Statslige restancer er eksploderet

STATSLIGE RESTANCER: Statens tilgodehavender hos borgerne er mere end fordoblet på syv år og nærmer sig 25 mia. kr.

De statslige restancer hos danskerne er vokset og vokset i de seneste år.

I perioden fra 2002 til 2009 er de beløb, som danskerne skylder staten i bl.a. skat, moms, biblioteksbøder, licens, togbøder m.m. steget fra i alt 15,6 mia. kr. til i dag 23,6 mia., svarende til en stigning på mere end 50 pct. Det fremgår af et svar, skatteminister Kristian Jensen (V) har givet i Folketingets skatteudvalg.

S-SF kritiserer SKAT
De voldsomme stigninger i restancerne foranlediger heftig kritik fra venstrefløjen mod regeringen. Det er SKATs opgave at inddrive pengene, og Socialdemokraterne og SF mener, det halter med effektiviteten, fordi SKAT har færre ressourcer og arbejdskraft end tidligere:

"Det her er en direkte konsekvens af nedskæringen i SKAT og er Kristian Jensens ansvar. Det er en helt enorm stigning i restancerne, og det er milevidt fra selv regeringens egne målsætninger for at nedbringe gælden. Jeg synes, alle de, der betaler, hvad de skal, må føle sig lidt snydt," siger SF's skatteordfører Jesper Petersen, der får opbakning fra Socialdemokraternes Nick Hækkerup:

"Det er en skræmmende udvikling. Det kan godt være, der er sparet millioner i SKAT, men det koster os faktisk milliarder. Vi bliver nødt til nu at få klarlagt nærmere, hvilke restancer der primært er tale om, og hvem det er, der skal lide smerten. Hvis det ikke er f.eks. DR eller politiet selv, så må det jo være os alle sammen, der indirekte gør det via statskassen," siger Nick Hækkerup.

Også kommunale restancer stiger
Debatten om de statslige restancer kommer, samtidig med at også de kommunale restancer i disse år stiger voldsomt. I tredje kvartal af 2009 var de på i alt 6,9 mia. kr. Også disse penge skal egentlig inddrives af SKAT, og også her har nedskæringerne fået skylden for den voksende gæld.

Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen vil imidlertid ikke sætte nye tiltag i værk for at inddrive pengene:

"Jeg er ikke i tvivl om, at SKAT gør alt, hvad de kan for at få de penge i kassen, som man har til gode. Men grundlæggende er det et spørgsmål om, hvor fokus ligger - og det er jo en ledelsesopgave. Og derudover køber jeg ikke venstrefløjens påstand om, at det ville vælte ind med penge, hvis vi postede flere midler i SKAT. Det er jo nemlig også i et vist omfang konjunkturbestemt - og jeg tror, man må sige, at i den nuværende økonomiske situation bliver restancerne nok ikke lige halveret i løbet af de kommende år," siger Torsten Schack Pedersen.

Forrige artikel Statsministeren om terrortruslen Næste artikel VKO-flertallet er ikke væk VKO-flertallet er ikke væk