Danskerne: Nej til straf for køb af sort arbejde

SORT ARBEJDE: Et klart flertal af danskerne siger nej til at gøre køb af sort arbejde strafbart, sådan som skatteministeren tidligere foreslog.

Et klart flertal af danskerne siger nej til skatteminister Troels Lund Poulsens (V) forslag om at gøre det strafbart at købe, ikke blot udføre, sort arbejde.

Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget | Skat. Målingen viser, at 52,3 pct. siger nej til forslaget, mens 36,9 pct. bakker det op. 10,8 pct. ved ikke, hvad de skal mene om forslaget.

Målingen tyder således på store meningsforskelle mellem Folketingets politikere og den danske befolkning om spørgsmålet. Da skatteministeren kom med forslaget, fik han nemlig principielt opbakning fra de fleste partier i Folketinget - kun Liberal Alliance og De Konservative var imod.

Minister udskyder forslag
Skatteminister Troels Lund Poulsen er ikke overrasket over målingens resultat. Han understreger dog, at der med i hans forslag om at kriminalisere køb af sort arbejde også var idéen om en bagatelgrænse, så det f.eks. ikke blev skattepligtigt, hvis man f.eks. fik naboens børn til at passe børnene eller slå græsset en gang imellem - og det er denne afkriminalisering af vennetjenester i småtingsafdelingen, han først og fremmest har sit fokus på.

Derudover fortæller han nu, at han vil nedprioritere idéen om kriminalisering af købere af sort arbejde, men i stedet først og fremmest vil gå efter modtagere af overførselsindkomst, der samtidig udfører sort arbejde. Tidligst i 2011 kan der ventes et tiltag mod køberne, fortæller han:

"Jeg må nok nu revidere min opfattelse og sige, at jeg vil starte med at gøre det hårdere og mere strafbart, når folk på overførselsindkomst spekulerer i at lave sort arbejde. De andre dele med sanktioner mod folk, der køber, skal overvejes meget nøje, for det skaber nogle problemstillinger f.eks. i forhold til dokumentationen. Men det må vi alt sammen diskutere, når vi skal blive enige om nogle klarere regler for det sorte arbejde," siger Troels Lund Poulsen.

LA og K: Vi mener som befolkningen
Både Liberal Alliances skatteordfører Anders Samuelsen og den konservative Mike Legarth tyder klart målingen derhen, at de har opbakning til deres modstand mod forslaget i befolkningen:

"Det vil blive et problematisk og bureaukratisk system, man ville skulle bygge op, hvis man gennemførte forslaget. Efter min mening er skatten på arbejde i dag så høj, at vores første forpligtelse som politikere er at gøre arbejdskraften billigere - ved at sænke skatten. Ikke at lave et stort kontrolsystem, hvor hr. og fru Jensen skal se hen over skulderen på håndværkeren," siger Anders Samuelsen.

Han har dog intet imod en bagatelgrænse, men siger, at reglerne allerede i dag i vidt omfang har en sådan grænse, og at ministeren derfor er i færd med at løbe en åben dør ind.

Mike Legarth er også betænkelig ved at indføre yderligere regler mod sort arbejde og frygter, at det vil føre til "kontrol og dyneløfteri":

"Vi har jo allerede i dag værn mod sort arbejde, fordi det er ulovligt at udføre. Og det er efter min mening tilstrækkeligt - vi har ikke brug for flere regler. Vi konservative tror mere på oplysning og enkelte regler, og vi vil meget gerne finde nogle metoder til at klargøre dem og få fortalt, hvad der er vennetjenester, og hvad der er udenfor," siger Mike Legarth.

S holder fast
Meningsmålingen viser, at modstanden mod at kriminalisere køb af sort arbejde går igen i samtlige partier - også alle venstrefløjens partier. Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup mener, resultatet kan skyldes, at ikke alle deltagere i målingen har været klar over, at der hører en bagatelgrænse med til forslaget - men fastholder i øvrigt sin støtte til det, uanset om det er forklaringen eller ej:

"Det vigtigste for mig er, at reguleringen kommer til at stemme overens med almindelig sund fornuft, og at vi forhåbentlig får et skatteprovenu ud af det. I dag bliver man i praksis ikke retsforfulgt, med mindre man bliver taget på fersk gerning, og det vil der blive bedre muligheder for med det her forslag og med øget kontrol," siger han.

SF bakker også stadig forslaget op, men skatteordfører Jesper Petersen siger dog, at målingen understreger behovet for at kommer folks behov for f.eks. børnepasning og rengøring i møde:

"Det er vigtigt, at befolkningen kan få hverdagen til at hænge sammen med f.eks. rengøring - og vi vil gerne i den sammenhæng udvide hjemmeserviceordningen, så den også kommer til at gælde børnefamilier og ikke kun pensionister som i dag," siger han.

DF mod "stikkersamfund"
Dansk Folkepartis skatteordfører Mikkel Dencker er skeptisk over for det omfang af kriminalisering, som ministerens forslag efter Denckers mening lagde op til, men er ikke principelt modstander af forslaget:

"Vi kan principielt godt følge tankegangen, men vi skal ikke ende med et stikker- eller kontrolsamfund. Vi skal ikke fremme en ubehagelig udvikling på grund af lidt ekstra kroner i statskassen," siger han.

Forrige artikel Barfoed vil ikke ændre på chauffør-kontrol Næste artikel Information får ny chefredaktør