Alternativet: En verden uden affald

DEBAT: Der bør fra politisk hold skabes attraktive rammevilkår for den cirkulære økonomi, for kun gennem klare incitamenter til genbrug kan vi gøre op med vores overbrugskultur, skriver Alternativets miljø- og ressourceordfører, Christian Poll, i dagens debat.  

Af Christian Poll,
Natur-, miljø- og ressourceordfører

Den cirkulære økonomi er udråbt som svaret på det massive overforbrug og den ressourcemangel, som vi lider under i øjeblikket. Og det er ikke uden grund.

Hvis vi satser på at blive bedre til at efterligne naturens stofkredsløb, kan vi reelt skabe en verden uden affald.

I Alternativet hilser vi denne banebrydende tænkning mere end velkommen, for det er tydeligt, at den tegner store potentialer for både konkurrencedygtigheden, samfundsøkonomien og et renere miljø.

Danmark har endda vundet prisen Circular Economy Award for at være den region i verden, der er bedst til at udnytte potentialet i cirkulær økonomi.

Kampen for Den Grønne Omstillingsfond
Regeringen har desværre i sit finanslovsudspil valgt at nedlægge Den Grønne Omstillingsfond, der investerer i nye grønne forretningsmodeller, som understøtter den cirkulære økonomi.

Det vil vi i Alternativet kæmpe imod, så der fortsat kan gives medfinansiering og faciliteres samarbejder mellem virksomheder, som udvikler nye og innovative forretningsmodeller, der udnytter potentialet i den cirkulære økonomi.

Som eksempel på en virksomhed, der har opnået støtte er Lithium Balance A/S, der udvikler på en forretningsmodel, hvor batterier til elbiler kan videresælges til andre formål i stedet for at de ender som affald, når batteriernes kapacitet er faldet til under 80 procent.

Vi ved, at reserver af vigtige ressourcer såsom sjældne jordartsmetaller og mineraler er aftagende, alt imens omkostningerne generelt er stigende for udforskning og materialeudvinding. Derfor er det så afgørende, at der arbejdes på nye modeller og praktiske løsninger indenfor design, produktion og økonomi.

De store virksomheder og verden
Heldigvis har flere store virksomheder fået cirkulær økonomi højt på dagsordenen og har gjort det til en central del af deres forretningsstrategi. Men en opskalering af en cirkulær økonomi på internationalt niveau vil kræve statslig støtte og derfor også politiske visioner og mod til at tænke i alternativer til det skrantende Business-as-Usual-paradigme.

Der skal indføres fordelagtige rammevilkår for den cirkulære økonomi, som affalds-forebyggelsesmål og incitamenter til miljøvenligt design til at fremme produkter, der lettere kan genbruges, reproduceres og skilles ad.

Det synes vi i Alternativet er fremragende politiske værktøjer til at skabe det nødvendige skifte i vores produktion og forbrug.

Ny forbrugskultur
Vores forhold til de produkter og ydelser, vi køber, vil højst sandsynligt ændres radikalt i en cirkulær økonomi. I Alternativet ser vi det som en velkommen mulighed for at stoppe op og gentænke vores overforbrugskultur.

Hvad, hvis vi ikke køber de varer, vi bruger, men i stedet prioriterede nem adgang og kvalitet over selve ejerskabet?

Mange virksomheder afprøver allerede nye forretningsmodeller som f.eks. produkt-som-tjeneste modellen, hvor vi er brugere snarere end forbrugerne. I sådan en model beholder virksomhederne ejerskabet over produktet, hvilket gør reparation, genbrug og reproduktion meget lettere. På den måde er der øget producent- og forbruger ansvar i forhold til at forlænge produktlevetiden så meget som muligt.

Overgangen til en cirkulær økonomi er kompleks, da det kræver redesign på systemniveau og skaber et presserende behov for nye kvalifikationer, ikke bare inden for videnskab, teknologi, teknik, matematik, men på tværs af de kreative discipliner som design, reklame og digitalisering.

Vi ser det i Alternativet som en spændende og vigtig opgave at hjælpe med at opbygge de rigtige rammer, og det er vores håb, at flere partier ser samme muligheder, som vi ikke må lade gå fra os.

Forrige artikel IT-Branchen: Lad robotter klare sagsbehandlingen IT-Branchen: Lad robotter klare sagsbehandlingen Næste artikel Hesseldahl: Elitetænkning giver bedre kunst Hesseldahl: Elitetænkning giver bedre kunst