (og siden gerne Canada) af 'bekvemmelighed'. Disse mennesker flygter (og dør måske) for at komme væk fra lande som for få år siden var nogenlunde velfungerende og fra levevilkår som ligner vores i Europa.

Der er altså tale om mennesker som det ikke engang er svært at integrere hos os. 

Danmark skal ikke skille sig ud
På mandag 14. september vil justitsminister Søren Pind (V) og hans europæiske kollegaer prøve at få, eller måske rettere undgå, en politisk aftale for fordelingen af ca. 60.000 mennesker.

Danmark er på grund af retsforbeholdet og uanset udfaldet af afstemningen 3. december ikke forpligtet af en kommende flygtningeaftale.

Men i praksis kan Danmarks asylpolitik ikke adskille sig grundlæggende fra resten af EU-landenes. Dels kræver Dublin-aftalen fælles standarder i forhold til asylbehandling, -kriterier og modtagelsesforhold. Vi er også bundet af flere internationale konventioner. Det er konventioner som vi bør værne om idet de dels sikrer vores værdighed. Dels gør de at de andre også tager deres del. Bryder konventionerne sammen, har vi katastrofen for så er det sket med at nabolandene til Syrien fortsætter med at tage deres kolossale del af flygtningemængden.

Det er blevet lidt af en farce at EU-Kommissionen ved disse møder foreslår en fordeling af disse ca. 60.000 mennesker (alt for få!) mens en stor del af regeringslederne intensivt tæller bjælker i loftet og fliser på gulvet eller som Ungarns Órban råber op om at det er Tysklands og ikke Europas problem. Til sammenligning har nærområderne taget millioner. Libanon har modtaget en million og Tyrkiet to millioner. For at gøre ondt værre har EU-landene inklusive Danmark skåret i ulandsbistanden til blandt andet disse nærområder.

V bør frigøre sig fra DF
Danmark er et rigt samfund som ikke bliver rigere af at vi ikke samarbejder om at løse problemet i fællesskab for eksempel ved at fordele flygtninge, også til for eksempel Ungarn, Polen, Rumænien og Portugal som på nuværende tidspunkt tager imod næsten ingen.

I Parlamentet råber vi så højt som muligt op om at det er et fælles europæisk problem vi står overfor. Men det er desværre ikke nok at vi og Kommissionen er enige. Regeringerne skal jo også være med.

Retsforbeholdet fritager os på papiret fra at forhandle om flygtningene. Men det fjerner ikke skammen over at lade alle disse arme mennesker i stikken. Danmark har faktisk mulighed for at leve op til vores indtil nu gode omdømme og gå aktivt ind i forhandlingerne. Jeg håber at Venstre frigør sig fra Dansk Folkepartis marionetstyring og lever op til de gode værdier som også Venstre har med sig i bagagen.

Forrige artikel Messerschmidt: Tak til østeuropæerne Messerschmidt: Tak til østeuropæerne Næste artikel Cevea: Social dumping er kommet, men skal ikke blive Cevea: Social dumping er kommet, men skal ikke blive