Fhv. MF for Dansk Folkeparti går til Søvndal

PARTISKIFTE: Dansk Folkepartis tidligere socialordfører og formand for Folketingets Socialudvalg Pia Kristensen har skiftet parti og vil nu stemme på SF.

SF er ikke kun i stand til at tiltrække nye vælgere fra Socialdemokraterne og De Radikale. Nu må også Dansk Folkeparti se et af sine tidligere fremtrædende folketingsmedlemmer vælge Villy Søvndal til.

Det tidligere folketingsmedlem og formand for Folketingets Socialudvalg Pia Kristensen oplyser til Altinget.dk, at hun har meldt sig ud af Dansk Folkeparti og agter at stemme på SF ved næste folketingsvalg:

"Helt overordnet har SF en holdning til socialområdet, hvor der er et hjerte, der banker. De slukker ikke bare ildebrande og kommer med lappeløsninger, hvis der står noget i aviserne, men kommer med holdbare løsninger til at bekæmpe sygdom, arbejdsløshed og hjemløshed. Jeg synes derimod, regeringen er blevet for nonchalant, og Dansk Folkeparti er blevet for føjelig i forhold til regeringen," siger Pia Kristensen.

Pia Kristensen kom i Folketinget for Dansk Folkeparti ved valget i 2001 og blev snart efter partiets socialordfører og efter valget i 2005 også formand for Folketingets Socialudvalg. Hun var særligt i begyndelsen velanset af partiets ledelse, men hendes stjerne faldt brat, da hun i 2006 udtalte sig kritisk om DF-ledelsens håndtering af en række eksklusioner af kritiske medlemmer i partiet. Hun genopstillede ikke ved valget i 2007.

For få penge og for få resultater
Pia Kristensen påpegede allerede i sine sidste år på Christiansborg, at Dansk Folkeparti efter hendes mening ikke fik nok ud af sin rolle som parlamentarisk grundlag for regeringen. Det kom særligt til udtryk ved de årlige finanslovsforhandlinger, hvor partiet rutinemæssigt fik en pose penge, særligt til brug for social- og sundhedsområdet:

"Det, der irriterede mig mest, var, at når pengene så skulle udmøntes, skulle man altid vælge de ting, der gav størst presseomtale. De skulle ikke deles ud de steder, hvor behovet var størst - og det brød jeg mig ikke om. Jeg synes, det ville klæde Dansk Folkeparti at løsrive sig lidt fra regeringen og sige, at de ikke kan støtte en regering, der ikke har holdbare løsninger på så vigtige områder," siger Pia Kristensen, der også føler sig tættere på SF i bl.a. klimapolitikken:

"Jeg kan slet ikke stå inde for Lomborg og hans teorier - så der er jeg heller ikke enig med DF. Klimaet skal tages alvorligt - og det gør SF også," siger hun og lægger sig dermed i kølvandet på Dansk Folkepartis folketingsmedlem Christian H. Hansen.

Han forlod i sidste uge partiet for at blive løsgænger i Folketinget. Han gav også bl.a. Dansk Folkepartis klimapolitik som begrundelse for sin udmeldelse.

Glæde i SF - ingen bekymring i DF
SF's gruppeformand Ole Sohn er glad for Pia Kristensens udmelding, men er ikke overrasket over, at hans parti også kan trække vælgere blandt DF'ere:

"Vi har gennem længere tid registreret, at vi trækker stemmer over midten - primært fra Venstre, men også fra DF. Jeg tror, det er lønmodtagervælgere, som er sivet fra S og SF i 90'erne, men som nu vender tilbage, fordi de godt kan se, at velfærdssamfundet kræver nogle solidariske ordninger, som regeringen og DF har været med til at nedbryde," siger Ole Sohn.

Læs mere om partiskiftet på Altinget | Christiansborg (abonnement).

Forrige artikel Borgmestre raser over vandplaner Borgmestre raser over vandplaner Næste artikel 56 lande har indmeldt reduktionsindsatser