Analyse: Tre SF-kandidater i spil

SF-FORMAND: Kampen om at afløse Villy Søvndal på SF-formandsposten vil stå mellem de tre kronprinsesser Astrid Krag, Ida Auken og Pia Olsen Dyhr, vurderer Altinget.dk’s politiske analytiker, SF-kender Erik Holstein.

Hvem der bliver ny SF-formand, kan være afgørende for, hvilken linje partiet vil lægge fremover og dermed for positionsspillet i regeringen.

Det vurderer Altinget.dk's politiske analytiker Erik Holstein, der breakede nyheden om Villy Søvndals afgang fredag morgen.

"Astrid Krag stiller helt sikkert op. Hun tilhører den såkaldte arbejderfløj, der ikke bryder sig særlig meget om de Radikale. Vinder hun valget, kan man forvente en skarpere SF-profil på især fordelingspolitiske områder som dagpenge og social ulighed. Det kan få regeringssamarbejdet til at slå gnister," siger Erik Holstein.

Blandt Astrid Krags sikre støtter regnes skatteminister Thor Möger Pedersen, næstformand Mattias Tesfaye og politisk ordfører Jesper Petersen. Og selvom afgående formand Villy Søvndal afviser at pege på en efterfølger, er sundhedsminister Astrid Krag hans favorit, mener Erik Holstein.

"Jeg forventer helt sikkert, at Villy Søvndal stemmer på Astrid Krag. Og selv om han nok vil holde sig uden for kampen og heller ikke vil støtte hende offentligt, vil han nok tilkendegive, at han støtter Krag, hvis en af hans fortrolige spørger ham ansigt-til-ansigt."

Grøn udfordrer
Astrid Krag kan forventes at blive udfordret af den grønne, EU-positive fløj. Det er usikkert, om både miljøminister Ida Auken og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr stiller op. Eller om de kan enes om et samarbejde.

"Det mest sandsynlige er nok, at det kun bliver Ida Auken, der stiller op fra den grønne fløj, men det er for tidligt at sige," siger Erik Holstein.

Selv hvis begge de grønne kandidater stiller op, vil der ikke blive tale om stemmespild. Den endelige afstemning vil nemlig stå mellem to kandidater. Til den grønne fløj hører, ud over Pia Olsen Dyhr og Ida Auken, energi- og fødevareordfører Steen Gade.

En grøn vinder vil ikke skabe en skarpere profil i forhold til resten af regeringen, mener Erik Holstein.

"Hvis en af de to vinder, vil der nok komme færre konflikter med regeringen, for meget af den politik, SF faktisk har fået igennem, er på det grønne område. Derfor er denne fløj også mindre utilfreds. Hvis den grønne fløj vinder, vil man nok ikke se en specielt skarp SF-profil i forhold til resten af regeringen fremover."

Hvem vinder?

"Det er meget åbent. Ida Auken er stærk i medierne, og hun er nok svag favorit. På den anden side er Astrid Krag-fløjen utrolig godt organiseret."

Forrige artikel Thorning: Søvndal er en af de store Thorning: Søvndal er en af de store Næste artikel Søvndal: Formandsvalg kan styrke SF Søvndal: Formandsvalg kan styrke SF